«Ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 450 σε σύνολο χιλιάδων ΑΦΜ», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επιπλέον, τόνισε πως το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πως οι επιδοτήσεις σχετίζονται με επενδυτικά πλάνα.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε επίσης στον Παναγιώτη Τζένο πως η αξιολόγηση θα είναι γρήγορη και θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο διάστημα για να ολοκληρωθεί η επένδυση και εάν δεν γίνεται αυτό, θα απεντάσσεται και θα ακολουθούν άλλοι.

Στις Περιφέρειες

Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως οι 13 περιφέρειες της χώρας θα λάβουν χρήματα από το ΕΣΠΑ, που θα κατευθυνθούν σε τοπικές υποδομές, κοινωνικές δράσεις και στην ενίσχυση των τοπικών χαρακτηριστικών των περιφερειών.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τις ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δις και την κριτική της αντιπολίτευσης  ότι ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις: Ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 450 μόλις  όλες οι υπόλοιπες είναι μικρομεσαίες, στο σύνολο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ΑΦΜ. Άρα ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αμελητέος μπροστά στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Το 1 δις αφορά το νέο ΕΣΠΑ και το νέο ΕΣΠΑ είναι αποκλειστικά και μόνο, με ευρωπαϊκό κανονισμό, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν ενισχύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Κάποιες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ανακοινωθεί και τρέχουν και αυτές είναι για μικρομεσαίες επιχειρήσεις άρα είναι μια φιλολογία γιατί δεν υπάρχει κάτι να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Εδώ μιλάμε με νούμερα, μιλάμε με κανονισμούς, μιλάμε με αποτελέσματα που είχαμε ως τώρα οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Για το αν υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τους πόρους για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση: Βεβαίως υπάρχει καταρχήν να εξηγήσουμε ότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις αφορούν επενδύσεις, δεν είναι επιδοτήσεις κεφαλαίου κινήσεως, και σε όλες αυτές τις επιδοτήσεις και η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να συμμετέχει με το ποσοστό των ιδίων πόρων που της αναλογεί.  Όλες οι δράσεις παρότι υπάρχει  και στο Ταμείο Ανάκαμψης ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και στο ΕΣΠΑ είναι πλήρως συμπληρωματικές, άλλες ανάγκες και άλλα ποσά καλύπτει το ένα και άλλες ανάγκες και άλλα ποσά το άλλο.  Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ και τα 300 εκατ. της ψηφιακής μετάβασης έχουμε αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης, ο προϋπολογισμός είναι ανοιχτός δηλαδή αν χρειαστεί θα προσθέσουμε και άλλα κεφάλαια στον προϋπολογισμό των 300 εκατ. και η αξιολόγηση γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή όποιος έρχεται πρώτος αξιολογείται πολύ γρήγορα, εντάσσεται και έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει την επένδυση, αν δεν την ολοκληρώσει απεντάσσεται έτσι ώστε όσοι δεν έχουν ενταχθεί και είναι στη σειρά προτεραιότητας να μπαίνουν και αυτοί με τη σειρά τους. Άρα με αυτό τον τρόπο ξεφεύγουμε από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που είχαμε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Φανταστείτε ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ ακόμα πληρώνει κάποιες τελευταίες δράσεις του 2017. Μετά από πέντε χρόνια ξέρετε μια μικρομεσαία επιχείρηση από μικρή μπορεί να έχει γίνει μεσαία, μπορεί να μην υπάρχει ή μπορεί, το πιο σύνηθες είναι, να έχει αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον, να έχει αλλάξει το business model  της επιχείρησης και να μην χρειάζεται αυτή την επένδυση ή να έχει βγει μια καινούργια τεχνολογία. Άρα πάμε πολύ πιο γρήγορα εφόσον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έτοιμες και θέλουν να κάνουν τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην πράσινη μετάβαση που ειναι η επόμενη δράση  των 700 εκατ. να μπορούν γρήγορα και να κάνουν την επένδυση αλλά και το πιο σημαντικό να εισπράττουν την επιδότηση που τους αναλογεί.

