Την Τετάρτη αποφάσισε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων πως θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κοινοβουλευτικό νήμα της υπόθεσης παρακολούθησης από την ΕΥΠ των τηλεπικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η μάχη των πολιτικών αρχηγών

Μεθαύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία στην ημερήσια διάταξή της θα έχει ως βασικό αντικείμενο συζήτησης την έκφραση γνώμης στο πρόσωπο του Θεμιστοκλή Δεμίρη, επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Για την Παρασκευή αποφασίστηκε να δοθεί η «μάχη» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στην Ολομέλεια της Βουλής με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των υποκλοπών.

Ενώ τη Δευτέρα 29/8 η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου ώστε να λάβει απόφαση επί του αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, με επίκεντρο την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Χρονική επέκταση της έρευνας προτείνουν ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25

Ωστόσο κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συζήτησης της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ προτάθηκε από την ΝΔ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 η ανάγκη χρονικής επέκτασης της διερεύνησης και στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ στηρίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης μιλώντας με δημοσιογράφους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΚΚΕ να καταθέσει και δική του, ξεχωριστή πρόταση, όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, «που είναι υπόθεση έξι χρόνων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Εθνικές προεκτάσεις πέραν των πολιτικών δίνει η Ελληνική Λύση στην υπόθεση απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και τάσσεται υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει και την υπόθεση κατασκοπείας των 17 Ελλήνων βουλευτών, η οποία φέρεται να ξεκίνησε το 2016.

Το ΜέΡΑ25 ζητά να υπάρξει άμεσα, όσο δυνατόν νωρίτερα η συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που άπτεται της ίδιας της δημοκρατίας μας.

Παράλληλα, δηλώνουν «κάθετα αντίθετοι στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ πολιτικών και δημοσιογράφων και καλεί την Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει άμεσα και θεσμικά ποιους ακόμα παρακολουθεί από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, και να σταματήσει άμεσα κάθε τέτοια αδιανόητη παρακολούθηση».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις τις Διάσκεψης των Προέδρων την Τρίτη 30/8 ή Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022).