Να πέσουν οι τόνοι της έντασης στα Ελληνοτουρκικά και να αποκατασταθούν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας επιδιώκει η κυβέρνηση, που παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά παράλληλα ετοιμάζεται για κάθε σενάριο και οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το πλαίσιο της στάσης της Ελλάδας -με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο και με «ασπίδα» την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την ισχυροποίηση των διεθνών και περιφερειακών συμμαχιών- το πρωί της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, ωστόσο, θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να «τρέξουν» τον χειμώνα για να είναι συνεπής η κυβέρνηση με τις δεσμεύσεις της.

Χαρακτηριστικό της προεργασίας που έχει γίνει απέναντι στις πιθανές περιπτώσεις κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας είναι τα όσα εξελίχθηκαν μετά τον εντοπισμό των 92 προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, που, όπως κατήγγειλαν, είχαν ξεγυμνωθεί από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Ενημέρωση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε άμεσα με επιστολή του την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον, και τους 26 Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τον ενημερώσει σχετικά.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό και διαπίστωσε, μάλιστα, την έντονη δυσαρέσκεια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τόσο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερντογάν στο ζήτημα αυτό όσο και, κυρίως, για το ζήτημα της μη εφαρμογής των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Στη Βαλτική

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τα επίσημα ταξίδια και τις διεθνείς επαφές, και μάλιστα τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου θα μεταβεί διαδοχικά στην Εσθονία και τη Λιθουανία, δύο βαλτικές χώρες και κράτη-μέλη τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ που έχουν έντονη ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλητική αναθεωρητική δύναμη με την οποία συνορεύουν, τη Ρωσία.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7-8 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που θα πραγματοποιηθεί στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Eλ-Σέιχ και όπου θα έχει την ευκαιρία για διμερείς επαφές στο περιθώριο της διάσκεψης.

Επίσκεψη

Νωρίτερα, ωστόσο, την Αθήνα επισκέπτεται για πρώτη φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας ο Ολαφ Σολτς, με την ατζέντα των συζητήσεων να είναι διευρυμένη και να περιλαμβάνει την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή απάντηση, τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στάση της Τουρκίας, τη διμερή οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στο κομμάτι της άμυνας και των εξοπλισμών.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα συνάφθηκε ελληνογερμανική συμφωνία με αντικείμενο την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό νεότερων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου MARDER.

Τα πρώτα δέκα, μάλιστα, φέρεται να έχουν ήδη παραληφθεί και θα συμμετέχουν στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου. Στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ στις 11.30 θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και γεύμα εργασίας, προτού ο κ. Σολτς αναχωρήσει για το Βερολίνο και ο κ. Μητσοτάκης για το Καλπάκι Ιωαννίνων.

Ενεργειακό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στο Ενεργειακό, επιμένοντας ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, στην οποία είναι αναγκαίο να συνηγορήσει η Γερμανία για να προχωρήσει. Θα δώσει, επίσης, έμφαση στον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο, που ήδη συμπληρώνει οκτώ μήνες, αλλά φυσικά και στις τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και απάντησε χαρακτηριστικά: «Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Οκτωβρίου 2022.