Για το πότε θα την εισπράξουν την επιδότηση: Να σας δώσω ένα ενδεικτικό παράδειγμα, να σας πω ότι έστω σήμερα  έχει βγει η δράση- την οποία την αναμένουμε τις επόμενες μέρες- εγώ είμαι μια μικρομεσαία επιχείρηση και θέλω να εγκαταστήσω ένα ERP το οποίο είναι μια σύνθετη επένδυση και το οποίο έχει ένα χρόνο υλοποίησης από την εταιρεία που θα το υλοποιήσει 6 μήνες. Εγώ θα κάνω την αίτηση, θεωρώ ότι η ένταξη θα γίνει εντός ενός μήνα άρα θα ξέρω μέσα σε ένα μήνα ότι μπορώ να ξεκινήσω την υλοποίηση, και καθώς θα πληρώνω τον πάροχο που το υλοποιεί αυτό το έργο παράλληλα με τα τιμολόγια θα εισπράττω και την αναλογούσα επιδότηση. Ή έστω ότι θέλω να παραγγείλω ψηφιακά τερματικά σε μια εταιρεία logistic που είναι μια προμήθεια και δεν έχει χρόνο υλοποίησης, με το που θα πληρώσω τον προμηθευτή αμέσως θα καταθέσω το τιμολόγιο να πληρωθώ. Εννοείται ότι με την πληρωμή έχει αγοραστεί και αποτελεί πάγιο της εταιρείας και σε λογικό χρόνο θα πρέπει αυτή η εταιρεία να το έχει εγκαταστήσει, προφανώς θα γίνουν έλεγχοι μετά. Αν μια εταιρεια έχιε κάνει μια προμήθεια αλλά δεν έχει εγκαταστήσει  είτε hardware  είτε το software  αυτό θεωρείται ότι είναι μη επιλέξιμο 

Για το αν είναι έτοιμες οι περιφέρειες για το νέο ΕΣΠΑ: Οι 13 περιφέρειες λαμβάνουν από το νέο ΕΣΠΑ περίπου 8 δις τα οποία κατευθύνονται για δράσεις μη αλληλόκαλυπτόμενες  με αυτά που θα κάνει το ΕΣΠΑ το τομεακό και θα κατευθύνονται πιο πολύ στις μικρές τοπικές υποδομές, κοινωνικές δράσεις, πρόνοιας κλπ και ενίσχυσης τοπικών χαρακτηριστικών των κοινωνιών. Γιατί οι περιφέρειες έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, έχουμε ορεινές περιφέρειες, νησιωτικές περιφέρειες άρα διαφορετικές ανάγκες άρα θα επικεντρωθούν αυτά τα περιφερειακά προγράμματα σε επιλέξιμες δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την περιφέρεια και κατ επέκταση με τη σύγκλιση των περιφερειών μεταξύ τους. Οι περιφέρειες είναι πάρα πολύ έτοιμες και είναι ένα πάρα πολύ ευχάριστο γεγονός γιατί πριν 3-3,5 χρόνια η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε ότι αφορά τα περιφερειακά προγράμματα ήταν πάρα πολύ χαμηλή αλλά οι περιφερειάρχες έφτιαξαν σημαντικές δομές πλέον και απέκτησαν τεχνογνωσία και έχουμε τώρα αρκετά περιφερειακά προγράμματα από το παλιό ΕΣΠΑ να φτάνουν κοντά στο τέλος της απορρόφησής τους.  Αυτό είναι ένα πάρα πολύ χαρμόσυνο γεγονός σε ότι αφορά παλαιά περιφερειακά προγράμματα. Περιμένουμε τις δύο αυτές δράσεις μέσα στο Νοέμβριο και την ψηφιακή ελπίζω πολύ σύντομα. Εδώ δεν χρειάζεται να τρέξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους γιατί αυτή  η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή και εφόσον χρειάζεται παραπάνω προϋπολογισμός αυτός θα προστίθεται. Άρα είναι πολύ σημαντικό η μικρομεσαία επιχείρηση που θα καταθέσει μια πρόταση προκειμένου να επιδοτηθεί η πρόταση αυτή θα πρέπει να είναι ώριμη δηλαδή να την έχει σκεφτεί καλά για την επένδυση που θέλει να κάνει.

Για το τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει μια μικρομεσαία επιχείρηση για να καταθέσει μια άρτια πρόταση: Θα συμβούλευα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρχήν να βρουν ένα καλό συνεργάτη που θα τους κάνει αυτή την πρόταση και την κατάθεση γιατί δυστυχώς έχουν δει πολλά τα μάτια μας, και να προσέξει ο ίδιος ο επιχειρηματίας να γίνονται σωστά τα βήματα και να κατατίθενται τα λίγα πλέον δικαιολογητικά που χρειάζονται. Βλέπαμε για παράδειγμα στη δράση για την ενίσχυση της εστίασης για τον κορονοϊό δυστυχώς βλέπαμε υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες δεν ήταν υπογεγραμμένες και το σύστημα τις απέρριπτε δηλαδή ένα τόσο απλό όμως μια επιχείρηση έχανε ένα σημαντικό ποσό.