Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
mitsotakis_patra
Πολιτική

Μητσοτάκης από Πάτρα: Η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για την υλοποίηση των εξαγγελιών της και όπου εντοπίζουμε λάθη τα διορθώνουμε

«Πυρά» κατά Τσίπρα για την υπόθεση Κολοβού: Πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία;

Ανοιχτό «παράθυρο» για κυβερνητική παρέμβαση υπέρ των συνεπών δανειοληπτών σε συνεργασία με τις τράπεζες άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκπροσώπους αχαϊκών ΜΜΕ, υπογράμμισε παράλληλα ότι ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των θαλάσσιων ζωνών.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ιστορία με την Κιβωτό του Κόσμου είναι στενάχωρη, ζητώντας να υπάρξει οριζόντια στήριξη για την εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ακόμη, για τις δεύτερες εκλογές ξεκαθάρισε ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτού του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία». «Έχουμε δείξει ότι κυβερνάμε με τους καλύτερους, με στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., ανέφερε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός, ερωτώμενος για το αναπτυξιακό σχέδιο για την Πάτρα, απάντησε ότι «μόλις προέρχομαι από σύσκεψη όπου παρουσιάσαμε το όραμά μας για τη Δυτική Ελλάδα. Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο με περισσότερα από 80 έργα, κάποια που είναι δρομολογημένα από το παρελθόν και άλλα έχουν κοινωνική διάσταση και συγκροτούν συνολικά το αφήγημά μας για μια Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με ρωτήσατε αν οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτά που εξαγγείλαμε θα γίνουν; Θα τους καλούσα να πάνε στο ανοιχτό εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου για να συγκρίνουν το παρελθόν με το σήμερα, σε ένα έργο στο οποίο εργολαβίες δόθηκαν για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα». «Η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για την υλοποίηση των εξαγγελιών της και όπου εντοπίζουμε λάθη τα διορθώνουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ δυναμικής ανάπτυξης για την πόλη της Πάτρας, κατέληξε.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι απόφαση είναι να υπάρξει παρέμβαση στο υφιστάμενο νοσοκομείο δραστικά. «Αν θέλετε να προβάλετε στο μέλλον αυτό που θα συμβεί, αρκεί να δείτε τις παρεμβάσεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας και αναφέρομαι και στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους και τα χειρουργεία. Δεσμεύομαι ότι αυτό θα γίνει και στο Καραμανδάνειο, ενδεχομένως και με ιδιωτική χορηγεία, από τον χορηγό που έκανε το ίδιο στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Πάτρας».

Για τις υποκλοπές

Ερωτώμενος για το ζήτημα των υποκλοπών, απάντησε: «Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι πολύ σημαντικό. Με πολύ μεγάλο θάρρος ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση, προχωρήσαμε σε αλλαγές προσώπων και καταθέσαμε νομοθετική πρόταση που αναγνωρίζει διαχρονικές αστοχίες για να τις θεραπεύσει. Στη διαδικασία αυτή είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε αλλαγή θα το βελτιώσει».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που απαγορεύει την πώληση, τη χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών και η χρήση τους γίνεται ξανά κακούργημα. Παρεμβαίνουμε με όλη τη δραστικότητα που μας επιτρέπεται. Το ζήτημα αυτό, αν είμαι ασφαλής όταν επικοινωνώ εγώ, μας απασχολεί συχνά σε επαφές με ομολόγους μας και αυτό αφορά όλους τους ηγέτες του κόσμου, λαμβάνουμε μέτρα και αναγνωρίζουμε ότι μπορεί η τεχνολογία να μας ξεπερνάει», συμπλήρωσε και κατέληξε για το θέμα αυτό: «Άκουσα υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. το 2016, ότι βρήκε την οικογένεια του κ. Πιερρακάκη, ότι φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα στο κότερο. Αυτά είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας και όσοι τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη Δικαιοσύνη. Μόνο αυτή μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι όχι, αλλά εγώ δεν μπορώ και δεν πρέπει να γνωρίζω την έρευνα ,αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν, να πάνε στη Δικαιοσύνη».

Για τους πλειστηριασμούς

5738764
Για τους πλειστηριασμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος το σπίτι του και ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία. «Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες σε πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μια μικρή εξαίρεση. Οι πολίτες ρυθμίζουν και πληρώνουν και οι περισσότεροι είναι συνεπείς. Για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και δεν τον είδα να τρέχει σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους».

«Η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια αλλά κάποιοι όπως ο κ. Τσίπρας δεν έχουν αφήσει πίσω τις πολιτικές μνημονίων. Τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει δεν περνάνε πια, γιατί ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά το έργο του», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και ερωτώμενος για τον Ερντογάν, απάντησε  ότι «αρχικά να πω ότι οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς ως προς τα γεωπολιτικά γιατί η κυβέρνηση ενίσχυσε τις ΕΔ και τις συμμαχίες της. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή».

