Στο εμπόλεμο Κίεβο βρέθηκε χθες, Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, όπως λένε οι συνεργάτες του, ήταν κάτι που σκεφτόταν εδώ και αρκετό διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών.

Αν και το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη συνεχίζεται και τα drones καμικάζι ιρανικής καταγωγής, πέφτουν «βροχή», ο κ. Δένδιας θέλησε να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα και να στείλει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα από το καταφύγιο.

Ότι δηλαδή αυτό που συμβαίνει με την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε ένα κράτος με αναθεωρητικό βλέμμα όπως η Ρωσία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα με την Τουρκία. Με πολύ απλά λόγια, Πούτιν ίσον Ερντογάν και το ανάποδο.

Έτσι, ο Νίκος Δένδιας επέλεξε να διεθνοποιήσει το θέμα των προκλητικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, αναλυτικά, από ένα μέρος που παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη λεπτό προς λεπτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να αναφερθεί λεπτομερώς στις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις και προκλήσεις από το «θα έρθουν νύχτα» και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μέχρι την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

uhiuh

Την ώρα όμως, που ο κ. Δένδιας προετοίμαζε το ταξίδι του για το Κίεβο, οι Τούρκοι στο να εκτόξευσαν δοκιμαστικά μέχρι και βαλλιστικό πύραυλο, τοποθετώντας ακόμη και την Αθήνα στους χάρτες που προέβαλαν. Πύραυλοι, για τους οποίους τα Τουρκικά ΜΜΕ «καυχιούνται».

de__2_

«Θέλω να είμαι σαφής. Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία όλων των κρατών. Και είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν γείτονα κατά έναν τρόπο που αντίκειται στο Δ.Δ και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Η επόμενη επίσκεψη του Νίκου Δένδια είναι στο Βερολίνο για τις ανάγκες forum, στο περιθώριο του οποίου θα συναντήσει την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε στηρίξει ξεκάθαρα την Ελλάδα στην πρόσφατη επίσκεψη της στη χώρα μας, προκαλώντας την οργή της  Άγκυρας και ειδικά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην συνάντηση της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει εκ νέου την κ. Μπέρμποκ για τις ευθείες απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στη χώρα μας στις 27 Οκτωβρίου και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρώτη φορά αφού ανέλαβε επικεφαλής της Καγκελαρίας.