Σε µια συνέντευξη-ποταµό, στην τελική ευθεία πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτει στα «Π» ότι έχει ήδη σχεδιάσει αλλαγές σε πρόσωπα και δοµές της κυβέρνησης, εφόσον επανεκλεγεί στην εξουσία -µε πρώτο ένα υπουργείο ∆ηµογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής-, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι, «αν επιχειρήσει να εφαρµόσει έστω και ένα µέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αµέσως σε νέο µνηµόνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιορίζει την πολιτική του ταυτότητα ως «ενός προοδευτικού κεντροδεξιού πολιτικού» και εξηγεί γιατί η Νέα ∆ηµοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναµία στις εκλογές. Αφήνει, δε, για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι το σύστηµα εκλογής ευρωβουλευτών ενδέχεται να αλλάξει.

Κύριε πρωθυπουργέ, είµαστε πλέον µόλις πέντε εβδοµάδες πριν από τις εκλογές. Θα συµφωνήσετε, φαντάζοµαι, ότι το βασικότερο κριτήριο ψήφου, σχεδόν σε κάθε κάλπη διαχρονικά, είναι η οικονοµία. Η χώρα µας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισµό, ιδίως στα τρόφιµα. Το δηµόσιο χρέος ξεπέρασε τα 400 δισεκατοµµύρια ευρώ. Προσωπικά, είστε ικανοποιηµένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονοµία;

Κάθε σύγκριση προϋποθέτει να ξέρουμε όχι μόνο το πού είμαστε ή το πού θέλουμε να πάμε, αλλά -κυρίως- από πού ξεκινήσαμε. Οι πολίτες, λοιπόν, θασκεφτούν ποια ήταν η κατάσταση το 2019, πώς ζουν σήμερα και ποιος εγγυάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιο σίγουρο και καλύτερο αύριο. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που περάσαμε και ξεπεράσαμε, θεωρώ πως ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Σε κάθε δοκιμασία σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία. Και, ανατάσσοντας την οικονομία, επιστρέφουμε στους πολίτες το εθνικό αναπτυξιακό μέρισμα. Με ρωτάτε για την ανεργία, που πράγματι παραμένει υψηλή. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι είναι 7 μονάδες χαμηλότερη από αυτήν που παραλάβαμε από τον κ. Τσίπρα. Μέσα σε 4 χρόνια -και εν μέσω πανδημίας, Μεταναστευτικού, εθνικών κρίσεων και παγκόσμιας ενεργειακής έκρηξης- δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 νέες δουλειές. Και σε αυτές εργάζονται συμπολίτες μας, που έχουν, πλέον, εισόδημα και προοπτική.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για τα νοικοκυριά είναι ο πληθωρισμός…
papaxlimintzos_mitsotakis


Ο πληθωρισμός, όπως γνωρίζετε, είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Το βλέπετε σε όλες τις χώρες και σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και δεκαετίες. Και όμως, η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι αυτό δεν λέει και πολλά σε όσους δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Οι ίδιοι, όμως, έχουν διαπιστώσει τα αναχώματα που εξαρχής υψώσαμε απέναντι στην ακρίβεια. Είδατε τι έγινε με τις τιμές στο ρεύμα, που πια δεν μας απασχολούν. Γιατί με τα υπερέσοδα των εταιρειών χρηματοδοτήσαμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων καλύψαμε το 10% στα βασικά έξοδα των νοικοκυριών. Οπως και το «καλάθι του νοικοκυριού» συγκράτησε τις τιμές σε αρκετά προϊόντα. Ενα μέτρο που «σνόμπαρε» ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως το μιμήθηκε η Γαλλία και τώρα το εξετάζει και το Βέλγιο. Κι όχι μόνο αυτά. Στο ίδιο διάστημα, ο βασικός μισθός από 650 ευρώ το 2019 έφτασε τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20%. Ενώ οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες αποδοχές σχεδόν 8% ύστερα από 12 χρόνια. Και όσοι από αυτούς ακόμη αδικούνται από τη διαβόητη «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου» ήδη αποζημιώθηκαν με μια ενίσχυση 200 ή 300 ευρώ. Για να μην αναφερθώ σε όλα τα επιδόματα που αυξήθηκαν ή στις ειδικές μέριμνες για τους πιο ευάλωτους. Και, ασφαλώς, στα 53 δισ. που η Πολιτεία διέθεσε για να στηρίξει τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας στη διάρκεια όλων των περιπετειών που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Και αυτό το ξέρουν οι πολίτες. Ομως, δεν θέσαμε, ούτε πρόκειται να θέσουμε, σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, γιατί θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Επίσης, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Λάθος επιλογές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω. Να ζήσουμε νέες περιπέτειες, τις οποίες όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σάς κατηγόρησε, ωστόσο, από το βήμα της Βουλής για εργασιακή «ζούγκλα».

