Ιδιαίτερα κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες, καθώς μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου εκεί αναμένεται να εξαγγείλει το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Στην Κουμουνδούρου περιμένουν με ένταση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού από την απήχηση που θα έχουν τα μέτρα στους πολίτες θα εξαρτηθεί -σύμφωνα πάντα με τις προσεγγίσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και ο χρόνος που ο πρωθυπουργός θα στήσει κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξη Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «οι εκλογές δεν είναι πολύ μακριά».

Ακόμα και τον Οκτώβριο

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν, μάλιστα, την άποψη ότι είναι πιθανό να γίνουν ακόμα και τον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου, διότι δύο θέματα αναμένεται να πιέσουν πολιτικά την κυβέρνηση:
  • 1. Η ακρίβεια και οι υψηλές τιμές όσον αφορά την ενέργεια είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το βασικό θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα πιεστικά η κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα. Τα μέτρα που εξήγγειλε η τελευταία για τη στήριξη των πολιτών μπορεί να είναι σημαντικά, είναι όμως μόνο για τον Σεπτέμβριο και θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο η κυβέρνηση να περάσει τον χειμώνα δίνοντας κάθε μήνα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση στο ρεύμα 62% και ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο θα δώσουν 2 δισ. -από χρήματα των πολιτών- για τα καρτέλ της ενέργειας», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι 616 ευρώ, ενώ στην Ισπανία είναι 182 ευρώ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ακόμα ότι το πρώτο επτάμηνο ο Προϋπολογισμός έχει υπέρβαση φορολογικών εσόδων 5,1 δισ. κι αυτό γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού δεν έχει μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ούτε ο ΕΦΚ στην ενέργεια. «Η κυβέρνηση ληστεύει τους πολίτες μέσα από τα τιμολόγια, αλλά και μέσα από την υπερφορολόγηση, ενώ δίνει λεφτά στους παρόχους», αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
  • 2. Το δεύτερο θέμα το οποίο θεωρούν ότι μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις είναι το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το οποίο, όπως είναι γνωστό, απασχόλησε τη Βουλή. Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα ειδικά -η τυχόν αποκάλυψη και άλλων ονομάτων πολιτικών, δημοσιογράφων ή επιχειρηματιών-, ακόμα κι αν δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, μπορεί να φέρουν πολύ σύντομα κάλπες. Στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί από τη Ν.Δ. η Εξεταστική να ολοκληρωθεί σχετικά νωρίς, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου να προκύψουν εκλογές. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 80% των ψηφοδελτίων έχει ολοκληρωθεί και πιθανότατα μετά τη ΔΕΘ να δοθούν στη δημοσιότητα. Επίσης, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια στην περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το θέμα, ακόμα και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε μέσω συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ. είτε μέσω σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής τρίτο πρόσωπο. «Συζητάμε μόνο παραίτηση και εκλογές», έλεγαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία ήθελαν μετ’ επιτάσεως να κλείσουν κάθε άλλη συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα.

Δεν είναι σίγουρο

Υπήρξε, πάντως, και η άποψη ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα πριμοδοτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν εμπλακεί πολλές και διαφορετικές δυνάμεις στο θέμα. Από το ΠΑΣΟΚ μέχρι και εσωκομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. Αρα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα εάν τυχόν υπάρξουν σοβαρές αποκαλύψεις γύρω από το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμούν, πάντως, από αυτή την υπόθεση να βγει ενισχυμένο το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, από τη στιγμή μάλιστα που μέχρι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να κρατούν την ίδια στάση στην υπόθεση αυτή. Στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας εκφράστηκε, μάλιστα, και η άποψη, από τον Πάνο Σκουρλέτη, ότι μέσα από αυτή την ιστορία ενδεχομένως θα υπάρξει ένα κοινό κείμενο που θα αφορά τα θέματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και εφόσον το πολιτικό «φλερτ» ανάμεσα στα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) εξελιχθεί.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27 Αυγούστου 2022.