«Η προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο, Σε οποιαδήποτε πρόκληση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ένα όχημα αλλά πρέπει να το θέλει η Άγκυρα, ενώ τόνισε πως οποιοδήποτε σχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία κινείται  προς την σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα και αναφορικά με τις εκλογές, τόνισε πως «για εμάς δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη, υπάρχει Κυριακή των εκλογών», ενώ υπογράμμισε ότι  είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην χώρα. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν απορρίψει συνεργασία.

Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχει θέμα με την θέρμανση στα σχολεία, ενώ οποιαδήποτε ανάγκη θα καλυφθεί με έκτακτη χρηματοδότηση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:Η προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αυτό δεν καταγγέλλεται μόνο από την ελληνική πλευρά αλλά έχετε δει ότι σε όλα τα διεθνή Φόρα υπάρχει μια απομόνωση της Τουρκίας και μια καταδίκη αυτών των πρακτικών είτε σε πολυμερές επίπεδο πχ στον ΟΗΕ ή στην Πράγα πρόσφατα είτε σε μονομερές ή διμερές επίπεδο όπως οι ανακοινώσεις του Στειτ Ντιπάρτμεντ.

Σε οποιαδήποτε πρόκληση αφορά την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει. Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι ενωμένοι και πάντα σε εγρήγορση όλοι, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε έλληνας να είμαστε έτοιμοι και να στέλνουμε αυτό το μήνυμα αποτροπής συνεχώς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να τελειώσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και αν θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις λόγω της στάσης της απέναντι στην Ρωσία: Υπήρχε πάντα και στην Ελλάδα και σε πάρα πολλές χώρες του δυτικού κόσμου η άποψη ότι μια πρόσδεση στο άρμα της Ευρώπης θα ήταν καλή εξέλιξη για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, για την οικονομική της πρόοδο και φυσικά την αγκίστρωση της προς τη Δύση. Δυστυχώς η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια πηγαίνει προς την Ανατολή, απομακρύνεται από το δυτικό κόσμο και η στάση της το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά με αποκορύφωμα τη συμπεριφορά της απέναντι στους εταίρους της, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαιώνει αυτό το ζήτημα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι ένα όχημα προκειμένου να φέρει πιο κοντά την Τουρκία αλλά για να έρθει κανείς πιο κοντά πρέπει να το θέλει. Άρα είναι στο δικό της γήπεδο η μπάλα αν καλείται να παίξει αυτό το παιχνίδι και όχι της Ευρώπης η οποία έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο.

Νομίζω ότι είναι απαραίτητο κάποιες φορές που αποκλίνει τόσο δραστικά από την κοινή πολιτική της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ να υφίσταται και κυρώσεις. Δεν μπορεί να αναλαμβάνουν κάποιοι το κόστος, είτε αυτό το κόστος είναι γεωπολιτικό είτε καθαρά διπλωματικό είτε οικονομικό και κάποιοι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα προσπαθώντας να καρπωθούν τα οφέλη. Άρα ναι είναι προς αυτή την κατεύθυνση οποιοδήποτε σχέδιο υπάρχει για κυρώσεις από εκεί και πέρα θέλουμε την ίδια στήριξη προς την Ελλάδα όταν η Τουρκίας στο διμερές μας επίπεδο ξεφεύγει από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την περίοδο αστάθειας μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης: Για εμάς δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη, υπάρχει η Κυριακή των εκλογών. Δίνοντας το σωστό μήνυμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για τις προθέσεις του ελληνικού λαού την Κυριακή των εκλογών τότε αυτό περνάει αυτόματα και στην πλευρά της Τουρκίας. Είναι καθοριστικό λοιπόν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής για να δείξει ότι πράγματι υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Το δεύτερο είναι ότι αν δείχνουμε όλοι όπως δείχνουμε σήμερα ενωμένοι απέναντι σε αυτό το μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο ελληνικός λαός τότε κανείς δεν θα δοκιμάσει την τύχη του απέναντι σε μια ενωμένη χώρα όπως η Ελλάδα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, τους συμμάχους της στο πλευρό της και φυσικά την αποτρεπτική δύναμη να υπερασπιστεί στην κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ερωτηθείς αν έχει αποκλειστεί το σενάριο συνεργασιών από την πρώτη Κυριακή: Δεν αποκλείω τίποτα ποτέ, αυτό που περιμένω να δω είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο θα δείξει και ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Αυτή τη στιγμή από όσα έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ δείχνουν ότι δεν έχουν καμία διάθεση συνεργασίας με κανέναν επομένως αναπόφευκτα σε ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί κανείς να μιλάει για δυνατότητες συνεργασίας. Για αυτό επιμένω ότι η πρώτη Κυριακή είναι καθοριστική καθώς θα δείξει ποια κατεύθυνση θα έχουμε στο μεσοδιάστημα και πιστεύω ότι η δυναμική των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η απόσταση ανάμεσα στη δημοσκοπικά ευρήματα τα σημερνά και τον πήχη της αυτοδυναμίας είναι πολύ μικρότερη για τον κ. Μητσοτάκη απ’ ότι ήταν τα δημοσκοπικά ποσοστά που έπαιρνε το Σεπτέμβρη του 2018 σε σχέση με το αποτέλεσμα που έφερε το ’19.

Ερωτηθείς αν βλέπει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή: Όχι από την πρώτη Κυριακή, δεν είπα κάτι τέτοιο δεν μιλάμε για 45% σας λεω ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι περίπου 38% λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό των κομμάτων που μένει εκτός Βουλής. Βλέπω όμως ότι όταν κάποιος μιλάει σήμερα για ένα ποσοστό 32-34%, ανάλογα με την εταιρεία που κάνει τη δημοσκόπηση, για τη ΝΔ δεν μπορεί παρά να το συγκρίνει με το 28-29-30 που έδιναν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου του ‘18 σε σχέση με το 40% που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο του ’19. Άρα νομίζω ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός και αυτόν θα διεκδικήσουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν έχει διασφαλιστεί η θέρμανση στα σχολεία: Δεν θα υπάρχει κανένα θέμα με την θέρμανση των σχολείων μας, έχουμε δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές 28 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις, 14 εκατομμύρια το Μάρτιο και 14 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα προς την ΚΕΔΕ ότι οποιαδήποτε ανάγκη χρειαστεί θα καλυφθεί με έκτακτη χρηματοδότηση και επίσης έχουμε δώσει συνολικά στους δήμους μαζί με τις σχολικές επιτροπές 282 εκατομμύρια ήδη έκτακτη ενίσχυση και θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια τον Οκτώβρη- Νοέμβρη. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά τη θέρμανση των σχολείων.

Αναφορικά με τα έργα των δήμων: Έχουμε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, πολύ σωστά είπατε ότι η χώρα μας έχει μείνει πίσω στα θέματα οδοποιίας για αυτό και πρέπει να επιταχύνουμε. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στο υπουργείο Εσωτερικών αρχικά με 335 εκ.€ μετά το αυξήσαμε στα 558 εκ. € σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, και την Πέμπτη αναμένονται οι πρώτες εντάξεις έργων που περιλαμβάνουν και τους δήμους της Αττικής αλλά φυσικά και την περιφέρεια Αττικής με μια χρηματοδότηση 54 εκ. € και φυσικά θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα εκτός από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και στα άλλα εργαλεία όπως το πρόγραμμα Αντ.Τρίτσης, έχουμε 3,5 δις € έργα ενταγμένα. 1,8 δις από αυτά έχουν δημοπρατηθεί,812 εκατομμύρια έχουν συμβασιοποιηθεί και 287 εκατομμύρια είναι ήδη οι εκταμιεύσεις. Μιλάμε για μεγάλη επιτάχυνση το τελευταίο χρονικό διάστημα των 10-12 μηνών και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτά τα έργα που εμείς τα βλέπουμε αυτή τη στιγμή μόνο ένας στενός πυρήνας ανθρώπων που τα παρακολουθεί στην αυτοδιοίκηση και στο υπουργείο ότι θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν οι δημότες παντού σε όλη την Ελλάδα για να δουν και αυτοί την προστιθέμενη αξία που είναι πολύ μεγάλη σε τοπικό επίπεδο να ξεδιπλώνεται μπροστά τους.