Εργασιακή «ζούγκλα»: Απευθύνεται αυτή η κατηγορία στην κυβέρνηση, η οποία θεσμοθέτησε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία μπορεί επιτέλους να κατοχυρώνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας του εργαζομένου και να μην κάνει κατάχρηση εις βάρος του εργαζομένου ο εργοδότης. Μιλάει για εργασιακή «ζούγκλα» για την κυβέρνηση η οποία αύξησε τις δυνατότητες για γονικές άδειες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο χρόνο και στους δύο γονείς να φροντίζουν τα νεογέννητα παιδιά τους. Απευθύνεται η κατηγορία αυτή από τον πολιτικό αρχηγό ο οποίος παρέδωσε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 780 ευρώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα δουλεύουν τέλεια στην αγορά εργασίας. Εχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας ως προς τον εντοπισμό εκείνων των περιπτώσεων όπου οι εργοδότες καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όλη αυτή η προσπάθεια του κυρίου Τσίπρα να παρουσιάζει την Ελλάδα με μαύρα χρώματα έρχεται και συγκρούεται με την πραγματικότητα την οποία βιώνουν τελικά οι ίδιοι οι πολίτες.
Είδατε τι έγινε με τις τιμές στο ρεύμα, που πια δεν μας απασχολούν. Γιατί με τα υπερέσοδα των εταιρειών χρηματοδοτήσαμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων καλύψαμε το 10% στα βασικά έξοδα των νοικοκυριών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι κυβέρνησε υπό το καθεστώς των μνημονίων και ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς αυτά πλέον.

Θέλω να απαντήσω στον νέο ισχυρισμό του κ. Τσίπρα, ο οποίος λέει: «Θέλω να δοκιμαστώ χωρίς μνημόνιο». Μα, το τρίτο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας το έφερε, ο ίδιος το προκάλεσε. Δεν θα ήταν η χώρα σε τρίτο μνημόνιο εάν δεν είχε προηγηθεί το καταστροφικό εξάμηνο, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και, δεύτερον, αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω και ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνημόνιο. Αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κύριος Τσίπρας, πολύ απλά, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν σήμερα από μια χώρα η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και πρέπει να συμμορφωθεί με δημοσιονομικούς κανόνες. Θα μας οδηγούσε με νομοτελειακή βεβαιότητα σε τέταρτο μνημόνιο η εφαρμογή αυτών των μέτρων. Πιστεύω ότι μέσα του το ξέρει. Αλλά ξέρει κιόλας ότι δεν πρόκειται να κερδίσει. Γι’ αυτό και δεν του στοιχίζει τίποτα να τάζει «τον ουρανό με τα άστρα».

Το 2019 εκλεγήκατε με μια πλατφόρμα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η πολιτική αυτή έχει ολοκληρωθεί; Ποιους άλλους συντελεστές σχεδιάζετε να μειώσετε;

