Στη Βουλή και στο επίπεδο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. «Παίρνω τον λόγο με την προσδοκία ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κρατική ασφάλεια δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς.

«Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή», ανέφερε. Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα και σε σχέση με τις νόμιμες επισυνδέσεις, κατέστησε σαφές ότι «εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε.

«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη. Σε τέσσερις αλήθειες περιγραφω πως πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση μεταξύ της σύγχυσης του pretador και της ΕΥΠ με την άδεια εισαγγελέα:  Για τα πρώτα είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν στο κράτος και είναι ξεκάθαρο από την ΑΔΑΕ. Όσον αφορά τις νόμιμες παρακολουθήσεις λειτουργούν σε ευρύ φάσμα και λειτουργούν με ένα ειδικό πρωτόκολλο και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αφαίρεση τη 2η υπογραφή εισαγγελέα. Aλήθεια δεύτερη.  Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό. Η διαδικασία έγινε με την έγκριση εισαγγελέως όπως ορίζει η διάταξη από εσάς. Ομως υποτιμήθηκε. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γι'αυτό και αν και νόμιμη είναι μη αποδεκτή. Να επανέλθουμε στον 2ο εισαγγελέα, ο οποίος είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «καλώ τον κ. Ανδρουλάκη να προσφύγει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αν θεωρεί ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη».  

Παράλληλα, τόνισε ότι απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα αρχεία της Μυστικής Υπηρεσίας, όπως κάνατε με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», ενώ ανέφερε πως «αν πιστεύετε με την άποψη του Βενιζέλου, ότι κανένας βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείτε να βγείτε να το πείτε κύριε Τσίπρα, αλλά να θυμηθούμε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

Παράλληλα και σε τοποθέτησή του για τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, υπογράμμισε ότι «υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης και θα χρειαστεί βοήθεια στο έργο του».

«Θα προσέξατε ότι απέφυγα να αναφερθώ στα όσα έχουν ειπωθεί ανεύθυνα από τον Αλέξη Τσίπρα. Τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου έναντι άλλων εποχών, όταν εσείς έχετε δύο υπουργούς σας που οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο. Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κ. Βαρουφάκη. Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα θέμα ως μία δήθεν γενικευμένη κατάσταση και μία πάγια εντολή για παρακολούθηση. Αυτό που λέτε κ. Τσίπρα είναι ψέμα ανέντιμο και ανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά επιστρέφετε πίσω στον αποστολέα».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ τονισε πως θα γίνει μέσω της Βουλής και της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και έκανε λογω για την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλο της Εθνικής Ασφάλειας. Η αντιπολίτευση είναι απέναντι σε όλα. Καμία πρωτοτυπία Η ζωή θα διαψεύσει ξανά το νέο σενάριο καταστροφολογίας Στο θέμα Ανδρουλάκη η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και να λάβει μέτρα. Εγώ τόλμησα αμέσως να παραδεχτώ το λάθος και εσείς αν κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης.

«Yποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγγείλει Κοτζιάς, Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης. Κύριε Βαρουφάκη έχετε γράψει δεν ήταν χρυσή η περίοδος Ρουμπάτη, έχω γνώση πως το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμα και εις βάρος της κυβέρνησής μας. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κύριε Βαρουφάκη. Εσείς κ.Τσίπρα που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας. Εσείς δεν ήσασταν ότι υπεκλάπησαν τα mail του προέδρου του ΣτΕ μία μέρα πριν εξεταστεί το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο νόμος που λέγατε ότι δεν θα βγει αντισυνταγματικός, μάλλον θέλατε να το σιγουρέψετε!». 

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «είναι ανέντιμο να λέτε πως εγώ έδωσα την εντολή!», ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «όταν ανελαβε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δύο φορές δημόσια κάλεσα τον κ.Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Εχει πει πως δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση, Έχει πει πως δεν θέλει να είμαι πρωθυπουργός ακόμα και αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση. Δικαίωμα του να επιλέγει τους φίλους του, αλλά τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ και να μας πείτε εσείς κύριε Κατρίνη να μας πείτε αν ο κύριος Παπανδρέου έκανε καλά όταν έφερε στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ. Όπως φαίνεται πως η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε πως «σε αυτήν τη συγκυρία, είναι δυνατόν να μην έχουεμ όλοι μαζί μία κοινή στάση στο θέμα; Απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναπαράγουν τουρκικά επιχειρήματα. Αυτοσυγκράτηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Προστατεύοτμε τους αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τελεία και παύλα».

Κλείνοντας τόνισε σε υψηλους τονους επεσήμανε. «Σε εναν ασταθη κοσμο ισχυρες ειναι οι σταθερες χωρες και δεν θα επιτρέψω συμφέροντα να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Σταρατα λογια. Στην ελλαδα του 2022 δεν θα αναστηθουν τα αλλα λιμανια που καποτε καποιοι ζητουσαν ρούβλια ή δραχμες σε οσους σκεφτονται ετσι η απαντηση ειναι μια! εγω δεν κανω πισω και ο ελληνικος λαος δεν κανει πισω ο ελληνικος λαος αποφασιζει για την τυχη του και αυτην την τυχη δεν την εκχωρεί σε κανενα. Η δημοκρατια δεν ανέχεται τις σκιες θα τις διαλυσουμε ολες, δεν θα χασουμε τον στόχο που η Ελλαδα αξιζει». Εκλεισε την ομιλία του με μια φραση του Τζον Κένεντι. «Ένα λαθος γινεται σφαλμα μονο οταν δεν το διορθωνουμε και είμαι εδώ να διορθωσω το λαθος!».