Τα Εθνικά θέματα και η οικονομία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των εργασιών της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στα 12 μίλια έβαλε το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο .

«Όποιοι βλέπουν την εξωτερική πολιτική ή τα ελληνοτουρκικά ως ένα πεδίο πρόσκαιρων επικοινωνιακών κερδών στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα, πλανώνται οικτρά ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Πρώτον, διότι ποτέ δεν ξέρεις πώς αυτή η κλιμάκωση της ρητορικής έντασης μπορεί να εξελιχθεί. Δεύτερον, είναι ανεύθυνο εθνικά να παίζει κανείς με τη φωτιά. Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό που σήμερα, με την απόφασή μας δίνουνε ένα σαφές μήνυμα: ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσέξτε, δεν είναι casus belli, είναι η Ανατολική Μεσόγειος είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ένα απολύτως σαφές μήνυμα άσκησης της κυριαρχίας μας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και διευκρινίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, που να ανοίγει τις συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Αίγυπτο, σε συνέχεια της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας, με τη Λιβύη, την Κύπρο και ναι, και με την Τουρκία, με προοπτική, τι; Την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.»

Ενστάσεις για το θέμα αυτό υπήρξαν από τα στελέχη της «Ομπρέλας» τα οποία εξέφρασαν προβληματισμό τους κατά πόσον μία τέτοια κίνηση την συγκεκριμένη στιγμή θα προκαλούσε την όξυνση της τουρκικής αντίδρασης.

Ο Νίκος Φίλης μάλιστα επικαλέσθηκε και την συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να κρύβει περαιτέρω κινδύνους. Ζήτησαν μάλιστα να βγει η σχετική αναφορά από το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης και το θέμα να συζητηθεί σε ξεχωριστή, ειδική, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, καθώς μειοψήφισε στην ψηφοφορία, ενώ το σύνολο της Διακήρυξης εγκρίθηκε ομόφωνα επί της αρχής.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετ'επιτάσεως έχει να κάνει με τις Τράπεζες και τους πλειστηριασμούς θέμα που όπως φαίνεται θα αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

«Έδωσαν 19 δισεκατομμύρια εγγυήσεις στο περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής». Για να γίνει τι; Για να πάρουν τα funds δια μέσω των λεγόμενων servicers τα κόκκινα δάνεια στο μισό της αξίας και να κάνουν πλειστηριασμούς για να τα πουλήσουν περισσότερο και να κερδίσουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Και επεσήμανε: «Και το ερώτημα είναι: Γιατί πριν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, να μη δίνεται η δυνατότητα να ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης, αν μπορεί με μια εύλογη ρύθμιση , ώστε να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του; Γιατί χωρίς ρύθμιση να ζητά η τράπεζα από τον ιδιοκτήτη το 150% ή το 200% της αξίας και να δίνεις τα funds τη μισή ή στα 3/5; Εμείς όμως είχαμε ψηφίσει, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, έναν νόμο ο οποίος νόμος προέβλεπε και προβλέπει να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εκποίησης δανείων στους servicers μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια για τη ρύθμιση των δανείων αυτών με τους ιδιοκτήτες. Τι έκανε όταν ήρθε η Νέα Δημοκρατία; Έφτιαξε το σχέδιο «Ηρακλής» και προχώρησε στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Έλα όμως, που ο κλέφτης, λέει, τον πρώτο χρόνο χαίρεται. Υπήρξαν προσφυγές, ο Άρειος Πάγος έβγαλε απόφαση ότι είναι παράνομο να διεξάγεται αυτή η διαδικασία, διότι ο νόμος του 2003 έχει ένα κενό. Ποιο είναι το κενό; Δεν υπήρχαν τότε funds και servicers. Άρα λοιπόν όλη αυτή η διαδικασία, είναι μια διαδικασία η οποία είναι εκτός νομιμότητας. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση και άφηνε μέχρι προχθές ανοιχτό το αν θα φέρει τροπολογία για να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία. την προηγούμενη εβδομάδα. Κάτω από την πίεση, και τη δική μας πίεση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα φέρει τροπολογία».

Στο σημείο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση μα μην τολμήσει καν να φέρει στη Βουλή οποιαδήποτε τροπολογία, και να αναλάβει τις ευθύνες της σ’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα. «Την ερχόμενη Τετάρτη θα μάθουμε, απ’ ό,τι φαίνεται, επίσημα, την εκτίμηση της Eurostat σε σχέση με τις εγγυήσεις των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το σχέδιο «Ηρακλής», για να γίνεται όλη αυτή ή διαδικασία. Προειδοποιώ τον κ. Μητσοτάκη: Αν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, αν δηλαδή με τη δική του ατζαμοσύνη ο «άριστος», φεσώσουν τον ελληνικό λαό με σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να παίρνουν τα funds κοψοχρονιά τα σπίτια της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στήριζε, θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσει, αλλά να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε διαδικασία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.