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους και τσάκισε τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τον μειώσαμε κατά 35%. Δεσμευτήκαμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Και την καταργήσαμε. Οπως καταργήσαμε ουσιαστικά και τον φόρο γονικής παροχής. Ωστε κάθε γονιός να μπορεί να μεταφέρει δωρεάν την περιουσία του στα παιδιά του. Ενώ εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν, τώρα, μικρότερες εισφορές. Μειώσαμε, επίσης, τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9%. Τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 29% στο 22%. Την προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%. Και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%. Προχωρήσαμε, ακόμα, σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε πολλά πεδία: στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές. Στα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια. Αλλά και στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές ο ΦΠΑ από το 13% πήγε στο 6%. Ενώ έχει ανασταλεί στις νέες οικοδομές. Ολες αυτές οι τομές δεν είναι μόνο κινήσεις ανακούφισης από βάρη. Αλλά ενισχύουν και το εισόδημα. Γιατί πρόκειται για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, με σταθερές θετικές επιπτώσεις στο πορτοφόλι των πολιτών και στο ταμείο των επιχειρήσεων. Ενας μεγάλος στόχος, βέβαια, παραμένει η μείωση της φοροδιαφυγής, που εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Και όσο αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα τόσο θα προχωρούν κι άλλο οι μειώσεις φόρων. Γιατί η φοροδιαφυγή είναι μορφή κοινωνικής αδικίας. Και πολεμιέται, εκτός από τους διαρκείς ελέγχους, με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εχω μιλήσει, επίσης, για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Θέλω να φτάσουμε στο σημείο να το μηδενίσουμε, υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση.

mitsotakis_parapolitika2
 Πάμε λίγο στη βραδιά της 21ης Μαΐου: Αν η Ν.Δ. είναι πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναμη, θα γυρίσετε αμέσως πίσω τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα εξετάσετε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας;

Διεκδικώ την αυτοδυναμία. Το 2019 οι πολίτες έδωσαν την αυτοδυναμία στη Ν.Δ., η οποία εξέφραζε ένα ευρύτερο μέτωπο, μεταρρυθμιστικών, ευρωπαϊκών, πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων, που ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όριά της. Στα 4 χρόνια που κυβερνάμε, οι προσδοκίες μετουσιώθηκαν σε πολιτικές. Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και με έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, με σαφή πορεία. Μια κυβέρνηση που θα μπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να δρα συντονισμένα. Η θέση μου, λοιπόν, είναι καθαρή και ειλικρινής. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα. Θα είναι αυτή η οποία θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και, όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά της, τόσο πιο κοντά θα μας φέρει στη σιγουριά και την πρόοδο. Εχω εξηγήσει, άλλωστε, τις παγίδες ακυβερνησίας και περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική. Παγίδες που θα ακυρωθούν με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα νίκης την 21η Μαΐου. Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις μου θα συμβαδίσουν με τις προβλέψεις του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά, ποιες είναι οι άλλες προτάσεις διακυβέρνησης; Ο κ. Τσίπρας μιλάει για «προοδευτική κυβέρνηση» με το ΜέΡΑ25 και τον κ. Ανδρουλάκη. Εκείνος, όμως, δεν θέλει για πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, ούτε για εταίρο τον κ. Βαρουφάκη, που θέλει να γυρίσει στο 2015 και να «ανατινάξει τις τράπεζες». Ενώ το ΚΚΕ, που είναι και εναντίον της Ε.Ε., αρνείται κάθε συμμετοχή σε κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης, πάλι, ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν και μετά εκείνος να διαλέξει πρωθυπουργό. Ο οποίος, ωστόσο, δεν θα είναι, λέει, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά κάποιος που μας τον κρατάει κρυφό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Σε εποχές αβεβαιότητας, η χώρα χρειάζεται κάποιον που θα κρατάει σταθερά το τιμόνι. Ούτε «ραντεβού στα τυφλά» ούτε μια κυβέρνηση από «γάμο συμφέροντος». Και δεν πιστεύω λέξη από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ότι δεν θα επιχειρήσει να φτιάξει «κυβέρνηση των ηττημένων». Αν του βγαίνουν οι αριθμοί και βρεθούν πρόθυμοι, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το επιχειρήσει. Κι αυτό πρέπει να το συνυπολογίζουν οι πολίτες στις επιλογές τους.

Εσείς πού βάζετε τον πήχη της επιτυχίας για τη Ν.Δ.; Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, θέλει νίκη έστω και με μισή μονάδα διαφορά, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θέλει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Δεν θα μπω σε ένα παιχνίδι αριθμών. Πιστεύω ακράδαντα, ωστόσο, ότι η εντολή της πρώτης και καθοριστικής κάλπης θα είναι ισχυρή, μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Με ένα τέτοιο ισχυρό ποσοστό και με μια τέτοια διαφορά από τους αντιπάλους μας που θα οδηγεί στην αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψηφίσαμε. Αν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης είναι αυτό, ύστερα όλες οι εξελίξεις θα βρουν τον δρόμο τους.
Η ανεργία είναι 7 μονάδες χαμηλότερη από αυτήν που παραλάβαμε από τον κ. Τσίπρα. Μέσα σε 4 χρόνια -και εν μέσω πανδημίας, Μεταναστευτικού, εθνικών κρίσεων και παγκόσμιας ενεργειακής έκρηξης- δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 νέες δουλειές

Θα κάνετε, τελικά, προεκλογικό debate με τον Αλέξη Τσίπρα; Και κάτι ακόμα: Η προσωπική σας σχέση πώς είναι; Θεωρείτε ότι σε κρίσιμες στιγμές, σε ένα τετ-α-τετ, μπορείτε να έχετε μια βάση συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου;

Στη Βουλή αυτά τα 4 χρόνια έχουμε κάνει πάνω από 80 αντιπαραθέσεις με τον κ. Τσίπρα. Νομίζετε ότι έχω πρόβλημα να κάνω άλλη μία συζήτηση; Θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μιλήσουμε προεκλογικά. Οπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate της περιόδου όπου συμμετέχουν συνήθως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Και, βέβαια, εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος. Αλλωστε, είμαι ο πρώτος που έχω πει ότι από τη σύγκρουση προτιμώ τη σύγκριση. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας, όπως θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει, επιλέγω να αντιπαρατίθεμαι πολιτικά, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις. Κάτι, όμως, που δεν τηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου στην ηγεσία της Ν.Δ., έχουν στοχοποιήσει με κάθε αθέμιτο μέσον, όχι μόνο εμένα, αλλά και την οικογένειά μου. Μια τακτική που συνεχίζει και σήμερα, ενώ παράλληλα, εντελώς υποκριτικά, καταγγέλλει, τάχα, την τοξικότητα. Εγώ δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ποτέ. Δυστυχώς, τα υποδείγματα είναι διαφορετικά. Σχετικά, τέλος, με το τρίτο σκέλος του ερωτήματός σας, πράγματι θεωρώ ότι σε κρίσιμες στιγμές πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτόν τον λόγο συνάντησα τους αρχηγούς των κομμάτων στο γραφείο μου, στη Βουλή, σε μια κρίσιμη καμπή των Ελληνοτουρκικών, το καλοκαίρι του 2020. Τους ενημέρωσα, επίσης, και το 2022, αμέσως μετά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ φροντίζω να γίνεται διαβούλευση και για άλλα ζητήματα, όπως, τελευταία, για τη ρύθμιση περί μη συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, ασχέτως αν τελικά δεν ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστρέφω στα της Ν.Δ. Παρουσιάσατε, την περασμένη εβδομάδα, τα ψηφοδέλτια. Εχετε κάνει το «φιλτράρισμα» αυτήν τη φορά, ώστε να μην έχετε φαινόμενα τύπου Πάτση;

Η επιλογή των υποψηφίων μας έχει γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα που μας προσβάλλουν όλους. Αν και, βέβαια, δεν είναι σωστό να υφίστανται χαρακτηρισμούς 156 βουλευτές για τη συμπεριφορά ενός. Από εκεί και πέρα, έχει σημασία και το πώς αντιδρά ένα κόμμα όταν διαπιστωθεί στις τάξεις του κάποιο πρόβλημα. Η Ν.Δ., για παράδειγμα, διέγραψε αμέσως τον κ. Πάτση, τηρώντας αυστηρή στάση σε ζητήματα ηθικής τάξης. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, που κρατάει στα ψηφοδέλτιά του πρόσωπα ομόφωνα καταδικασμένα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ή άλλα που απασχολούν με συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά σε δημόσιους λειτουργούς παραπέμπουν.