«Ζούμε, ωστόσο, σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει πόλεμος με έναν γείτονα συχνά εριστικό και επιθετικό. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα τη στρατηγική για την Τουρκία: θέλουμε ειλικρινή διάλογο για το ένα ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το παράλογο, για παράδειγμα, όσον αφορά την κυριαρχία των νησιών. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν είναι μια αναθεωρητική δύναμη αλλά μια δυναμή σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αν θα αλλάξει ο Ερντογάν δεν θα το κρίνω εγώ. Πολλά που ακούγονται από την ηγεσία της Τουρκίας οφείλονται στην προεκλογική περίοδο, αλλά από πίσω υπάρχει ένας δομικός αναθεωρητισμός», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για την περίπτωση συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, τόνισε: «Δεν ξέρω το πότε και με ποιες συνθήκες θα γίνουν συζητήσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις».Για πιθανή υποψηφιότητά του στην Αχαΐα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και πού θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τιμή του να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην Αχαΐα. «Προσβλέπω σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αχαΐα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ιεραρχούμε τις επιλογές μας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Στρέφουμε την προσοχή μας σε όλη την Ελλάδα».

5738768
 

Για τις δημοτικές εκλογές το μόνο που είπε είναι ότι «η Ν.Δ. παίρνει αποστάσεις στον Α' βαθμό από τη λογική των χρισμάτων», ανακοινώνοντας τη στήριξη στον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Για την Κιβωτό του Κόσμου

«Στενάχωρη ιστορία αυτή με την Κιβωτό του Κόσμου και δεν είναι δουλειά μας να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα της έρευνας των Αρχών. Είχαμε όμως αρκετές ενδείξεις για να αλλάξουμε το Δ.Σ. Είναι άτομα με πολύ υψηλό κύρος και γνώση της παιδικής προστασίας ώστε να εξορθολογηθεί η λειτουργία της δομής αυτής», απάντησε για το θέμα των ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε, «πολιτική της κυβέρνησης και της προηγούμενης ήταν να προχωρήσουμε σε παρέμβαση ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά σε δομές, αλλά σε οικογένειες και βρήκαμε αντιστάσεις. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησής μας μάς επιτρέπουν αυτές τις κινήσεις. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών, αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τέτοιο κρίσιμο έργο που αφορά παιδιά να πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές».

«Αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών πριν σκάσουν τα περιστατικά στον Κολωνό και το ζήτημα της Κιβωτού. Μακάρι αυτό το σχέδιο να τύχει οριζόντιας στήριξης ως προς την εφαρμογή του. Θεωρώ αδιανότο να είμαστε σε μια κομματική αντιπαράθεση για ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία. Δυστυχώς αυτό έγινε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μακάρι να εισακουστεί η ευχή μου γιατί δεν είναι δυνατόν στον δημόσιο διάλογο να διακινούνται τέτοια χυδαία υπονοούμενα», κατέληξε στην απάντηση για το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου.

Για τις εκλογές και πιθανή μετεκλογική συνεργασία

5738781
Παράλληλα ερωτώμενος  για το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές, απάντησε ότι «έχω πει ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου που έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα, την αναλογική που ναρκοθετεί την εκλογική σταθερότητα, γι' αυτό και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και είπαμε ότι η αποτύπωση πρέπει να γίνει με το δεν σκέφτομαι τη δεύτερη εκλογή, όποτε γίνουν, στο τέλος της τετραετίας, μη με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί δεν έχω αποφασίσει. Το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι νωρίς να το συζητήσουμε, αν και ο στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι είναι εφικτός, χωρίς αυτό να σημαίνει αλαζονεία, γιατί έχουμε δείξει ότι κυβερνάμε με τους καλύτερους, με στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ.».

Aκόμη, κατέστησε σαφές ότι η τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα δεν έχει αλλάξει τον σχεδιασμό του όσον αφορά το πότε θα γίνουν εκλογές. «Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά δεν έχω αυταπάτες, καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρόταση. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα, καταφεύγεις στην τοξικότητα, τα δήθεν σκάνδαλα».

«Από τη μια υπάρχει μια κυβέρνηση που λύνει προβλήματα, κάνει προσαρμογές και από την άλλη μια αντιπολίτευση που το μόνο που λέει είναι ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Έθεσε το εκλογικό δίλημμα λέγοντας ότι «οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και θα συγκρίνουν τα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα και τα 4 χρόνια Ν.Δ. μ' εμένα. Θα κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία καλύτερα, ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους, θα προσέλθει στην κάλπη και θα υποκλιθούμε με ευλάβεια στο εκλογικό αποτέλεσμα».