Ολοκληρώθηκε η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Με τα εθνικά ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την Novartis επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση όπου κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η κοινωνική πολιτική.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε, «ξεχάσατε να αναφέρετε πέντε τουλάχιστον λέξεις δεν είπατε τη λέξη ακρίβεια, πληθωρισμός, δεν είπατε τη λέξη βενζίνη και δεν είπατε τη λέξη σκευωρία, Novartis. H ομιλία σας σήμερα θα είναι πράγματι, όπως θα έλεγε ο Τσακαλώτος, case study. Πως μπορεί κανείς σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο άσπρο και να πει τόσα πολλά ψέματα. Ντυθήκατε σήμερα για να μιλήσετε για την κοινωνική πολιτική, όχι σοσιαλδημοκράτης, ΚΚΕ ντυθήκατε. Μας είπατε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Να παρουσιάζεστε ως φιλεργατικός, ως πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο. Επενδύετε, κύριε Μητσοτάκη, σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Είναι ο λαός ναι εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη που έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο σε αυτήν εδώ τη χώρα. Μην τον υποτιμάτε, έτσι, το λαό. Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα. Αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις».

«Και θέλω να ξεκαθαρίσω εμείς ζητάμε εδώ και έξι μήνες εκλογές και τις ζητάμε γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο από τις επιλογές σας. Σας ζητάω λοιπόν σήμερα να σταματήσετε να μαδάτε την μαργαρίτα και να δώσετε μια απάντηση. Πως θα προχωράτε έτσι; Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα καταφέρετε να ξεφύγετε από την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Ζούμε στο θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε πριν από λίγο; Όχι βέβαια. Ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε έναν κόσμο που πράγματι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές;».

«Αφήνει υπονοούμενα ο Υπουργός Άμυνας στις Επιτροπές ότι είμαστε προδότες. Φεύγετε από τον βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής και γίνεστε ένας νέος Παπάγος. Του συμμάχου δηλαδή που δίνει 14-15 δις έως τώρα σε τρία χρόνια στις ΗΠΑ και στη Γαλλία χωρίς να εξασφαλίζει ούτε την παραγωγή μιας βίδας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

«Η ανασφάλεια δεν έχει όμως να κάνει μόνο με τα εθνικά μας θέματα. Έχει να κάνει με τη δύσκολη καθημερινότητα. Με την αναξιοπιστία της κυβέρνησης .Με την κακομεταχείριση θεσμών και ανθρώπων. Την κακομεταχείριση της αλήθειας που έχει γίνει κυβερνητική κανονικότητα. Την κακομεταχείριση της Δικαιοσύνης, που θα έπρεπε να αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο του πολίτη. Και απόδειξη τρανή, οι απαράδεκτοι κυβερνητικοί χειρισμοί που αφορούν το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Νοβάρτις».

Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη, Ο υπουργός σας, εις εκ των ερευνόμενων για την υπόθεση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είχε τουλάχιστον το σθένος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει μια συγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη; Ηγηθήκατε μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλώς να το συγκαλύψετε με κάθε τρόπο. Αλλά και να καταδιώξετε όσους τόλμησαν να συμβάλουν στην αποκάλυψή του. Να εξοντώσετε ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως συμμορίτες και σκευωρούς. Προκαταλάβατε την κρίση της Δικαιοσύνης. Ως εκπρόσωπος της Novartis και όσων χρηματίστηκαν από αυτή, από αυτό εδώ το βήμα, χωρίς καμία ντροπή καταδικάσατε αθώους ως συμμορίτες, υπόκοσμο, σκευωρούς, ραδιουργους. Και τώρα που το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν τη συντόνισε, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι ,οι εισαγγελείς αδέκαστοι και οι δημοσιογράφοι αθώοι, έχετε κάτι να μας πείτε ;Ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα ; Με τη συνδρομή των περισσότερων από τα ΜΜΕ της 108ης παγκοσμίως θέσης».

«Θα περιμένω. Ένα έχω να δηλώσω :Σκευωρία δεν υπάρχει. Και με τη βούλα της δικαιοσύνης. Άρα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Και τι υπάρχει ;Υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο, μιλώντας για σκευωρία. Και προσπαθώντας ανεπιτυχώς να στήσετε ειδικά δικαστήρια. Και τι άλλο υπάρχει ;Υπάρχει το σκάνδαλο. Και ζητάει απαντήσεις. Ποιοι δωροδοκηθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά; Το μόνο λοιπόν που έχω να δηλώσω και να δεσμευτώ ότι για το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε θα υπάρξουν απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους, κύριε Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα μείνει πια στο σκοτάδι. Να μας απαντήσει ο κ. Τσιάρας για τις διαρροές περί Novartis. Και θέλω να σας ζητήσω να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του, αναφέροντας: «Προκηρύξτε εκλογές τον Σεπτέμβρη και ελάτε να συννενοηθούμε. Δώστε καθαρές απαντήσεις και δώστε δημοκρατική διέξοδο».