Πότε θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας; Θα μας δώσετε κάποια από τα ονόματα που θα είναι σε αυτό - ή έστω τα χαρακτηριστικά τους;

Θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Για τα ονόματα θα κάνετε λίγη υπομονή. Αυτό που μπορώ να σας πω, όμως, είναι ότι θα περιλαμβάνει πολίτες καταξιωμένους μέσω της προσωπικής τους διαδρομής και της κοινωνικής προσφοράς τους. Κι ότι θα υπάρχει ενισχυμένη παρουσία γυναικών. Και συνολικά στο ψηφοδέλτιο, αλλά και στις εκλόγιμες θέσεις τους. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους…

Γιατί έπρεπε να φέρετε μία νομοθετική ρύθμιση το 2021 κι άλλες δύο φέτος, για να μπλοκάρετε -εφόσον βέβαια το αποφασίσει ο Αρειος Πάγος- το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη;

Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση καταδικασμένη για εγκλήματα. Ολοι, νομίζω, συμφωνούμε ότι η χώρα δεν πρέπει να ξαναζήσει ούτε στη Βουλή ούτε στην καθημερινότητά της τη βία και την παρανομία που βιώσαμε στα χρόνια της κρίσης. Να υψώσουμε, δηλαδή, δημοκρατικό ανάχωμα στην επανεμφάνιση του αυταρχισμού και του αίματος κάτω από νέες μάσκες. Αυτό που κάναμε, λοιπόν, με την πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία ήταν να θωρακίσουμε το νομικό πλαίσιο, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Ολομέλεια του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου να εξετάζει αυτή και να απορρίπτει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Προξενεί, ωστόσο, εντύπωση η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας, τυφλωμένος από το παραταξιακό μίσος του, πιστεύει ότι, κλείνοντας το μάτι στους φασίστες και στο περιθώριο, θα βλάψει τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά βλάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Γιατί και άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με τη φωτιά. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν το 2015 την εκλογή Προέδρου, για να προκαλέσουν εκλογές. Μαζί ψήφισαν «Οχι» στο δημοψήφισμα της «κωλοτούμπας». Δίπλαδίπλα οι βουλευτές τους πόζαραν στις εκδρομές του κ. Καμμένου. Ψήφισαν μαζί την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Και σε απόλυτη συνεργασία επέλεξαν τη διαβόητη κυρία Θάνου ως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ολα αυτά ενώ η Ιστορία έγραψε πως η δική μας παράταξη εξάρθρωσε και οδήγησε στη Δικαιοσύνη την εγκληματική οργάνωση. Και με κυβέρνηση Ν.Δ. οι πρωταγωνιστές της δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Οταν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν, τάχα, αίθουσα για να εξεταστούν. Για να μη θυμηθώ την πάνω και την κάτω πλατεία, που για καιρό συμπλήρωναν την ίδια εικόνα του λαϊκισμού. Με τις φωτιές και τα συνθήματα εναντίον της Βουλής. Με τις κρεμάλες και τους προπηλακισμούς.
Εγώ, προσωπικά, είμαι ένας προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός. Με στόχο μου το αποτέλεσμα. Αρχές μου, τον πατριωτισμό της ευθύνης, την ανοιχτή οικονομία και τη συνεκτική και δίκαιη κοινωνία. Και αντίληψή μου, την ευρωπαϊκή πορεία και τον διαρκή εκσυγχρονισμό

Θέλω να πάμε στην τραγωδία των Τεμπών. Ενάμιση μήνα μετά, αναζητούνται ακόμη οι υπαίτιοι και οι ευθύνες. Υστερα από όλα όσα έχετε μάθει στο μεταξύ, ποια είναι η δική σας γνώμη; Η βοήθεια που έχετε ζητήσει από τις Βρυξέλλες, τη Γερμανία και την Ιταλία θα έρθει;

Θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει κανένα σκοτεινό σημείο. Αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση. Αλλά την αλήθεια δεν θα δείξουν μόνο τα διοικητικά πορίσματα, αλλά η Δικαιοσύνη. Και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, βλέποντας την ταχύτητα και την υπευθυνότητα με την οποία κινείται. Νομίζω ότι γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις. Στο μεταξύ, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και με τη Hellenic Train και με την ιταλική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εμένα με ενδιαφέρει να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει, επιτέλους, αυτά που αξίζουν στα τρένα μας. Και εμείς θα επενδύσουμε χρήματα στην τακτική συντήρηση του δικτύου και θα επεκτείνουμε λελογισμένα το δίκτυό μας. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν πρόσφατα στη Γαλλία για το θέμα, ενώ κι εγώ είμαι σε διαρκή συζήτηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πρώτος στόχος μας είναι μια κεντρική γραμμή ευρωπαϊκών προδιαγραφών από την Πάτρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα σύνορα, που θα συνδέεται με όλα τα μεγάλα λιμάνια. Είναι έργα για τα οποία υπάρχουν πόροι, αλλά θα πάρουν, ασφαλώς, πολύ χρόνο να γίνουν. Ομως, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση της βασικής κεντρικής γραμμής θα είναι γεγονός έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστε, ύστερα από 9 χρόνια, να υλοποιηθεί, επιτέλους, η περιβόητη Σύμβαση 717, που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2016.
mitsotakis_parapolitika_2


