Τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο έδωσε μέσω του βήματος του συνεδρίου του Economist ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν τη ρωσική εισβολή το Βερολίνο ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των έργων υποδομής στην Ουκρανία.

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη, ενώ άσκησε κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας τα εξής: «Στην αρχή τον θεωρούσα έξυπνο άνθρωπο. Δεν περίμενα ότι θα δρούμε έτσι. Ποτέ δεν περίμενα να δω μια τόσο αποτυχημένη πολιτική, η οποία θα οδηγούσε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η αποτυχημένη πολιτική θα αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Schulz εστίασε στις επιπτώσεις της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, μεταφέροντας την εμπειρία του από τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τοπικούς ηγέτες. «Έλαβα ένα κοινό μήνυμα: Είμαστε κατά του πολέμου αλλά και κατά των κυρώσεων. Εσείς οι υπερπλούσιοι Ευρωπαίοι αυξάνετε τις τιμές. Αυτό σημαίνει διάλυση της μεσαίας τάξης και πείνα για τους φτωχούς». Για αυτό, ο Γερμανός πολιτικός κατέστησε αναγκαίο να «αποφύγουμε τη ρωσική προπαγάνδα που λέει ότι η Ευρώπη φταίει για την επισιτιστική κρίση», ενώ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μοιραστούμε το βάρος με αυτές τις χώρες». Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις κυρώσεις. «Είναι απολύτως απαραίτητες και πρέπει να τις διατηρήσουμε».

Ταυτόχρονα όμως «πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τις χώρες που δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν το πρόβλημα, όπως οι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής» και πρόσθεσε: «Εάν θέλουμε να μοιραστούμε με αυτές τις χώρες μια στρατηγική επίλυσης της επισιτιστικής κρίσης, θα χρειαστούμε χρήματα. Κάποιοι ηγέτες, όμως, πιστεύουν ότι το σύμφωνο σταθερότητας δεν είναι η λύση. Χρειαζόμαστε επιχειρήματα προκειμένου η ΕΚΤ να λάβει τα σωστά βήματα για την πολιτική των επιτοκίων. Η δημοκρατία εξαρτάται και από τα γεμάτα στομάχια».

Τέλος, ο κ. Schulz αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Δυτικά Βαλκάνια, πέραν της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. «Δεν πρέπει να χάσουμε αυτές τις χώρες. Αυτό θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για τον Πούτιν».

Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable