«Η πολιτεία δεν μπορεί να δίνει ισόβια σύνταξη σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στη χώρα μας καθώς το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν την οριστική απόφαση ώστε στη συνέχεια να βγουν στην αγορά εργασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να δημιουργούμε στην Ελλάδα νέες δομές και στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα».

«Οι αποφάσεις ασύλου βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα και δεν λιμνάζουν όπως γινόταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «οι δομές θα πρέπει να είναι λιγότερες, ασφαλέστερες και να διαμένουν σε αυτές όσοι το δικαιούνται».

Παράλληλα σημείωσε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του έτους 50.000 άτομα να έχουν λάβει αίτημα ασύλου και να πρέπει να αυτοσυντηρηθούνε και μετά το άνοιγμα των συνόρων να ξεκινήσουν οι επιστροφές και οι απελάσεις».

Ακόμη δήλωσε πως «το κλείσιμο των δομών θα ξεκινήσει από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν πρόσφυγες».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μηταράκης ζήτησε να υπάρξει «ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και απελάσεων».

Αναφορικά με τις ΜΚΟ και το που πήγαν τα κονδύλια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 80% των χρημάτων για το μεταναστευτικό δεν τα διαχειρίστηκε η χώρα μας κάτι που γίνεται τώρα προκαλώντας αντιδράσεις».

Σε ότι αφορά ενδεχόμενη πίεση στον Έβρο και τα νησιά,  εκτίμησε ότι «θα υπάρχει διαρκής ένταση και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι σε
υψηλή ετοιμότητα».

«Η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Με αφορμή την απόφαση να σταματήσει η χρηματοδότηση στους πρόσφυγες που πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Η νομοθεσία για την έξοδο από τις δομές όσων έχουν πάρει διεθνή προστασία προυπήρχε από το 2019. Η προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός ο κ. Βίτσας ως υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δύο φορές είχε προχωρήσει στην έξοδο από δομές όσων πλέον είχανε λάβει άσυλο. Υπάρχει νομοθεσία από το Νοέμβριο που έδωσε μια προθεσμία έξι μηνών η οποία παρατάθηκε λόγω κορονοϊού για έναν επιπλέον μήνα. Δεν μπορούμε να δώσουμε ισόβια σύνταξη σε όσους έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου στη χώρα μας. Το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν μια οριστική απόφαση, όσοι πάρουν οριστική απόφαση έχουν από εκεί και πέρα το δικαίωμα και την υποχρέωση να βγουν στην αγορά εργασίας. Έχουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ το οποίο για κάποιο διάστημα καλύπτει με επιδότηση ενοικίου αυτούς οι οποίοι δικαιούνται να μπουν πλέον την αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε και εμείς ισόβια να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες και ούτε μπορουμε διαρκώς να δημιουργούμε νέες δομές και να γεμίσουμε όλη την Ελλάδα προσφυγικές δομές».

«Στόχος μας είναι ιη αποσυμφόρηση των νησιών και στόχος μας είναι η μείωση των δομών που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται πρώτον, να συνεχίσει στο πολύ υψηλό επίπεδο η φύλαξη των συνόρων. Το τελευταίο δίμηνο μπήκαν στη χώρα μας 380 άτομα ενώ στο προηγούμενο δίμηνο είχανε μπει 5.300 και το προ–προηγούμενο δίμηνο είχανε μπει πάνω από 12 χιλιαδες. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η φύλαξη των συνόρων, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και πλέον με τον νέο νόμο που ισχύει από την 01/01/20 κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα, βγαίνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα και δεν λιμνάζουν όπως γινότανε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μέρος είναι ότι πρέπει οι δομές να γίνουνε λιγότερες, ασφαλέστερες, ελεγχόμενες και να μένουν σε αυτές μόνο όσοι το δικαιούνται. Δεν μπορούμε να δίνουμε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο ούτε ισόβια σύνταξη σε αυτούς που παίρνουν προσφυγικό προφίλ. Τους δίνουμε τα ίδια δικαιώματα που δίνουμε στους έλληνες πολίτες όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, σεβόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο αλλά μέχρι εκεί μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γεμίσουμε την Ελλάδα δομές. Αυτό ουσιαστικά μας λένε ''φέρ’τε τον κόσμο από τα νησιά, κρατήστε και αυτους που δεν δικαιούνται μέσα δηλαδή πηγαίνετε σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό να κάνετε προσφυγικές δομές''. Αυτό εμείς ως κυβέρνηση ΝΔ δεν είναι κάτι το οποίο το υποστηρίζουμε», τόνισε ο ίδιος.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός σημείωσε: «13.728 άτομα έχουν φύγει από νησιά από την 1η Ιανουαρίου, απορροφήσαμε ροές 6 χιλιάδων μέσα στο 2020 και μετακινήσαμε και 7.000 από τους ήδη υπάρχοντες. Οι δομές πλέον είναι μειωμένοι οι παραμένοντες κατά 16% από την έναρξη του 2020 άρα η αποσυμφόρηση είναι μια πραγματικότητα, γίνεται με έναν οργανωμένο τρόπο. Στόχος μας είναι να υπάρχει μια ίση κατανομή των βαρών. Είχαμε βάλει έναν κυβερνητικό στόχο καμία περιφέρεια της χώρας δεν πρέπει να έχει πάνω από 1% διαμένοντες αιτούντες άσυλο, αυτή τη στιγμή με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, αυτός ο κανόνας τηρείται σε όλη τη χώρα».

«Η Συμφωνία του Δουβλίνου βάζει πολύ μεγάλους περιορισμούς στο δικαίωμα αυτών των προσφύγων να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και για αυτό στόχος της Ελλάδος στη διαπραγμάτευση που γίνεται για τη νέα πολιτική ασύλου της ΕΕ είναι να υπάρχει πλέον με οργανωμένο τρόπο ένας μηχανισμός υποχρεωτικής και δίκαιης κατανομής των μεταναστευτικών βαρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης.

«Δεν θα φύγουν μόνο 11 χιλιάδες από τις δομές, στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 50 χιλιάδες άτομα είτε να έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και θα πρέπει πλέον να αυτοσυντηρηθούνε, μακριά από την ιδρυματοποίηση των προσφύγων που είχαμε δει στο παρελθόν και βέβαια πολύ σημαντικό μέρος της στρατηγικής είναι τώρα που θα ξανανοίξουν τα σύνορα με τη λήξη της πανδημίας να ξαναξεκινήσουν οι επιστροφές και οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας είτε εθελοντικά είτε και υποχρεωτικά με την αυστηρότερη πλέον ελληνική νομοθεσία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για τη φιλοξενία αιτούντων ασύλου σε ξενοδοχεία, ανέφερε: «Τα ξενοδοχεία φιλοξενούν περίπου 7 χιλιάδες αυτή τη στιγμή, είναι περίπου 60 ξενοδοχεία από εκεί θα ξεκινήσουμε το κλείσιμο δομών. Είναι ένας ακριβός τρόπος φιλοξενίας η χρήση ξενοδοχείων. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος του ελληνικού συστήματος υποδοχής και άρα μέσα στο 2020 αυτά τα ξενοδοχεία θα κλείσουν, οι 7 χιλιαδες που είναι στα ξενοδοχεία είτε θα έχουν πάρει μια τελεσίδικη απόφαση, θετική ή αρνητική, και δίνουμε μια προτεραιότητα τώρα στην εξέταση ασύλων σε αυτούς που διαμένουν στα νησιά και στα ξενοδοχεία. Όσοι δεν έχουν ακόμα πάρει τελεσίδική απόφαση θα μετακινηθούν σε υφιστάμενες θέσεις που εκκενώνονται από την αποχώρηση των μη δικαιούχων».