Στην περίπτωση των αυθαίρετων κατασκευών, μήπως βλέπουμε το «δέντρο» της Μυκόνου -όπου φυσικά υπήρχε το απαράδεκτο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό- και χάνουμε το «δάσος», που είναι δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές σε όλη τη χώρα, χωρίς τίποτα ποτέ από καμία κυβέρνηση να έχει γκρεμιστεί;

Θεωρώ ότι η Μύκονος είναι μια ακραία, κραυγαλέα περίπτωση παραβατικότητας στον τομέα των αυθαίρετων κατασκευών, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με δραστικό τρόπο για λόγους και ουσιαστικούς, αλλά και για λόγους συμβολικούς. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει μια σαφέστατη νομοθεσία σχετικά με τα αυθαίρετα και τις τακτοποιήσεις τους και μια «κόκκινη γραμμή», που είναι το 2011, μετά την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές. Προφανώς και το πρόβλημα των αυθαιρέτων δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στη Μύκονο, όμως υπάρχει μια μεγάλη αξία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις όπου κάποιοι θεωρούν ότι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, με πλήρη περιφρόνηση για τους νόμους του κράτους. Και κατά κανόνα είναι οι ισχυροί που το κάνουν αυτό και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχτώ σε καμία περίπτωση. Από κει και πέρα, δρομολογούμε και μια σειρά από έργα, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, ώστε να έχουμε μια real time απεικόνιση όλης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα. Θα πρέπει πια και μπορούμε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι χτίζεται, πού χτίζεται κι αν έχει άδεια. Δεν είχαμε αυτή την τεχνολογική δυνατότητα πριν από δέκα χρόνια. Τώρα την έχουμε, άρα υπάρχει ένα ζήτημα του τι κάνουμε από δω και στο εξής και τι κάνουμε για τα αίσχη τα οποία μπορεί να έγιναν στο παρελθόν. Θα κινηθούμε και στις δύο κατευθύνσεις.

Εφόσον επανεκλεγείτε στην πρωθυπουργία, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και της διευθέτησης του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία;

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι είναι καλοδε ούμενη μια εκτόνωση της έντασης που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα. Πάντα την επιδιώκαμε, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις μας και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας. Μια στροφή, ασφαλώς, που οφείλεται και στη «διπλωματία των σεισμών». Ομως, θα πρέπει η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια, ώστε μετά τις εκλογές, αν μπορούμε, να πιάσουμε ξανά το νήμα, έχοντας ως γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, επιδίωξα να έχω με την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προφανώς προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να συζητήσει ουσιαστικά αυτή τη διαφορά είναι να μην προστίθενται και να μην μπαίνουν στο τραπέζι από την «πίσω πόρτα» ή ενδεχομένως και από την «μπροστά πόρτα» θέματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα συζητήσει με την Τουρκία. Οπως, παραδείγματος χάρη, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Αυτά τα ζητήματα είναι έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε συζήτησης, δεν μπαίνουν στη ζυγαριά, δεν πάμε να κάνουμε ένα συνολικό «παζάρι» για να τα βρούμε με την Τουρκία. Εχουμε μια μεγάλη διαφορά. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί να λυθεί ένα τέτοιο ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και στην περίπτωση που δεν μπορέσουμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά, μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία ότι δεν χρειάζεται να έχουμε εχθρικές σχέσεις. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία, έστω και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό. Αρκεί αυτό να μην εκδηλώνεται, τελικά, με επιθετικές συμπεριφορές, όπως υπερπτήσεις ή συστηματική παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο πρώτος νόμος της κυβέρνησής σας ήταν το λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Πέτυχε το μοντέλο; Πρέπει να γίνουν διορθώσεις και ποιες;

