Με τη «βούλα» Μάκη Βορίδη καθιερώθηκε η 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών τοποθετούμενος επί της σχετικής διάταξης, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή ως «οφειλόμενη υποχρέωση» απέναντι στη μνήμη των Θρακιωτών.

Αναλύοντας περαιτέρω τον συλλογισμό του τόνισε ότι «συνιστά υποχρέωση για αυτά τα οποία έχει περάσει ο ελληνισμός της Θράκης, για αυτά τα οποία πέρασαν οι πρόγονοί μας εκεί, και οι δικοί μου πρόγονοι παρεμπιπτόντως, στην ανάγκη να τιμούμε και να διατηρούμε ζωντανή και άσβεστη αυτήν τη μνήμη, για να ξέρουμε με ποιον τρόπο φτάσαμε ως εδώ».

Ο Βορίδης γνωστός για τα πατριωτικά του αισθήματα ικανοποίησε με την κίνηση αυτή ένα χρόνιο αίτημα των Θρακιωτών, οι πρόγονοι των οποίων βίωσαν από τους Τούρκους τη συστηματική εξόντωση και την εκδίωξη τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης αρχής γενομένης την 6η Απριλίου του 1914. Μια ημερομηνία σταθμό που έμεινε γνωστή και ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών και γράφτηκε με μελανά χρώματα στην ιστορία της Ελλάδας σηματοδοτώντας τον προθάλαμο της γενοκτονίας του ελληνισμού που κορυφώθηκε με την Μικρασιατική καταστροφή.

Επί της διάταξης υπερθεμάτισαν Θρακιώτες βουλευτές της κυβέρνησης ενώ έτυχε αποδοχής και ψήφισης και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι απανταχού Έλληνες της Θράκης πανηγυρίζουν από χθες μια νίκη που δικαίωσε αγώνες ετών και τοποθέτησε αυτήν την κυβέρνηση για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας.