Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με την τουριστική εικόνα των Χανίων, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «Αυτό που έχουμε στα Χανιά είναι πραγματικά μια έκρηξη του τουρισμού. Τουρίστες καλής ποιότητας δηλαδή τουρίστες οι οποίοι αφήνουν χρήματα στην τοπική αγορά, τα εστιατόριά μας είναι γεμάτα, τα μπαράκια γεμάτα. Δόξα τω Θεώ η αγορά κινείται πάρα πολύ καλά και υπάρχει μια αισιοδοξία για αυτό το καλοκαίρι όπως υπάρχει για όλους τους τουριστικούς προορισμούς».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση που δυστυχώς ακόμα είναι μαζί μας ο κορονοϊός. Για παράδειγμα στα Χάνια έχουμε αυξημένη νόσηση από κορονοϊό διότι οι άνθρωποι πλέον κάνουν όλα όσα δεν κάνανε δύο χρόνια δηλαδή γάμους, πανηγύρια υπάρχει μια τάση απελευθέρωσης η οποία όμως δυστυχώς έχει αποτελέσματα στις μολύνσεις. Ευτυχώς αυτή η παραλλαγή του κορονοϊού δεν δίνει βαριές νοσήσεις και έτσι η πίεση στο σύστημα δεν είναι μεγάλη, είναι υπαρκτή όμως και από την άλλη πλευρά ο κόσμος νοιώθει ότι θα κάνει όλα αυτά τα οποία δεν έκανε δύο χρόνια και υπάρχει μια διαφορετική ψυχολογία. Αυτό και για εμάς τους πολιτικούς σημαίνει ότι έπειτα από δύο χρόνια έχουμε τη δυνατότητα της επαφής διότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην έχεις καθόλου επαφή όταν κάνεις τη δική μας δουλειά. Η δική μας δουλειά εξαρτάται από την άμεση επαφή με τον κόσμο οπότε είναι λογικό και οι βουλευτές και οι υπουργοί και οι πάντες να έχουνε την παρουσία τους και να λογοδοτούν».

Και συμπλήρωσε πως «Το πότε θα γίνουν εκλογές θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός με ένα και μόνο κριτήριο και αυτό θα είναι το εθνικό κριτήριο της σταθερότητας. Είμαστε σε μια περίοδο όπου η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια είτε στη Μεσόγειο ξεκινώντας από τη Λιβύη είτε στην Συρία ή στην Τουρκία είτε και μέσα στην Ευρώπη είναι τόσο πολύ μεγάλη όπου το παν σε αυτή τη φάση είναι να μπορέσει η Ελλάδα να έχει ένα σταθερό τιμόνι για τα χρόνια που έρχονται τα οποία θα είναι χρόνια τεραστίων αλλαγών».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα έχει μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και η ευθύνη του είναι να κρατήσει την Ελλάδα σταθερή. Σήμερα αυτή η Ελλάδα έτσι όπως βρίσκεται σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, είναι μια χώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτή την ενεργειακή κρίση από άλλες χώρες που είναι υπερδυνάμεις στην Ευρώπη. Το ότι η Γερμανία έχει φτάσει να μην έχει ένα λιμάνι LNG, το ότι δεν μπορεί να εισάγει υγροποιημένο αέριο, το ότι προσπαθούνε να αλλάξουνε με το τέλος του North stream και να το κάνουν LNG δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα να έχουν καράβια LNG και αυτό θα τους πάρει περίπου ένα χρόνο για να το αποφασίσουν γιατί πρέπει να περάσουν από 15 κύματα διαβούλευσης ή τι άλλο προβλέπει ο νόμος. Το ότι ακόμα σήμερα δεν παίρνεται απόφαση επαναλειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων στην Γερμανία που θα ήταν το αναμενόμενο στο δικό μου μυαλό για να μπορέσουν να καλύψουν ενεργειακά τη χώρα τους. Όλα αυτά στη σύγκριση με την Ελλάδα η οποία έχει μια Ρεβυθούσα η οποία είναι εξαιρετικά καλά εξοπλισμένη και επεκτείνεται, μια Αλεξανδρούπολη η οποία ετοιμάζεται με πυρετώδεις διαδικασίες, με αγωγούς με την Βουλγαρία και