«Πυροσβέστες της ξαπλώστρας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο όσους ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ τόνισε ότι πολλές από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο απάντησε με σκληρή γλώσσα στην αντιπολίτευση και σε όσους μηδενίζουν τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά.

 «Ένα προσωπικό σχόλιο, μια αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί».

 Πάνω από 50 πυρκαγιές έχουμε την ημέρα και οι περισσότερες σβήνονται αμέσως, τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ευθέως πως κάποιες είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

 «Πρόκειται για μία αναμέτρηση με την κλιματική κρίση την οποία δυστυχώς επιδεινώνουν και η ανθρώπινη αμέλεια αλλά και οι συνειδητές εμπρηστικές ενέργειες».

 Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για να πετάξει από πάνω του την ευθύνη και για τη φετινή καταστροφή», είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 «Δεν υπάρχουν πυροσβέστες της ξαπλώστρας κ. Πρωθυπουργέ αλλά κυβέρνηση της ξαπλώστρας», σημειώνει το ΜέΡΑ25.

 Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο έρευνας και διάσωσης στα βουνά που έχει πλέον η χώρα με αφορμή την απώλεια του ορειβάτη Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα.