Επιφυλακτικά απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα πάει σε εκλογές εμφανίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί από το φθινόπωρο και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μοιάζουν με «τσουνάμι».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Σάμο και την Ικαρία όπου βρέθηκε τόνισε ότι: «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων. Ήρθε η ώρα να φύγει πριν η βλάβη γίνει ανήκεστος για την ελληνική κοινωνία».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός που μήνα με τον μήνα ανεβαίνει δείχνει τον δύσκολο χειμώνα που θα περάσουμε.

«Η ελληνική κοινωνία πλέον ξέρει και περιμένει» ανέφερε η  Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το ύψος του πληθωρισμού. Αυτό που κάποτε απασχολούσε μόνο τους οικονομολόγους, στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε στατιστικό δείκτη μιας πρωτοφανούς κοινωνικής δοκιμασίας: Ιανουάριος 6,2%, Απρίλιος 8,9%, Μάιος 11,3%, Ιούνιος 12,1%.

Η χώρα μας, δυστυχώς, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια κούρσα του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pew Research Center, ανάμεσα σε 36 χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι δεύτερη στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και του 2022. Φαντάζομαι πως αν έδειχνε κανείς τον σχετικό πίνακα στα κυβερνητικά στελέχη θα αντέτειναν ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, κατά την πάγια πλέον συνήθειά τους, θα τόνιζαν το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην οικονομία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται όμως για το ακριβώς αντίθετο.

Αν κάτι έχει γίνει πια σαφές, είναι ότι τα ημίμετρα και η επιδότηση της αισχροκέρδειας δεν εξαφανίζουν τον πληθωρισμό. Τον ενισχύουν. Και αυτή η επίγνωση καθορίζει τη δική μας πρόταση: σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας. Πλαφόν στις τιμές, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, μείωση των κρίσιμων φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα.»

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στα θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια τόνισε ότι «Δίχως ριζοσπαστικές επιλογές δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Και ριζοσπαστικές επιλογές στην ενέργεια μεταφράζονται στα εξής: ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ και στα δίκτυα, εντατικές επενδύσεις στους βασικούς εγχώριους πόρους: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αλλά και πολιτική βραχυπρόθεσμης αξιοποίησης εγχώριου λιγνίτη για περιορισμό της εξάρτησης από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Δεν μας αρκεί να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω. Είναι άλλωστε αδύνατο και εν τέλει αντιπαραγωγικό να φαντασιώνεται κανείς την ανασύσταση του κρατικού μοντέλου που είχε τις δικές του δομικές παθογένειες. Δικός μας στόχος είναι να δώσουμε νέο, σύγχρονο περιεχόμενο στον δημόσιο σχεδιασμό και στον κοινωνικό έλεγχο. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Τα ζόρια δεν τελειώνουν τον επόμενο χειμώνα.»