μπορεί να δώσει αύριο ρεύμα στις γειτονικές χώρες, το ότι προχωράει σήμερα με πολύ γρήγορους ρυθμούς το καλώδιο με την Αίγυπτο για να μπορέσει να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια όλα αυτά καθιστούν τη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες σε μια πολύ καλύτερη και σταθερότερη θέση αλλά προϋποθέτουν σταθερή ισχυρή κυβέρνηση. Προϋποθέτουν μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις όπως την απόφαση που πήρε χθες ανακούφισης του ελληνικού λαού και η οποία με 730 εκατομμύρια επιδοτεί το ρεύμα ώστε ο λογαριασμός ρεύματος που θα φτάσει στα νοικοκυριά να είναι ανάλογος του περσινού λογαριασμού που πλήρωναν πριν από την κρίση. Αυτά είναι δύσκολες αποφάσεις, εξαρτώνται από το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο έχει η κυβέρνηση για να μην βάλει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία για να μην ξαναβρεθούμε στο τραγικό καλοκαίρι του 2015 άρα είναι προϋπόθεση η σταθερότητα για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Αυτή είναι η ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη και αυτό πρέπει να αποφασίσει για το πότε θέλει να κάνει τις εκλογές».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ο κίνδυνος να αδρανήσουν οι υπουργοί ενόψει των πρόωρων εκλογών, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «Αυτός είναι ένας κίνδυνος τον οποίο με τον χαρακτήρα του Μητσοτάκη δύσκολο τον βλέπω να υλοποιείται αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και είναι μέσα στα θέματα τα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν για την απόφαση των εκλογών. Μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο δεν υπάρχει πια το θέμα των πρόωρων εκλογών, ανάλογα λοιπόν με τη στιγμή που θα είναι σχετικά ασφαλής η χώρα για δύο μήνες αναταράξεις, γιατί κακά τα ψέματα όταν θα υπάρξουν εκλογές θα έχουμε ένα δίμηνο πολιτικών αναταράξεων μέσα στη χώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στο εσωτερικό η αναζήτηση της προσπάθειας δημιουργίας κυβέρνησης, προεκλογικής περιόδου δηλαδή άρα όλα αυτά είναι ένας χρονικός ορίζοντας ο οποίος πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση αυτή σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις γιατί αυτές τρέχουνε. Βλέπετε ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Γαλλία. Αν έχουμε μια ελπίδα να υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία προς την Ουκρανία και τη Ρωσία ευρωπαϊκή αυτή η ελπίδα βασίζεται στον Μακρόν αλλά ο Μακρόν αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένος 100% στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια γαλλική κυβέρνηση άρα όλη αυτή η ευρωπαϊκή προσπάθεια εκ των πραγμάτων αναβάλλεται και το κόστος αυξάνει».

Αναφερόμενη στο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε ότι «Μετά βεβαιότητος η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης οικονομικής, ενεργειακής και κατ’ επέκταση και κοινωνικής. Δηλαδή στρώνεται ένα χαλί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για όλους εκείνους τους λαϊκιστές οι οποίοι έχουν τις εύκολες λύσεις στο τσεπάκι για σύνθετα προβλήματα τα οποία δεν λύνονται δυστυχώς με εύκολες λύσεις και πρέπει να περάσει από μια περίοδο που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για αυτό έχει μεγάλη σημασία πως εκπροσωπούμαστε σε αυτή την Ευρώπη».

