Το νέο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα είναι το πρώτο που εγκρίθηκε στην ΕΕ και αυτό δίνει στη χώρα ένα προβάδισμα στην επόμενη φάση, που είναι η έγκριση των
περιφερειακών προγραμμάτων, ώστε να βγουν οι νέες δράσεις και να μην υπάρχει το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις του νέου ΕΣΠΑ είπε ότι αναμένονται οι προσκλήσεις.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ακόμη πως τελευταίες δράσεις του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν η εστίαση και ο τουρισμός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ θα αφορά την στοχευμένη εκπαίδευση των νέων, όπως επίσης και την εκπαίδευσή τους ώστε να αλλάξουν
δεξιότητες.

Στο ακέραιο οι αποζημιώσεις

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με το ταμείο φυσικών καταστροφών, ο κ. Τσακίρης είπε ότι θα καταβάλλονται στο ακέραιο οι αποζημιώσεις από τις ζημιές από φυσικές καταστροφές προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσακίρη

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πέρα από την απορροφητικότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρυθμός που απορροφούμε το ΕΣΠΑ αλλά και ο ρυθμός που τα κονδύλια πέφτουν στην πραγματική οικονομία και δεν λιμνάζουν σε ενδιάμεσες καταστάσεις αλλά είναι εξίσου σημαντικό ότι για το νέο ΕΣΠΑ καταφέραμε να το εγκρίνουμε πρώτοι από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αν δεν απατώμαι νομίζω ότι κανένας ακόμα δεν έχει εγκρίνει το δικό του ΕΣΠΑ αυτό μας δίνει ένα προβάδισμα γιατί η επόμενη φάση είναι η έγκριση των λεγόμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων που σύντομα θα έχουμε και την έγκριση αυτών για να βγάλουμε γρήγορα τις νέες δράσεις στο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να μην έχουμε το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό . Είμαστε στη φάση που τρέχουμε να εγκρίνουμε τα νέα προγράμματα και να βγάλουμε τις νέες δράσεις που αφορούν ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τις εκταμιεύσεις και ποιες επιχειρήσεις αφορούν

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Για εκταμιεύσεις του νέου ΕΣΠΑ θα περιμένουμε να μπουν πρώτα οι προσκλήσεις αλλά να πω για τις πληρωμές των τελευταίων δράσεων αυτού του ΕΣΠΑ που είναι οι δράσεις της εστίασης και του τουρισμού, που είναι οι δράσεις μετά την πανδημία. Οφείλω να σημειώσω ότι έχουμε απλοποιήσει πάρα πολύ τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, και το νέο ΕΣΠΑ θα είναι ακόμα πιο απλοποιημένο. Στη δράση της εστίασης έχουν αιτηθεί 30 χιλιαδες επιχειρήσεις εστίασης και ήδη έχουμε πληρώσει τις μισές με 150 εκατομμύρια περίπου.

Η δράση του τουρισμού που ήρθε αργότερα παρότι δεν έχει κλείσει ακόμα, κλείνει τέλος του μηνός, ήδη έχουμε ξεκινήσει και πληρωμές εκεί άρα φαινόμενα που είχαμε στο παρελθόν να βλέπουμε τις πληρωμές να καθυστερούν ακόμα και χρόνια θεωρώ ότι τα έχουμε εξαλείψει μια και καλή και οι πληρωμές πάρα πολύ γρήγορα πηγαίνουν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είχαμε το φαινόμενο επιχείρηση η όποια μικρή ήταν όταν έκανε αίτηση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήρθε η ώρα να πληρωθεί και είχε γίνει μεσαία εν τω μεταξύ και δεν μπορούσε να πάρει τη δόση.

