Ερώτηση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση απηύθυνε στην  «Ώρας του Πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως η ακρίβεια που βιώνει ο κόσμος έχει όνομα Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ερώτησης, εξέφρασε την «βαθύτατη οδύνη για τον άδικο χαμός ενός συνεργάτη, ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος έφυγε πολύ πρόωρα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας επεσήμανε πως «έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Να αποδείξω με στοιχεία και όχι με λόγια ότι δεν μπορείτε με την προπαγάνδα να κρύψετε πως η ακρίβεια είναι θέμα των επιλογών σας. Εμείς την ονομάζουμε ακρίβεια Μητσοτάκη. Η ακρίβεια έχει το όνομά σας γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε.

Να νιώσετε τι σημαίνει μια οικογένεια να δει με 700 ευρώ, να χρειάζεται δύο μισθούς για να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις του ρεύματος. Μια οικογένεια δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Μία μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού της που δίνει πανελλήνιες για να μπορέσει να πάρει τρόφιμα. Έναν πατέρα που σκέφτεται πως δεν θα μπορεί να πληρώσει για να ζεστάνει το σπίτι.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα καταλαβαίνει αυτά και παρουσιάζει μία ειδυλλιακή εικόνα, όπως την παρουσίασε και στην ΔΕΘ. Όπως και στην πανδημία. Εσείς καμαρώνατε ότι τα πάμε περίφημα. Μας λέγατε πως δεν έχει διαφορά αυτός που δια σωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ, με αυτούς εντός ΜΕΘ, για να έρθουν οι έρευνες και να σας διαψεύσουν.

Τα ίδια μας λέγατε και για την ενεργειακή κρίση, ότι τα πάμε περίφημα.

Το μόνο που έχει γίνει όσο κυβερνάτε είναι να αυξάνεται το κόστος ζωής και τα κέρδη μιας ελίτ να αυξάνονται.

Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την σταθερότητα, γιατί σήμερα στη χώρα οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται σταθερά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την EUROSTΑΤ. Ικανούς σας έχω να διαψεύσετε τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάλι θα πείτε δεν φταίμε εμείς φταίει ο πόλεμος, για την πανδημία τα ίδια, για τις υποκλοπές έφταιγε ο ανιψιός. Ποτέ δεν φταίει ο κ.  Μητσοτάκης, πάντα φταίει κάποιος άλλος. Βρήκατε ευκαιρία να εφαρμόσετε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ για να μην στεναχωρήσετε τους χορηγούς σας. 

Ο μόνος πρωθυπουργός στην Ευρώπη που συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ. Έγνοια σας η κερδοφορία των funds και των καρτέλ στην ενέργεια. Αντί να βλέπετε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη, σας ενδιέφερε να παρακολουθήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Τα κουκουλώσατε όλα, η Ελλάδα δεν είναι χώρα της ομερτά. Όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού πολλαπλασιάσατε την τιμή του ρεύματος. Τα λέει η ΡΑΕ».




Τι ανέφερε στη δευτερολογία του 

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν στο πνεύμα ‘δεν φταίω εγώ, ότι σε όλη την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι εκείνος που ευθύνεται για την ακρίβεια στην Ελλάδα είναι ο κ. Πούτιν».

«Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, για τα όπλα που στέλνετε στην Ουκρανία και τις επικίνδυνες εξελίξεις με τους γείτονες μας. Ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια; Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τον Αύγουστο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2021. Υπήρχε τότε ο Πούτιν και ο πόλεμος; Πόσα ψέματα θα πείτε για να δικαιολογήσετε τις ευθύνες σας;».

Όταν αποφασίσατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση σας έφταιγε ο Πούτιν; Όταν θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν ο Πούτιν τότε;» συνέχισε και πρόσθεσε: «Είναι φθηνή η δικαιολογία σας κ. Μητσοτάκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τη ΔΕΗ κάνοντας λόγο για «παχυλά μπόνους πηγαίνουν χέρι-χέρι όσο ζορίζεται η κοινωνία τόσο τα golden boys τρώνε με χρυσά κουτάλια». Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την επιχείρηση σε «ένα γαλάζιο μαγαζί αντί να είναι εταιρεία που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

«Ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί τη βίλα του κ. Στάσση. Τουλάχιστον στην αποπεράτωσή της να βάλει και μία τιμητική πλακέτα στον Κ. Μητσοτάκη ως μέγα ευεργέτη» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ περί «λαϊκισμού» σχολίασε: «Ναι, είμαστε λαϊκιστές γιατί θέλουμε δικαιοσύνη και η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Σας ευχαριστούμε που μας προσάπτετε αυτόν τον χαρακτηρισμό».