Σε σταδιακή «συνταξιοδότηση» της παλαιάς φρουράς του κόμματος και ανασύνθεση της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδουρου προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στη μάχη των εθνικών εκλογών και την επόμενη ημέρα αυτής. Με γνώμονα, φυσικά, την πολιτική του επιβίωση ως προς τον κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένος σε συνθήκες αμφισβήτησης σε περίπτωση μιας νέας ήττας του κόμματος από τη Ν.Δ του Κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, με φόντο και κάποια «σκληρά» σενάρια περί «διάδοχων λύσεων» στον χώρο της Αριστεράς, στα οποία πότε φιγουράρει το όνομα της Ε. Αχτσιόγλου και πότε του Γ. Σακελλαρίδη, ο Αλ. Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να τα εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους, δρομολογώντας σειρά αποφάσεων για να αποτρέψει την εξέλιξή τους. Ηδη, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο Φεβρουάριο, τα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε καθεστώς παροπλισμού και η δικαιοδοσία των αποφάσεων έχει περιέλθει στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η σύνθεση της οποίας αποτελείται από πολλά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Κατά περίεργο τρόπο, η λίστα των μελών της ΚΟΕΣ δεν δόθηκε ποτέ επισήμως στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, ούτε και οι άλλες δύο με τα πρόσωπα που στελεχώνουν την Επιτροπή Πολιτικών Θέσεων και Καταστατικού. Εγινε μια τυπική και τροχάδην ανάγνωσή τους στην τελευταία Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από τον γραμματέα του κόμματος, Δ. Τζανακόπουλο, αλλά, είτε με ευθύνη δική του είτε με του εκπροσώπου Τύπου, Ν. Ηλιόπουλου, δεν υπήρξε δελτίο Τύπου για να «επικοινωνηθεί» ως σημαντικό γεγονός.

Αυτή η «αβλεψία» μπορεί ενδεχομένως να είναι «γραφειοκρατικό λάθος των υπηρεσιών της Κουμουνδούρου», ωστόσο όλως τυχαίως συνέπεσε και με τη διάδοση πληροφοριών μέσα από άρθρα αξιόπιστων σχολιαστών περί υπονόμευσης του Αλ. Τσίπρα από τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλο. Υπό το πρίσμα και αυτής της διάστασης, δηλαδή πως ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να παίζει «κλεφτοπόλεμο» επιβίωσης με κορυφαία στελέχη του κόμματος, στα οποία έχει εμπιστευτεί θέσεις ευθύνης, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και η απόφασή του στην παρούσα φάση να δώσει έναν «παράπλευρο» τόνο ανανέωσης στην «επιτελική εξουσία» της Κουμουνδούρου, συγκροτώντας μια ομάδα συμβούλων με τεχνοκρατικό προφίλ.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αυτή η κίνησή του, έχοντας επίγνωση, προφανώς, και των αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν εντός του κόμματος, είναι η δεύτερη προσπάθεια «αποδυνάμωσης» των υπόλοιπων σημαντικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ μετά την Κ.Ε.., που ουσιαστικά «υποκαθίσταται» από την ΚΟΕΣ. Δηλαδή, του Πολιτικού Κέντρου και του Πολιτικού Συμβουλίου, ασχέτως αν δεν κλονίζεται ακόμη η σύνθεση του περίφημου «πρωινού καφέ». Και εδώ, όμως, ενώ η περίφημη ομάδα «τεχνοκρατών» που θα πλαισιώσει τον Αλ. Τσίπρα διαφημίζεται εντόνως, εντούτοις ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί με τη δέουσα επισημότητα.

‘Ολα αυτά δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας, ναι μεν, χτίζει ένα «αμυντικό τείχος» προστασίας για την επόμενη ημέρα, ωστόσο δεν επιθυμεί να το πράξει με όρους ρήξης, αφενός μεν γιατί δεν έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους εν όψει του συνεδρίου, αφετέρου γιατί θεωρεί πιο αποτελεσματική την οδό της ανώδυνης περιθωριοποίησής τους με άλλα μέσα. Ακόμα και αν χρειαστεί να «θυσιάσει» στενούς του συνεργάτες, όπως τον Αλ. Φλαμπουράρη. Προβάλλοντας ως αναγκαιότητα το αίτημα για ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, επιδιώκει να συμπαρασύρει στον δρόμο της «τιμητικής» ή «υποχρεωτικής» αποστρατείας και άλλους «δημογέροντες» του κόμματος, όπως τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Βούτση, Θ. Δρίτσα, Δ. Βίτσα, ή κάποιες κυρίες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, όπως είναι η Ε. Χριστοδουλοπούλου.

Κάτι τέτοιο, επειδή είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τους όρους ενός «άγαρμπου» αποκλεισμού τους από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι πιέσεις περί οικειοθελούς απόσυρσής τους από αυτά, θα δρομολογηθεί με τη στήριξη άλλων προσώπων στις εκλογικές τους περιφέρειες. Για την Α’ Πειραιώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλ. Τσίπρας, για να εξουδετερώσει τον Θ. Δρίτσα, που είναι ένα πρόσωπο που ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο της ομάδας των «53+», σχεδιάζει να τον εκπαραθυρώσει με το να κατεβάσει για βουλευτή τον ευρωβουλευτή σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κόκκαλη. Αντίστοιχες επιλογές σχεδιάζει και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, ώστε η επόμενη σύνθεση της Κ.Ο. να είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον ίδιο, για να μπορεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την επόμενη ημέρα.

Και στο ερώτημα τι θα γίνει αν ηττηθεί εκ νέου από τον Κ. Μητσοτάκη η απάντηση, δηλαδή το «plan Β», του Αλ. Τσίπρα δεν είναι να παραιτηθεί, αλλά να ζητήσει εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση. Κάτι που δεν το κάνει τώρα, γιατί το κρατά ως «ατού» για την επομένη των εθνικών εκλογών.