«Υπάρχουν οι μηχανισμοί στήριξης, υπάρχει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που τους βοηθάει να μπουν στην αγορά εργασίας, να μάθουν βασικές δεξιότητες και να στηρίξουν το ενοίκιό τους από εκεί και πέρα ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος όπως είναι υπεύθυνος και ο κάθε έλληνας πολίτης, όταν έχει πάρει δικαίωμα τριετούς παραμονής στη χώρα μας που δίνει το άσυλο να αποιδρυματοποιηθεί και να στηρίξει και αυτός τη δική του οικογένεια όπως κάνει ο κάθε έλληνας πολίτης», εξήγησε επιπρόσθετα.

Για τη δομή στη Νεα Πέραμο, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Για τη Νέα Πέραμο δεν έχουμε ανακοινώσει κάποια αλλαγή στο δικό μας σχεδιασμό. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πολλές νέες δομές, θεωρούμε μέσα στο 2020 ο αριθμός των δομών θα είναι σημαντικά μικρότερος από αυτό που υπήρχε πριν από ενάμιση χρόνο. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδος».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η επιθετική στάση της Τουρκίας σε σχέση με το προσφυγικό, απάντησε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρούμε ότι θα υπάρχει διαρκή ένταση ώστε να παραμείνει υψηλή ετοιμότητα. Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει η Τουρκία το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι όπως δείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε τον Μάρτιο να είμαστε εκεί παρόντες, στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα για να προστατεύουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν το μεταναστευτικό παύει να είναι ένα ανθρώπινο ζήτημα αλλά γίνεται ζήτημα πολιτικής αυτό επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο εμείς απαντάμε και αντιδρούμε».

Για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, σημείωσε: «Μέσα στο 2020 ξεκινάμε την εγκατάσταση συστημάτων εσόδων –εξόδων σε όλες τις υφιστάμενες δομές. Θα υπάρχει πλέον σύστημα όπως υπάρχει στα γήπεδα, για να μπεις και να βγει θα υπάρχει μαγνητική κάρτα και θα υπάρχει έλεγχος στην είσοδο των δομών αυτοί που μπαίνουν τι φέρνουν μαζί του. Θα ξεκινήσουμε από Σάμο-Κω–Λέρο και από την ηπειρωτική Ελλάδα από τη Μαλακάσα που είναι μια μεγάλη δομή, δημιουργεί θέματα στην τοπική κοινωνία».

«Περιμένουμε εντός Ιουνίου η ευρωπαϊκή επιτροπή να καταθέσει την πρόταση κανονισμού όπου στόχος των περισσότερων κρατών της ΕΕ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Εμείς επιδιώκουμε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό κατανομής των βαρών, ένα σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όπως αυτές που βιώσαμε το Μάρτιο. Για μας πάρα πολύ σημαντικό είναι να υπάρξει ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, απελάσεων όσων βρίσκονται στην ΕΕ και έχουν πλέον τελεσίδικη απόφαση απόρριψης του αιτήματος ασύλου», συμπλήρωσε.

Για τις ΜΚΟ, ο υπουργός δήλωσε: «Πράγματι τα τελευταία χρόνια το 80% των χρημάτων για το μεταναστευτικό δεν τα διαχειρίστηκε η χώρα μας, παρότι ήταν κονδύλια που ανήκαν στη χώρα μας αλλά δόθηκαν κατευθείαν σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ. Αντιλαμβάνεστε ότι καθώς το υπουργειο Μετανάστευσης και Ασύλου αρχίζει και αναλαμβάνει πχ τη διοίκηση των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και άλλες διαδικασίες που σήμερα σε μεγάλο βαθμό γινόντουσαν από διεθνείς οργανώσεις, ότι αυτό δημιουργεί θέματα αντιδράσεις και ίσως δικαιολογεί και κάποιες εκδηλώσεις αντιδράσεων στην πολιτική μας από διαφόρους. Η ουσία είναι ότι θέλουμε να βάλουμε μια τάξη».