Την επιτυχημένη συνταγή της άμεσης επαφής με τους πολίτες επιστρατεύει εκ νέου ο πρωθυπουργός μετά τη ΔΕΘ και στο κατώφλι του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων ετών, προκειμένου να εκπέμψει θετικό μήνυμα στους πολίτες και επί της ουσίας να εγκαινιάσει τη μακρά προεκλογική περίοδο που ξεκινά.

«Πρόκειται αφενός για το στοιχείο που διαφοροποιεί ξεκάθαρα τον Κυριάκο από τον Τσίπρα, μια και ο δεύτερος επί πρωθυπουργίας του κρυβόταν όσο μπορούσε στις δύσκολες καταστάσεις, και αφετέρου για ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει κερδίσει από τον καιρό της μάχης για την αρχηγία της Ν.Δ. και αποτυπώνεται δημοσκοπικά μέχρι και σήμερα. Δεν έκανε πίσω κι ούτε θα κάνει και τώρα, κάτι που έχει διασαφηνιστεί από τον ίδιο και με τη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας», τονίζουν επιφανή στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας το στίγμα των επερχόμενων πρωτοβουλιών στο επίπεδο των περιοδειών ανά την ελληνική επικράτεια.

Οι μεγάλοι στόχοι

Κεντρικός στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι -εκτός των άλλων- η περαιτέρω «επένδυση» στις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να βγαίνει μπροστά για να εγγυηθεί εκ νέου, μέσω των αντίστοιχων κυβερνητικών ενεργειών και σχεδιασμών, την ομαλότητα και την κοινωνική ισορροπία στο δυσχερές περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διανύει τους τελευταίους μήνες της συνταγματικής της θητείας, ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις επισκέψεις του στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια (σταδιακά θα ταξιδεύει πιο τακτικά σε σχέση με τον στόχο της μίας περιοδείας ανά 40 ημέρες που ίσχυε στη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησής του), συνδυάζοντας -όπως πάντα- την παρουσία του είτε με την ολοκλήρωση είτε με την ανάδειξη είτε με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων για τις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο θα συμβεί και με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που ήδη εδώ και μερικούς μήνες έχουν μπει σε πρόγραμμα στοχευμένων ταξιδιών, ανάλογα βεβαίως με τα επιτεύγματα του χαρτοφυλακίου τους, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Οι προορισμοί

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις επισκέψεις του από τις Σέρρες, την ιδιαίτερη πατρίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο για ουσιαστικούς όσο και συμβολικούς λόγους, ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του μετά το πέρας της παρουσίας του στη συμπρωτεύουσα βρίσκονται νομοί όπως η Αχαΐα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως η δεύτερη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά, καθώς και η Ανατολική και Δυτική Αττική. Την ίδια στιγμή, καταρτίζεται ήδη ο προγραμματισμός των περιοδειών του πρωθυπουργού στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, εν μέσω βεβαίως και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Ταυτόχρονα, στα ραντάρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του εξακολουθεί να βρίσκεται για τα καλά η Κρήτη, η οποία με φόντο την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ θα παίξει ακόμα πιο καταλυτικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτή τη φάση, η προσοχή φαίνεται πως στρέφεται σε Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ ψηλά στη λίστα του Μαξίμου βρίσκονται επίσης τα Επτάνησα, με την περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα, να έχει μιλήσει δημόσια για τη δρομολογημένη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του Σεπτεμβρίου.

Κινητικότητα

Σε μια παράλληλη διαδικασία, θα συνεχίσει να «τρέχει» το project «Δίπλα σε Κάθε Πολίτη», στο πλαίσιο του οποίου ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, μαζί με τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, στελέχη της Πειραιώς και επιλεγμένα κλιμάκια βουλευτών πραγματοποιούν τουλάχιστον δύο περιοδείες την εβδομάδα εντός και εκτός Αθηνών. Μάλιστα, η ηγεσία της Πειραιώς πολλές φορές λειτουργεί ως προπομπός των επισκέψεων του πρωθυπουργού (επισκεπτόμενη νωρίτερα κρίσιμες περιοχές), ενώ, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα συνεχιστούν οι από κοινού εξορμήσεις.

Όπως έχουν γράψει στο παρελθόν τα «Π», στην οργάνωση των περιοδειών του πρωθυπουργού κομβικό ρόλο παίζει ο επί χρόνια συνεργάτης του Θανάσης Νέζης, ενώ στη σχετική εξίσωση μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά, λόγω και της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, στη βάση της ιδιαίτερης επαφής του με ανθρώπους της αγοράς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Σεπτεμβρίου 2022.