Ερωτηθείσα αν την προβληματίζει το γεγονός ότι ο Ερντογάν μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις τη δίμηνη περίοδο των εκλογικών αναταράξεων στη χώρα, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «Δεν τον παίρνει. Ο Ερντογάν είναι αυτή τη στιγμή σε μια φάση ρητορικής έξαρσης, τεράστιου εκνευρισμού κυρίως διότι στην Τουρκία σήμερα ο πληθωρισμός τρέχει με 180%. Ο κατώτερος μισθός σήμερα στην Τουρκία είναι 4.800 λίρες και το όριο πείνας είναι στις 6.800 λίρες καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός τούρκων πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν ψωμί στα παιδιά τους αυτό κοινωνικά δημιουργεί μια ένταση η οποία είναι απερίγραπτη. Αυτό είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για τον Ερντογάν, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για την αντιπολίτευση η οποία πρέπει να αφήσει τα διάφορα εγώ και να προσπαθήσει να ενωθεί, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, στο πρόσωπο ενός υποψηφίου ο οποίος θα πολεμήσει τον Ερντογάν. Καταλαβαίνετε ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία συν η απομόνωση από ουσιαστική βοήθεια και εννοώ οικονομική και στρατιωτική δηλαδή είδατε την επιστολή των 10 γερουσιαστών για τα F16, αυτά δημοσιοποιούνται και στην Τουρκία και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα ακόμα παραπάνω. Εν ολίγοις δεν τον παίρνει κατά τη γνώμη μου τον Ερντογάν να κάνει κάποιο θερμό επεισόδιο, πλην του ατυχήματος βεβαίως το οποίο κανένας δεν μπορεί ποτέ να μην υπολογίσει αλλά θα έχουμε μεταναστευτικά ρεύματα μετά βεβαιότητας, η όλη οικονομική κατάσταση η διεθνής θα αυξήσει τα οικονομικά μεταναστευτικά ρεύματα γιατί αν πράγματι δεν βρεθεί λύση και το 1/3 της παραγωγής του παγκοσμίου σταριού εξαφανιστεί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό, η πείνα δηλαδή, θα φέρει κόσμο προς Βορρά ή προς τη Δύση. Δηλαδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια θέματα».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος όταν ζητάει να μπει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «Έχω την εντύπωση ότι το δοκίμασε και έκανε μια τρύπα στο νερό όταν ζήτησε για δύο μήνες αλλαγή των υπουργών κλπ κατάλαβε ότι αυτά τα πράγματα στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν μπορεί να σταθεί. Το έχει δοκιμάσει, δεν νομίζω ότι μέχρι τέλους θα μπορέσει να το υπερασπιστεί αλλά αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι μια ακραία και απόλυτη τοξικότητα του πολιτικού κλίματος στη χώρα που και αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο δεν βοηθάει. Εμένα πιο πολύ από όλα με ενοχλεί αυτό το θέμα στην εξωτερική πολιτική γιατί δεν μπορείς από τη μια μεριά να λες ότι είναι υποχωρητικός ο Μητσοτάκης, ότι στο Κογκρέσο δεν έκανε τίποτα, να έχει δημιουργηθεί ο σάλος που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία ακριβώς για την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και από την άλλη μεριά να λες ότι αν όμως θέλετε να αγοράσετε δεύτερη μοίρα Rafale διαφωνώ. Ένα από τα δύο ή θέλεις μια Ελλάδα να είναι αμυντικά θωρακισμένη γιατί υπολογίζεις ότι η καλύτερη άμυνα είναι προϋπόθεση για μια αποτελεσματική διπλωματία αλλά δεν μπορείς ταυτόχρονα να έχεις και τα δύο πόσο μάλλον στην εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να είσαι ευτυχής να σε εξυμνούν οι τουρκικές εφημερίδες και να λένε «ο κ.Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός καλός» , να λεει ο Ερντογάν «μην ψηφίσετε το Μητσοτάκη δηλαδή ψηφίστε τον Τσίπρα έλληνες», να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας ο Ερντογάν και να μας πει ποιος είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός κατά την τουρκική του άποψη γα να τον ψηφίσουμε και εσύ να συνεχίζεις μια πολιτική η οποία να μπορεί να δώσει επιχειρήματα στην αντιπέρα όχθη. Αυτά στην πολιτική είναι τουλάχιστον με το δικό μου κώδικα πολιτικής είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Θες να πεις στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν κάνει καλή πολιτική ή οτιδήποτε άλλο, θέλεις να τον κρίνεις; Κάν’ το αλλά άσε τα εξωτερικά θέματα έξω από την αντιπαράθεση γιατί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής κάθε λέξη που λέμε στο εσωτερικό είναι επιχείρημα για το εξωτερικό. Αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν σήμερα στο Στρασβούργο ότι κάνουμε push backs ή ότι θωρακίζουμε τα ελληνικά σύνορα στο μεταναστευτικό κάνουν κακό στη χώρα όταν υιοθετούν τα τούρκικα επιχειρήματα. Όταν έλληνες βουλευτές χρησιμοποιούν τα τούρκικα επιχειρήματα όπως καταλαβαίνετε δυναμώνονται τα τούρκικά επιχειρήματα. ...Δεν κατηγορώ τη χώρα μου στο εξωτερικό...Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η πρώτη φορά που στην εξωτερική πολιτική γίνεται αυτού του είδους η αντιπαράθεση είναι τώρα».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα σημασία, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «Θεωρώ ότι αυτό θα είναι και το δίλημμα των εκλογών. Ο Έλληνας πολίτης όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα πάει στην κάλπη και θα σκεφτεί τι κυβέρνηση θέλει. Θέλει την κυβέρνηση η οποία σε άλλες εποχές που υπήρχε σταθερότητα γύρω μας κατάφερε να φτάσει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, στην έξοδό της από την Ευρώπη, στο «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» κ.ο.κ που είναι η πρόταση για το μέλλον διότι η περίφημη προοδευτική κυβέρνηση η πρόταση δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία με τον κ.Βαρουφάκη με την ανοχή του ΚΚΕ. Ή από την άλλη μεριά μια διακυβέρνηση υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη με μια σταθερή και αυτοδύναμη ΝΔ αυτό θα είναι το δίλλημα και εκεί ο ελληνικός λαός δεν έχει χάσει τη μνήμη του. Ξέρει πολύ καλά τι συνέβη όταν κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας και ξέρει πολύ καλά τι συνέβη όταν κυβέρνησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είμαι απολύτως βέβαια ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του ελληνικού λαού θα τον κάνει να επιλέξει τη σταθερότητα του Κυρ. Μητσοτάκη».

Εν συνεχεία, ερωτηθείσα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία προς τα που θα ήταν οι συνεργασίες της ΝΔ, απάντησε πως «Δεν έχω εκτίμηση αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχει ψηφίσει ο κόσμος. Ο πατέρας μου έλεγε μια φράση «οι λαοί δεν αυτοκτονούν» και πραγματικά το πιστεύω».

Τέλος, ερωτηθείσα γιατί απορρίπτει το ψηφοδέλτιο επικρατείας και θα κατέβει υποψήφια με σταυρό στα Χανιά, απάντησε πως «Ήταν πάρα πολύ τιμητική η πρόταση του Μητσοτάκη να μπω στο Επικρατείας, υπήρχαν πολιτικοί λόγοι για αυτό τους σέβομαι και τους καταλαβαίνω αλλά από την άλλη μεριά εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολιτευτεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας από την Ευρυτανία στην Αθήνα και από την Αθήνα στα Χανιά. Στα Χανιά γίνεται αυτή τη στιγμή μια κοσμογονία έργων που προχωρούν, έργων απαραίτητων γιατί ήταν πολύ εγκαταλελειμμένα τα Χανιά για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάπτυξη που κατά τη γνώμη μου δικαιούμαστε, και εγώ ειμαι ένας άνθρωπος που έχω ανάγκη την άμεση επαφή, δεν είμαι ένας άνθρωπος που βλέπω μόνο στοιχεία και νούμερα. Θέλω να ακούσω, θέλω να ειμαι σε επαφή και σε τελική ανάλυση έχω την φιλοδοξία να ζητήσω το σταυρό των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να με στείλουν στη Βουλή. Ζητάω τον σταυρό προτίμησης και με αυτόν νοιώθω πολύ πιο ασφαλής και πολιτικά και ουσιαστικά. Ευχαρίστησα πάρα πολύ, δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί ανθρωποι που έχουν αρνηθεί τη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αδειάζω και μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για κάποιον άλλο που σίγουρα θα είναι ένας άξιος βουλευτής και έρχομαι στα Χανιά μου στα οποία νοιώθω και πολύ χαρούμενη αλλά και ελπίζω ότι οι Χανιώτες θα με τιμήσουν με την ψήφο τους».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη