«Βλέπουμε τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρικά και το μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης είπε: «Επειδή η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της οι λαθροδιακινητές προσπαθούν να βρουν διαφορετικούς διαδρόμους, όπως η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου».

«Στο συγκεκριμένο περιστατικό οι μετανάστες ήταν εκτός ελληνικών συνόρων», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε κοριτσάκι που κινδύνευε από τσίμπημα, υπήρχε εγκυμονούσα που δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, ενώ για το παιδάκι που εμφανίστηκε να έχει χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τη λίστα που έχουν καταθέσει οι ίδιοι γονείς στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων όλα τα παιδιά της οικογένειας έχουν διασωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το κρεσέντο προκλήσεων και δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όλες αυτές τις προκλήσεις τις βλέπουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όπου χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μια κρίση όπως στον Έβρο το Μάρτιο του ’20 αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αποτελεσματικά. Η θέση της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη διεθνή κοινότητα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει ενοχλήσει την Τουρκία η πολύ σημαντική παρουσία του πρωθυπουργού στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, οι συμφωνίες που έχουμε με τη Γαλλία με τις ΗΠΑ για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία, όλα αυτά ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδος και δεν μας ανησυχούν όταν η Τουρκία –ξέρετε πλησιάζουν και αυτοί σε προεκλογική περίοδο- ανεβάζουν το κρεσέντο. Βέβαια είναι σημαντικό η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά τους.

Αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επειδή πλέον η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της, πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, φέτος έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες ροές, οι διακινητές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς διαδρόμους και βλέπουμε φέτος δύο εναλλακτικούς διαδρόμους οι οποίοι έχουν πολύ μικρά αποτελέσματα για αυτούς. Ο πρώτος είναι η χρήση μεγάλων σκαφών από τουρκικά λιμάνια και μαρίνες με στόχο να φτάσουν κατευθείαν στην Ιταλία περνώντας από διεθνή ύδατα ή σε αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά και το δεύτερο είναι η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου κάτι που η ΕΕ το ξέρει συγκεκριμένα, το είχα παρουσιάσει και εγώ στις 27 Ιουνίου όταν επισκέφτηκα την επιτροπη εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Επειδή ο φράχτης μας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός οι διακινητές αφήνουν μετανάστες στις νησίδες του Έβρου, πηγαίνουν την ίδια μέρα ΜΚΟ που απ’ ότι φαίνεται έχουν ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους και καταθέτουν ολοκληρωμένες λίστες με όλα τα ονόματα και τα στοιχεία αυτών που βρίσκονται στη νησίδα, επικαλούνται κίνδυνο και προβλήματα υγείας για να πετύχουν μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να υποχρεώσουν την Ελλάδα, στην περίπτωση που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, να κινηθούμε εμείς πέρα του φράχτη να τους βρούμε και να τους μαζέψουμε. Βέβαια το συγκεκριμένο περιστατικό που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου είχαν βρεθεί τελικά σε νησίδα εκτός ελληνικών συνόρων. Υπήρχαν δυνάμεις στην Ελλάδα που μας ζητάγανε να επέμβει η Αστυνομία και ο στρατός μας εκτός Ελλάδος και αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα θα είχε δημιουργήσει αυτό. Μιλάμε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που από ότι φαίνεται στελέχη τους έχουν και σχέση με τις οργανώσεις που στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαν στο δικαστήριο στο Στρασβούργο. Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή μαζί με τον κ. Θεοδωρικάκο, και είπα ότι απ’ ότι φαίνεται από τα στοιχεία τα θέματα υγείας που είχαν τεθεί στα βίντεο που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ισχύουν. Δεν υπήρχε κοριτσάκι το οποίο κινδύνευε από τσίμπημα, υπήρχε εγκυμονούσα αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη της, και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το παιδάκι το οποίο εμφανίστηκε ότι έχει χάσει τη ζωή του, το οποίο ως προοπτική γεγονότος φυσικά μας συγκίνησε και μας άγγιξε όλους, προκύπτει από τη λίστα που καταθέσαν οι ίδιοι στο δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον Ιούλιο ανάφεραν ότι η οικογένεια έχει τέσσερα παιδιά, αυτά τα τέσσερα παιδιά έχουν διασωθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτά είναι ερωτηματικά και πρέπει η δικαιοσύνη να κρίνει.

Ερωτηθείς αν βλέπει τουρκικό δάκτυλο για να ανοίξει θέμα αμφισβήτησης συνόρων στην περιοχή

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πιο πολύ βλέπω ένα δάκτυλο που προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να μειώσει τα μέτρα προστασία των συνόρων και να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Οι λαθροδιακινητές δεν μπορούνε να περάσουν όσο κόσμο θέλανε στο παρελθόν, αυτό έχει μια τεράστια απώλεια εσόδων για αυτά τα κυκλώματα. Προσπαθούνε μέσω Βουλγαρίας, η Βουλγαρία έχει κάνει 11.000 συλλήψεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει 4.000 συλλήψεις στον Έβρο ενώ η Βουλγαρία έχει 11.000 αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια μετακίνηση των διαδρομών προς τη Βουλγαρία όπως υπάρχει μια μεγάλη μετακίνηση προς Ιταλία αλλά και προς Ισπανία. Αλλάζει ο χάρτης του μεταναστευτικού, η Ελλάδα πλέον είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, ένα μονοψήφιο ποσοστό των αφίξεων της Νότιας Ευρώπης ενώ το 2015 ήμασταν η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων.

Ερωτηθείς αν φοβάται εντάσεις με αφορμή το κλείσιμο του Ελαιώνα

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εξελίσσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των πόλεων, μέσα στο 2022 θα κλείσει και ο Ελαιώνας και ήδη έχουν φύγει τα ¾ του κόσμου σε σχέση με το μέγιστο αριθμό που φιλοξένησε προ λίγων ετών ο Ελαιώνας. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν, δεν έχουνε θέμα να πανε σε άλλη δομή απλώς κάποιες συλλογικότητες προσπαθούν να δημιουργήσουνε ένταση για πολιτικοιδεολογικούς λόγους. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο στις ομιλίες αυτών που πάνε στον Ελαιώνα τι πιστεύουν και τι επιδιώκουνε. Επίσης μέσα στο ’22, 31 Δεκεμβρίου θα κλείσουν όλα τα διαμερίσματα που χρησιμοποιήσαμε στο πρόγραμμα Εστία γιατί πλέον δεν χρειαζόμαστε επιπλέον χώρο αλλά και αυτό το πρόγραμμα έχει ήδη περιοριστεί. Είχε κάποια στιγμή φτάσει να έχει 25 χιλιάδες άτομα σε διαμερίσματα σήμερα είμαστε στις 6 χιλιάδες όσοι μείνουν στο τέλος του χρόνου θα μεταφερθούν σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που υπάρχουν και στις οποίες υπάρχουν κενές θέσεις.

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχαμε 121 δομές προ διετίας αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 34 άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη εμπειρία να κλείνουμε με ηρεμία δομές καμιά φορά δυστυχώς κάποιοι μπορεί να δημιουργήσουν μια ένταση. Αυτές με ηρεμία και ψυχραιμία και όταν χρειαστεί και με την επέμβαση της Αστυνομίας που δεν είναι το στόχος μας αλλά αν χρειαστεί και αυτό θα γίνει να προστατεύσουμε και το προσωπικό μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε εκφοβισμό των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν σε αυτές τις δομές και πάνε εκεί για το μεροκάματο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσουν σε κινήσεις είτε στον ΟΗΕ είτε στην ΕΕ για να αναδειχτούν οι τουρκικές ευθύνες σε περίπτωση που ενταθούν οι προκλήσεις

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καθημερινά είμαστε σε επαφή με την ευρωπαϊκή επιτροπή. Μετά το περιστατικό στον Έβρο μίλησα και με την ευρωπαία επίτροπο και με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου και με την επικεφαλής της Frontex και με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με τον επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης μετανάστευσης. Έχουμε ανοιχτές γραμμές με όλους και φυσικά στο επόμενο συμβούλιο υπουργών στο Λουξεμβούργο στα μέσα Οκτωβρίου είναι ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθώ. Όπως θα αναφερθώ και στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου στην Κύπρο των υπουργών μετανάστευσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κινήσεις σε δικαστικό ή πολιτικό επίπεδο για τις οργανώσεις που υποδαυλίζουν επεισόδια μέσα τις δομές

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όποτε υπάρχουν ΜΚΟ, και υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες παραβαίνουν τη νομοθεσία, πάντα έχουμε κινηθεί και στο δικαστικό επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό επίπεδο διαγράφοντας αυτές τις οργανώσεις από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις με το υπουργείο Μετανάστευσης και κατά συνέπεια αποκλείοντας το δικαίωμα τους να εισέρχονται σε δομές, ότι χρειαστεί θα το κάνουμε.