«Την ώρα που η χώρα υποδεχόταν δύο ακόμα γαλλικά μαχητικά Rafale, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρέσβη και τον απείλησε ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία, αν δεν υπάρχει, λέει, ελληνική προστιθέμενη αξία. Μάλιστα. Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία, που έκανε υπερήφανους όλους τους Ελληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μια διακρατική συνεργασία.

Πώς εννοεί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας την εγχώρια προστιθέμενη αξία για την οποία μίλησε; Μόνο σε μεσάζοντες αυτή παραπέμπει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Σε ποιους εμπόρους όπλων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός;

Στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκαν 12 συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς ομίλους Naval Group, Thales και MBDA, για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN, που αποτελούν μέρος της εξοπλιστικής αναβάθμισης των τελευταίων ετών, η οποία οφείλεται στην προσέγγιση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι παραγγελίες αμυντικών συστημάτων (φρεγάτες, αεροσκάφη Rafale) έγιναν απευθείας, G to G (Government to Government), χωρίς την παρέμβαση ενδιάμεσων ή μεσαζόντων. Από τις προγραμματισμένες ελληνικές αγορές όπλων, λοιπόν, επωφελήθηκε κυρίως η γαλλική βιομηχανία όπλων, πρώτιστα για πολιτικούς λόγους: ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ελλάδας στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία.

Ο Μακρόν απέστειλε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο και υπέγραψε σύμφωνο αμυντικής συνδρομής με την Ελλάδα.

Οι τελευταίες συμφωνίες για την αγορά των Rafale έγιναν κι αυτές με απευθείας ανάθεση στην Dassault, βγάζοντας έξω από το κάδρο τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, Χρήστο Χούμπαυλη.

Από το 2006 ο Χρ. Χούμπαυλης είχε αυξήσει τη συμμετοχή του στο 60% στην εταιρεία Miltech, που κατασκευάζει αμυντικό υλικό
Ο επιχειρηματίας απουσίαζε από την αγορά των σύγχρονων αυτών αεροσκαφών, υποχωρώντας την τελευταία στιγμή. Εχοντας την αντιπροσωπία της Dassault και «πλαγιοκοπώντας» τον έτερο επιχειρηματία, Στ. Κομνόπουλο, σε πολλά προγράμματα γαλλικού ενδιαφέροντος, κατάφερε να συγκροτήσει την εταιρεία Miltech Hellas και να κερδίσει πολλά αντισταθμιστικά μέσα από τις διάφορες αγορές γαλλικών εξοπλισμών.
__


Από το 2006 ο Χρ. Χούμπαυλης είχε αυξήσει τη συμμετοχή του στο 60% στην εταιρεία Miltech, που κατασκευάζει τμήματα ηλεκτρονικών συστημάτων ελικοπτέρων, μαχητικών, αρμάτων, πυραύλων και λοιπού αμυντικού υλικού, έχοντας αναλάβει δουλειές κυρίως για τις γαλλικές εταιρείες Dassault, Thales, Thοmsοn και Eurοcοpter. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία του, Miltech Hellas, μαζί με την Dassault μνημονεύτηκαν στην Κοινή Διακήρυξη για την Αμυνα και την Ασφάλεια, που υπέγραψαν οι κ. Καραμανλής και Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2008. Να σημειώσουμε, δε, ότι η σχέση του Σαρκοζί με την Dassault είναι στενή: Ο Σερζ Ντασό, πρόεδρος του ομίλου Dassault Aviation, ήταν γερουσιαστής στο κόμμα επί πρωθυπουργίας Σαρκοζί, ενώ ο γιος του, Ολιβιέ, βουλευτής και προσωπικός φίλος του Σαρκοζί.

Συνδέονται δε σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο ήταν συνέταιρος ο Σαρκοζί ανατέθηκε η επίπονη υπόθεση του ξεκαθαρίσματος της κληρονομιάς των Dassault.

Δισεκατομμύρια

Αλλος μεγάλος παίκτης στον χώρο των εξοπλισμών είναι η Kestrel, με επικεφαλής τον Σταύρο Κομνόπουλο και ισχυρό εταίρο τον Αλέξανδρο Τσάτσο. Στην Ελλάδα πούλησαν δισεκατομμύρια υλικού, από τους πυραύλους αέρος-αέρος Magic-2 το 1988 μέχρι τους πυραύλους MICA ER/IR, τα βλήματα Cruise SCALP, τα βλήματα αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet, τις επάκτιες συστοιχίες ΜΜ-40 Εxocet, τα ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου ASTAC, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415, τα ελικόπτερα Super Puma κ.λπ. Η φήμη τους δέχθηκε μεγάλο πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν χορηγήσει χρήματα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

Διοικητικό ρόλο στην εταιρεία πλέον έχει ο γαμπρός του Στ. Κομνόπουλου. Η εταιρεία Thales είχε ως αντιπρόσωπο τον παλιό… υπαξιωματικό του Ναυτικού Λουκά Ρωμανό, που κέρδισε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης «S». Επιπλέον, η Defenco Α.Ε. του Κ. Βαλασάκη ήταν προμηθευτής του υπουργείου Αμυνας και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπεύοντας ξένους οίκους. Μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν για λογαριασμό της γαλλικής Sagem η προμήθεια των UAV Sperwer.

Ηδη η γαλλική Naval Group, που έχει αναλάβει την κατασκευή των ελληνικών φρεγατών FDI, έχει συνάψει πάντως τις πρώτες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες, ενώ αναμένονται νέες το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η συνεργασία του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού) με την αντίστοιχη γαλλική Gican έχει δημιουργήσει γενικότερο πεδίο συνεργασιών των εταιρειών των δύο χωρών. Χειροπιαστό αποτέλεσμα αποτελούν οι πρόσφατες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Naval Group και ελληνικών εταιρειών, οι οποίες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα των φρεγατών, δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Ιδιαίτερα σημαντική είναι όμως και η 5η θέση που έλαβε η Ελλάδα στα αποτελέσματα των προτάσεων του 2021 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Aμυνας, με 75 συμμετοχές-προτάσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ, Αν. Ροζολή, προς όφελος της χώρας.

Στο γαλλικό «κλαμπ» εντάσσεται, τέλος, και ο επικεφαλής της εταιρείας Aeroservices, Δημήτρης Δάφνης, που δραστηριοποιείται στη συντήρηση ελικοπτέρων. Η Aeroservices, με τζίρο μόλις 4 εκατ. ευρώ, είναι πιστοποιημένος επισκευαστικός φορέας της Airbus Helicopters και της SAFRAN, ενώ έχει εμπλακεί σε συμβόλαιο υποστήριξης των αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων S-70 της Sikorski.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 19/11