Τους στόχους, την ατζέντα και την πολιτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές – αλλά ακόμα και το δίλημμα που θα θέσει σε αυτές – ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διήμερο της παραμονής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που οι επόμενες κάλπες, εκτός απροόπτου, θα είναι διπλές, το αργότερο που θα επιλέξει να αναγγείλει τη διάλυση της Βουλής ο πρωθυπουργός είναι ο Απρίλιος του 2023.

Ποιο το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Όταν έρθει η στιγμή εκείνη, η καμπάνια που σκοπεύει να σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία και το δίλημμα που θα τεθεί στο λαό έχει ήδη αρχίσει και προδιαγράφεται.

«Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει μία πλήρη θητεία, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης, που απέκλεισε ξεκάθαρα τις πρόωρες εκλογές.

«Και επειδή είμαι πάρα πολύ καθαρός σε αυτά τα οποία λέω και θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τεραετίας, θα συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της “προοδευτικής διακυβέρνησης”. Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015».

Ακόμα και η επιλογή του υποθετικού σεναρίου συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Μέρα25 έχει τη σημασία της, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά το Κίνημα Αλλαγής εκτός κάδρου, καθώς θέλει να συνεχίσει να επεκτείνει την πολιτική και εκλογική του επιρροή στα στελέχη και στους ψηφοφόρους του.

Το κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο κατά βάση απευθύνεται το περιέγραψε ο ίδιος στην ομιλία του στη ΔΕΘ: «Συναντιόμαστε, μέρα με τη μέρα, με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου. Αυτή που θέλει την πατρίδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης. Περήφανη όμως για την ιστορία της και την εθνική της ταυτότητα. Που ζητά έργα, όχι λόγια».

Σε οικονομία, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας το βάρος

Οι εκλογές όμως θα γίνουν – το αργότερο – σε 18 μήνες. Μέσα σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, που για την πολιτική δεν είναι τόσο μεγάλο διάστημα, ο πρωθυπουργός θέλει να ξεφύγει από τη διαρκή διαχείριση κρίσεων (μεταναστευτικό-προσφυγικό, ελληνοτουρκικά, πανδημία, πυρκαγιές) και να ρίξει όλο το βάρος στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι με δίκαιο τρόπο να μοιράσει το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες», ήταν η φράση-κλειδί από τη χθεσινή του τοποθέτηση στο Βελλίδειο.

Πώς θα γίνει αυτό πρακτικά; Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία και για την άνοδο τουριστικού ρεύματος μέσα στο διάστημα αυτό και για την αύξηση των επενδύσεων. Στο ίδιο αυτό διάστημα είναι δεδομένο ότι οι στόχοι για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν παγώσει και συνεπώς η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν το Σάββατο το βράδυ για τους νέους.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην εξαγγελία μέτρων για τους νέους, αλλά ανακοίνωσε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία θα τεθεί σε διαβούλευση σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες, ώστε να γίνει και στην πράξη το άνοιγμα στη νεολαία.