Με τον κίνδυνο να «ξεφύγει» η κατάσταση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπως παρατηρήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας, ξεκινά τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή που θα διερευνήσει τις υποθέσεις παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, των γραφείων του ΚΚΕ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Όπως μας ανέφεραν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι στους βουλευτές της πλειοψηφίας, μέλη της Εξεταστικής, έχουν γίνει σαφείς και ξεκάθαρες συστάσεις, να είναι πολύ προσεκτικοί στις συνεδριάσεις. «Να μην γίνει υπέρβαση στο γράμμα του Κανονισμού της Βουλής του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Συντάγματος».

Πρόκειται για μια εξεταστική που μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα στην κοινωνία εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά σημειώνει ο έμπειρος κοινοβουλευτικός που θεωρεί χρυσή ευκαιρία για τους βουλευτές της ΝΔ να δείξουν έμπρακτα ότι μπορούν να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα με σοβαρότητα! Επίσης από την ΝΔ θεωρούν φαιδρή την στάση της αντιπολίτευσης η οποία ζήτησε τα ίδια πρόσωπα που κλήθηκαν στην επιτροπή Θεσμών να προταθούν για να καταθέσουν και στην Εξεταστική Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα ειδικού χειρισμού για αυτό το τιμόνι της προεδρίας της εξεταστικής αναλαμβάνει ο έμπειρος νομικός και πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε διαχειριστεί με επιτυχία τις «κρίσεις» στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή που αφορούσε την κατανομή της διαφήμισης για την πανδημία κινείται θεσμικά και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ 

Εισηγητής σύμφωνα με πληροφορίες από την ΝΔ αναμένεται να τοποθετηθεί ο επίσης δικηγόρος Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ στην μάχη πέφτει και ο έμπειρος με 2 προανακριτικές και μια εξεταστική, δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Την ομάδα της πλειοψηφίας θα στελεχώσουν οι βουλευτές :

Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης) - Καραγκούνης Κωνσταντίνος 

Κελέτσης Σταύρος - Κεφάλα Μαρία - Αλεξάνδρα - Κυρανάκης Κωνσταντίνος 

Κωνσταντινίδης Ευστάθιος - Μάνη - Παπαδημητρίου 'Αννα - Μαρκόπουλος Δημήτριος - Μπουτσικάκης Χριστόφορος - Εμμανουήλ

 Ράπτη Ελένη - Σπανάκης Βασίλειος - Πέτρος - Φωτήλας Ιάσων - Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος).

Η Εξεταστική επιτροπή κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την εκλογή προεδρείου, το οποίο αναμένεται να είναι μονοκομματικό, καθώς θα αποτελείται από βουλευτές της Ν.Δ.

Η δεύτερη συνεδρίαση ενδεχομένως την Πέμπτη θα έχει ως αντικείμενο διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι ο κατάλογος μαρτύρων που θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και των εγγράφων τα οποία θα ζητήσει η επιτροπή να εξετάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος μάρτυρας φαίνεται πως θα καταθέσει μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει επιλέξει πολύ δυνατά ονόματα επίσης για να δώσουν την μάχη της αλήθειας στο θέμα των υποκλοπών. Στα 8 τελικά μέλη της συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το πρόσωπο του οποίου προσδίδει άλλη σοβαρότητα, καθότι είναι συναινετικός και έμπειρος κοινοβουλευτικός ενώ μετά από σκέψη, στο πάγκο κάθεται ο Παύλος Πολάκης.

Την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στελεχώνουν οι βουλευτές:

Ελευθεριάδου Σουλτάνα –Κατρούγκαλος Γεώργιος –Ραγκούσης Ιωάννης - Τζάκρη Θεοδώρα - ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλος Δημήτριος - όλκας Άγγελος –Φίλης Νικόλαος.

Από το ΠΑΣΟΚ μέλη της εξεταστικής επιτροπής ορίστηκαν η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την «Ελληνική Λύση» η Σοφία Ασημακοπούλου, η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η Εξεταστική θα συνεδριάζει τρεις φορές της εβδομάδα, ενώ σε κάθε συνεδρίαση θα εξετάζονται από δύο μάρτυρες. Η επιτροπή θα πρέπει σε ένα μήνα από την ημέρα που θα αρχίσουν οι εργασίες της να παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στις 10 Οκτωβρίου πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των καταθέσεων, οπότε να μπορεί τότε να αρχίσει η συγγραφή του πορίσματος και στα τέλη Οκτωβρίου τα συμπεράσματα να απασχολήσουν την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι λίστες με τα πρόσωπα "κλειδια"

Στα πρόσωπα που θεωρείται αυτονόητο πως θα κληθούν είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκη.

Δεδομένο επίσης θεωρείται ότι θα κληθούν τα ίδια πρόσωπα τα οποία εμφανίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών. Πρόκειται για τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, Θεόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης, ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Επίσης δεδομένη θεωρείται η κλήση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες από την αντιπολίτευση εκτιμούν ότι στον κατάλογο τους θα περιλαμβάνεται και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από εκεί και πέρα φαίνεται πως θα προκύψουν και νέα ονόματα προς κλήση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ενώ από τη Ν.Δ αναφέρουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά μετά και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την συνεδρίαση της Πέμπτης στη Θεσμών γύρω από την παρακολούθηση το 2016, γύρω από τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Σαγιά και του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του πρώην υπουργού και προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα. Δεν αποκλείεται μετά τις εξελίξεις αυτές η Ν.Δ. να καταθέσει συμπληρωματικό αίτημα στην Ολομέλεια για χρονική επέκταση της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής με την υπόθεση Σαγιά - Πιτσίορλα.