Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για το «αποτύπωμα» της επίσκεψης του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα -της πρώτης του Γερμανού καγκελάριου από την εκλογή του- και των συνομιλιών που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θετικά αποτιμάται τόσο «η ψήφος εμπιστοσύνης» που έδωσε ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία με τις δηλώσεις του, σε μια περίοδο που η χώρα μας «διψά» για άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλες συνέργειες με γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσο και η καθαρή του τοποθέτηση έναντι των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο, που το Βερολίνο τηρούσε προσεκτική και ισορροπημένη στάση ίσων αποστάσεων, ο κ. Σολτς δήλωσε (στην εφημερίδα «Τα Νέα» πριν ακόμη από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό) ότι «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», ενώ στη κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες υπογράμμισε ότι «όλα τα ζητήματα που εγείρονται μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση όμως του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Τουρκολυβικό μνημόνιο

Τον ενημέρωσε, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο «Le Point», που δημοσιεύθηκε χθες στο γαλλικό περιοδικό, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης ή αποχώρησης της Τουρκίας από τον νεοσύστατο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), που αποτελείται από 44 χώρες της ηπείρου μας. «Μια πολιτική κοινότητα βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Η Γαλλία, που έλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, ορθώς προσκάλεσε την Τουρκία. Ωστόσο, απόκειται στο εξής στην τελευταία να αποφασίσει εάν θέλει πραγματικά να συμμετάσχει σε αυτή την κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη Γερμανία

Οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς θα συναντηθούν ξανά την Πέμπτη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει για ακόμα μία φορά τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να δώσει βαρύτητα στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τις διασυνδέσεις στη βαλκανική χερσόνησο.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας, δε, το γεγονός ότι αυτή η Σύνοδος γίνεται εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έπειτα από ένα διάστημα που χαρακτηρίστηκε από «επίθεση φιλίας» του Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με προσωπικές του μάλιστα επισκέψεις σε αρκετές πρωτεύουσες. Ακολουθεί, εξάλλου, στις 6 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Προ ημερών, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, είπε πως θα πρέπει κάποιος να δει τον χάρτη για να καταλάβει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη των χωρών της περιοχής, καθώς θα αντικρίσει μια «μαύρη τρύπα» στην Ευρώπη.

Ανησυχία

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τα επίσημα ταξίδια και τις διεθνείς επαφές, αφού τη σήμερα, Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, και την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, θα μεταβεί διαδοχικά στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο Ταλίν της Εσθονίας, σε δύο χώρες της Βαλτικής και κράτη-μέλη τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, που έχουν αυξημένη ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλητική αναθεωρητική δύναμη με την οποία συνορεύουν, τη Ρωσία.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι τόσο το περσινό αιφνιδιαστικό μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Λευκορωσία προς τη Λιθουανία όσο και η φετινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα με τις βαλτικές χώρες, καθώς αναπτύσσεται μια συναντίληψη τόσο για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και για την αντιμετώπιση των αναθεωρητικών δυνάμεων και την ανάγκη σεβασμού και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.

Στην Αίγυπτο

Σημειωτέον ότι λίγες μέρες αργότερα, στις 7-8 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που θα πραγματοποιηθεί στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ ελ Σέιχ, όπου θα έχει την ευκαιρία για διμερείς επαφές με την ηγεσία της Αιγύπτου στο περιθώριο της διάσκεψης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Οκτωβρίου 2022.