Στο Παρίσι βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο κ. Στύλιος έλαβε μέρος στη διήμερη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή (3 και 4 Νοεμβρίου) με θέμα «Κτίζοντας ανθεκτικά Αγροτικά και Διατροφικά Συστήματα σε ένα μεταβαλλόμενο Περιβάλλον: Κοινές προκλήσεις, Επαναστατικές Λύσεις».

 Οι υπουργοί Γεωργίας, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2016, συζήτησαν την τριπλή πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας στο μέλλον:

 - αύξηση της παραγωγής ώστε να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια 

- μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πρωτογενούς τομέα 

- εξασφάλιση ικανοποιητικών εισοδημάτων στους παραγωγούς.

 Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας στην πρωτογενή παραγωγή που σε συνδυασμό με επενδύσεις σε νέες αγροτικές και τεχνολογικές υποδομές θα αναβαθμίσουν την παραγωγικότητα του τομέα. Στόχος τα κράτη να θωρακίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια και να εκπληρώσουν τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης όπως περιγράφεται στους 17 στόχους SDG Agenda 2030 (Sustainable Development Goals) του Οργανισμού.

 Στην ομιλία του ο κ. Στύλιος τόνισε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τα κράτη να αναθεωρήσουν τα εμπορικά και παραγωγικά τους συστήματα. Ωστόσο η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και η επίτευξη των στόχων της SDG 2030 Agenda του ΟΗΕ παραμένουν ζητήματα επιτακτικά. Υπάρχει μια κοινή παγκόσμια πρόκληση να καταφέρουμε να θρέψουμε τους πληθυσμούς μας χωρίς να επιστρέψουμε σε μια εποχή προστατευτισμού και φραγμών στο διεθνές εμπόριο».

 Όσον αφορά το σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση ο υφυπουργός υπογράμμισε πως οι στρατηγικές της Ελλάδας ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στρατηγική που «δημιουργεί έναν πράσινο, ψηφιακό και βιώσιμο πρωτογενή τομέα» μέσα από μια νέα γενιά -προσαρμοσμένων στις ανάγκες της αγοράς - αγροτών, από την επένδυση σε νέες αγροτικές υποδομές που αναβαθμίζουν τα συστήματα διαχείρισης υδάτων και εδάφους της χώρας και την κατασκευή δικτύων broadband internet σε αγροτικές περιοχές

 Στόχος της Ελλάδας, όπως τόνισε στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο κ. Στύλιος, «είναι να παράγουμε ασφαλέστερα, πιο υγιεινά, θρεπτικά και βιολογικά τρόφιμα».

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