Αναφορικά με τα Ταμείο Φυσικών Καταστροφών

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Καταρχήν οι φυσικές καταστροφές επί το πλείστον οι ζημιές πληρώνονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυτή τη στιγμή εξορθολογίζουμε αυτό τον κουμπαρά που πληρώνουμε τις φυσικές καταστροφές. Θέλουμε να τον μεγαλώσουμε και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοιτάμε πως θα κάνουμε έναν κουμπαρά μεγάλο, ανθεκτικό και μακροχρόνια προγραμματιζόμενο που όλες αυτές τις ζημιές, τις επισκευές, τις αποζημιώσεις κλπ εμείς θα τις πληρώνουμε γρήγορα και στο ακέραιο. Και θα αφορά προφανώς και ιδιώτες και επιχειρήσεις αλλά και υποδομές.

Για το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 

«Το πρόγραμμα του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τα μεγαλύτερα επιχειρησιακά προγράμματα. Με αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ειδικά σε ότι αφορά τους νέους και το οποίο θα είναι πάρα πολύ εστιασμένο στους νέους, θα αφορά στην στοχευμένη εκπαίδευση αλλά και στην εκπαίδευση ώστε να αλλάξουν δεξιότητες και να προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτά που χρειάζεται όχι μόνο η ελληνική παραγωγή αλλά περισσότερο επιτάσσει η ευρωπαϊκή πολιτική.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πάρα πολλές επενδύσεις, πάρα πολλές ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα ειδικά εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και οι οποίες ψάχνουν νέα παιδιά, νέους μηχανικούς οι οποίοι θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση και εκεί σύντομα παρότι σε αυτό το κομμάτι σαν χώρα έχουμε ένα καλό ποσοστό εκπαιδευμένων σύντομα θα έχουμε έλλειμμα. Άρα είναι ένα κομμάτι για παράδειγμα που σε αυτό το πρόγραμμα θα εστιάσει».

Ερωτηθείς αν αυτά τα κονδύλια θα αποτρέψουν το brain drain, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε: 

«Νομίζω το brain drain όχι μόνο έχει ανασχεθεί αλλά έχουμε πλέον και επιστροφές νέων στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο οι Έλληνες που επιστρέφουν στην Ελλάδα είναι και οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες. Έχουμε αρκετά παραδείγματα και αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο άρα προσβλέπω στο μέλλον σημαντική επιστροφή μυαλών στην Ελλάδα όχι απαραίτητα ελληνικών αλλά και ξένων».

Ερωτηθείς πως το ΕΣΠΑ θα αποτελέσει εργαλείο για ίση και δίκαιη ανάπτυξη διάφορων περιοχών της Ελλάδας, ο κ. Τσακίρης είπε: 

«Ένα βασικό χαρακτηριστικό όλων των ΕΣΠΑ μέχρι τώρα είναι η συνοχή και η περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι βασική πολιτική του ΕΣΠΑ περιοχές που δεν είναι αναπτυγμένες όπως κάποιες άλλες σε μια χώρα να υπάρχουν εκεί επενδύσεις προκειμένου να ανεβάσουν το ακαθάριστο προϊόν τους, να ανεβάσουν το επίπεδό τους.

Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Ελλάδας εκεί έχουμε ένα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα για αυτές τις περιοχές άρα το βλέπουμε πάρα πολύ σοβαρά. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα πάνω από 1 δις για αυτέ τις περιοχές αλλά από την άλλη μεριά έχουμε αυξήσει σημαντικά σε αυτό το ΕΣΠΑ τα λεγόμενα περιφερειακά προγράμματα δηλαδή τα προγράμματα των περιφερειών οι οποίες ξέρουν πολύ καλά τις ανάγκες τις τοπικές και εκεί προσβλέπουμε οι περιφέρειες να συνδράμουν σημαντικά στην αύξηση τόσο του οικονομικού αλλά και ειδικά του κοινωνικού επιπέδου των περιοχών τους. Άρα το ΕΣΠΑ είναι ένα βασικό εργαλείο συνοχής της ΕΕ αλλά και ανάπτυξης περιφερειακής».