Η έναρξη της κοινοβουλευτικής μάχης του Αυγούστου, µε επίκεντρο την υπόθεση των «επισυνδέσεων» ή αλλιώς των παρακολουθήσεων στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκινάει.

Σύµφωνα µε κοινοβουλευτικούς αξιωµατούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αµέσως µετά την αποµάκρυνση του τέως πλέον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, αλλά και του τέως γραµµατέα του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, έδωσε σαφή εντολή προς όλους τους εµπλεκόµενους υπουργούς: «Η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγµατικά έχει. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε τις διαχρονικές παθογένειες της Υπηρεσίας Πληροφοριών». Σε αυτή τη γραµµή άλλωστε κινήθηκε και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, όταν κατηγορηµατικά τόνισε πως «η κυβέρνηση όχι µόνο ζήτησε σύσταση Εξεταστικής και επανασύγκληση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας, αλλά είπε ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία µε κάθε τρόπο».

Κρίσιµες διεργασίες θα δοθούν από την ερχόµενη εβδοµάδα στη Βουλή, αρχής γενοµένης από το µεσηµέρι της ∆ευτέρας, όταν και θα πραγµατοποιηθεί η ∆ιάσκεψη των Προέδρων. Στην εν λόγω συνάντηση των κοινοβουλευτικών κοµµάτων αναµένεται να τεθούν επί τάπητος τα αιτήµατα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας για το ζήτηµα των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ. Στην ίδια συνεδρίαση θα αποφασιστεί πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας µε αντικείµενο τον ορισµό της ηµεροµηνίας που θα διεξαχθεί προ ηµερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολοµέλεια για το θέµα των παρακολουθήσεων. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανές ηµεροµηνίες την Τετάρτη 24 ή την Πέµπτη 25 του µήνα.

«Ενίσχυση διαφάνειας»

Οπως δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας της Κ.Ο. της Ν.∆., Ιωάννης Μπούγας: «Από τη ∆ευτέρα 22 Αυγούστου αρχίζει η υλοποίηση των πρωτοβουλιών που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στα µέσα της επόµενης εβδοµάδος θα προηγηθεί η συζήτηση στην Ολοµέλεια και θα ακολουθήσουν η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας, καθώς και οι νοµοθετικές παρεµβάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση της ΕΥΠ, χωρίς να εµποδίζουν την αποστολή της».

Ο κ. Μπούγας ξεκαθάρισε, µιλώντας στα «Π», ότι «η Ν.∆. είναι αποφασισµένη να ερευνήσει µε θεσµική προσήλωση κάθε πτυχή της υπόθεσης Ανδρουλάκη, αλλά και κάθε άλλη όµοια υπόθεση σε βάθος ικανού χρόνου, που θα καταλαµβάνει περίοδο διαφορετικών κυβερνήσεων». Επισήµανε, δε, ότι στη Ν.∆. «ενεργούµε όχι µε λογική συµψηφισµών, καθώς δεν έχουµε τίποτα να φοβηθούµε ή να κρύψουµε, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενδυναµώσουµε έτι περαιτέρω, να καταστήσουµε πιο ανθεκτικούς στον χρόνο τους δηµοκρατικούς µας θεσµούς και να αποκαταστήσουµε την εµπιστοσύνη των πολιτών προς την ΕΥΠ, αναβαθµίζοντας τον εσωτερικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο της δράσης της».

Να σηµειώσουµε πως όλα τα κόµµατα της Βουλής, συµπεριλαµβανοµένης της Ν.Δ., έχουν συναινέσει στην πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Τι συζητείται 

Από τη Ν.∆., εξάλλου, έχει απαντηθεί επίσηµα το ερώτηµα που δηµιούργησαν δηµοσιεύµατα, ως προς το κατά πόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο µοναδικός πολιτικός που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ή το κακόβουλο λογισµικό (Predator). «Η αλήθεια θα αναδειχθεί και το µέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της µικροπολιτικής σκοπιµότητας θα διαψευστεί, όπως και διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισµικού από τις ελληνικές Αρχές παρά τις επανειληµµένες διαψεύσεις», ήταν η αντίδραση από τη Ν.∆. στις δηµοσιογραφικές πληροφορίες ύπαρξης ενός «συστήµατος» το οποίο «στόχευε» πρόσωπα που παρακολουθούσαν ήδη οι κρατικές Αρχές.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σχετικά µε την ατζέντα και το εύρος της εξεταστικής που θα αποφασιστεί, είναι η έρευνα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων να έχει αφετηρία το 2012. Στον σχεδιασµό του Μεγάρου Μαξίµου εξετάζεται το ενδεχόµενο έως και δεκαετούς έρευνας, µε χρονική έναρξη καταγραφής των γεγονότων τη συγκρότηση της τρικοµµατικής κυβέρνησης Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ - ∆ΗΜ.ΑΡ., το 2012. Γεγονός που σηµαίνει πως η κυβέρνηση σκοπεύει να συµπεριλάβει στην έρευνα όλη τη µνηµονιακή περίοδο της χώρας. Πρόκειται για τρεις χρονικές περιόδους- 2012, 2015 και 2019. Αυτό συνεπάγεται πως θα καταθέσουν στη Βουλή, εκτός από τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, τόσο ο Γιάννης Ρουµπάτης, διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., αλλά και ο Θεόδωρος ∆ραβίλλας, διοικητής επί Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ - ∆ΗΜ.ΑΡ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 20/8