Το επιτελικό κράτος, όπως το οραματίστηκα κι όπως το υλοποιούμε, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Μια ισχυρή κεντρική εκτελεστική εξουσία, που θέτει ένα πλαίσιο σωστής διακυβέρνησης και, θα έλεγα, σωστών κανόνων μάνατζμεντ. Να του δώσουμε ένα άλλο όνομα, αν θέλετε. Να το πούμε «συντονιστικό»; Η ουσία του είναι η ενιαία λειτουργία της κυβέρνησης, με κεντρικούς στόχους και όχι υπουργείαφέουδα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να κυβερνάται, στην εποχή μας, ένα σύγχρονο κράτος χωρίς σαφείς μηχανισμούς προγραμματισμού, στοχοθεσίας, λογοδοσίας, αλλά και αξιολόγησης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος.

Πολλοί μιλούν για εξουσίες συγκεντρωμένες σε ένα πρόσωπο… Συγκεντρωμένες σε μία δομή.

Δεν είναι ένα πρόσωπο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια Προεδρία της Κυβέρνησης, που θα υπάρχει και όταν φύγω εγώ. Και στην οποία, μάλιστα, έχουμε επιλέξει ακομμάτιστους δημόσιους υπαλλήλους. Ακομμάτιστους με την έννοια ότι είναι στελέχη που παρέχουν την τεχνογνωσία τους στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Πιστεύετε ότι, διαφορετικά, θα φέρναμε εις πέρας μια τόσο περίπλοκη διαδικασία όπως ο εμβολιασμός με την επιχείρηση «Ελευθερία»; Χωρίς, δηλαδή, ένα ισχυρό κέντρο, το οποίο να συντονίζει υπουργεία και να «τρέχει» οριζόντιες δράσεις πολλών υπηρεσιών; Ειλικρινά, αναρωτιέμαι πώς λειτουργούσαν οι προκάτοχοί μου χωρίς μια τέτοια δομή. Να την κάνουμε καλύτερη, λοιπόν, να τη βελτιώσουμε. Βεβαίως. Σίγουρα θα διορθώσουμε κενά, χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Θα κάνουμε, επίσης, αλλαγές και στο κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς θα υπάρχουν αλλαγές και σε πρόσωπα. Και θα επιδιώξουμε να έχουμε, ασφαλώς, περισσότερες γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω και ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνημόνιο. Αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κύριος Τσίπρας, πολύ απλά, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν σήμερα από μια χώρα η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη

Εχετε σκεφτεί, αν επανεκλεγείτε στην πρωθυπουργία, ποιες θα είναι κάποιες από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνετε; Για παράδειγμα, τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσετε ή την πρώτη ημέρα κάποια υπουργεία που θα συγχωνεύσετε ή θα καταργήσετε;

Βεβαίως. Και είναι υποχρέωσή μου να προετοιμάζομαι. Προφανώς το μυαλό μου αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου, αλλά, όπως και το 2019 είχαμε κάνει συστηματική προετοιμασία και εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα. Σήμερα έχουμε την πρόσθετη εμπειρία μιας τετραετίας, όπου περάσαμε στην κυριολεξία «διά πυρός και σιδήρου». Εχω διαπιστώσει στην πράξη τα μεγάλα πλεονεκτήματα του επιτελικού κράτους, έχω διαγνώσει όμως και αδυναμίες, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και μιας και με ρωτάτε για τη διάρθρωση των υπουργείων, ναι, θα υπάρχει αναδιάταξη στα υπουργεία την επόμενη μέρα. Ηδη την προετοιμάζουμε. Μπορώ να σας αποκαλύψω μια τέτοια αλλαγή, που είναι η δημιουργία ενός υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο θα πάρει ουσιαστικά κομμάτια από το υφιστάμενο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενα υπουργείο στο οποίο θέλω να τονίσω ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά, είναι όμως ένα υπουργείομαμούθ και θα μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε έναν πολιτικό προϊστάμενο σε επίπεδο υπουργού, ο οποίος θα ασχολείται με θέματα κοινωνικής πολιτικής, δημογραφικού, αλλά και στεγαστικής πολιτικής. Ενα ζήτημα το οποίο, όπως ξέρετε πολύ καλά, «καίει» και για το οποίο ήδη έχουμε αναλάβει μια σειρά από δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Θα υπάρχουν και άλλες αλλαγές, αλλά σας δίνω μια πρόγευση του πώς θέλουμε να κινηθούμε την επόμενη μέρα.

Από την ευρωομάδα που εξελέγη με τη Ν.Δ. το 2019 έχετε διαγράψει τρεις ευρωβουλευτές, αν και ο ένας επέστρεψε. Πιστεύετε ότι το σύστημα με την απευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών έχει αποτύχει; Θα το αλλάξετε;

Θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα εκλογής των ευρωβουλευτών μετά τις εθνικές εκλογές.

Αλλοι σας κατηγορούν ότι στρέφετε το κόμμα σας υπερβολικά στα δεξιά και άλλοι γκρινιάζουν ότι «γέρνετε» προς το Κέντρο. Μήπως, τελικά, η ηγεσία της Ν.Δ. είναι διαχρονικά μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών, κεντρώων και δεξιών;

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική μας διακήρυξη τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη «που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας». Ενα κόμμα που υπηρετεί το Εθνος «πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς». Εγώ, προσωπικά, είμαι ένας προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός. Με στόχο μου το αποτέλεσμα. Αρχές μου, τον πατριωτισμό της ευθύνης, την ανοιχτή οικονομία και τη συνεκτική και δίκαιη κοινωνία. Και αντίληψή μου, την ευρωπαϊκή πορεία και τον διαρκή εκσυγχρονισμό. Στην εποχή μας, άλλωστε, όλες οι ιδεολογικές αναζητήσεις αποβλέπουν σε σύγχρονες λύσεις. Τι πετύχαμε, λοιπόν, εμείς; Δημιουργήσαμε δημόσιο πλούτο με μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, που μειώνει τους φόρους, φέρνει επενδύσεις και ελευθερώνει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η απασχόληση και η συλλογική περιουσία. Ωστε μέρος της να επιστρέψει στην κοινωνία. Είτε με τη μορφή στήριξης απέναντι σε κρίσεις είτε με τη μορφή αυξήσεων στα εισοδήματα. Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική ανάπτυξη συνδυάζεται με την ατομική προκοπή. Ταυτόχρονα, υπερασπιστήκαμε τα δίκαια και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί ακριβώς, όπως δεν υπάρχει ακμάζουσα οικονομία χωρίς ευημερούσα κοινωνία, έτσι δεν υπάρχει και οργανωμένη Πολιτεία δίχως εδραιωμένη εθνική κυριαρχία. Ενώ, παράλληλα, δώσαμε μάχη για την αναβάθμιση της διεθνούς εκπροσώπησης της πατρίδας. Και, πράγματι, η Ελλάδα σήμερα έχει ισχυρή φωνή, που ακούγεται παντού: Από το αμερικανικό Κογκρέσο και τον ΟΗΕ μέχρι τις Βρυξέλλες και όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Επίσης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλων των παγκόσμιων προκλήσεων της επόμενης μέρας, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική κρίση. Θα έλεγα, συνεπώς, ότι όλα τα παραπάνω ανταποκρίνονται τόσο σε αυτά που είχα προεκλογικά υποστηρίξει όσο και σε αυτά που ο ίδιος πρεσβεύω. Με πολιτικές που δεν περιορίζονται σε ιδεολογικά στεγανά και δογματικά «κλισέ». Και με διάθεση που ενώνει αντί να διχάζει. Ηδη, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που ανανεώνεται, κρατώντας σταθερές τις αρχές της, αλλά πάντα ανοιχτή τη σκέψη της. Ακτινοβολεί, έτσι, και πέρα από τα κομματικά της τείχη. Εκφράζοντας τις προσδοκίες όλων εκείνων των πολιτών που θέλουν το καλό της Ελλάδας και βλέπουν τα πράγματα χωρίς παρωπίδες. Αυτό εννοώ όταν μιλώ για ένα πολιτικό ρεύμα με κορμό του ένα κόμμα το οποίο, ωστόσο, δεν έχει μόνον ένα χρώμα…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023