«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», εκτίμησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο» ενώ ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας δεν μπορεί να τηρεί πολιτική ίση αποστάσεων έναντι της χώρας μας και της επιθετικής Τουρκίας.

Επιπλεόν ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως η προσφυγή στη Χάγη είναι απόφαση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων κάτι με το οποίο η Τουρκία δεν συμφωνεί.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο βουλευτής της ΝΔ αρνήθηκε να μπει στη συζήτηση περί πιθανής ημερομηνίας και επανέλαβε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Πάντως, εκτίμησε πως η ΝΔ θα είναι μακράν το πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές και στις δεύτερες εκλογές θα έχει αυτοδυναμία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν πρέπει να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Ο έλληνας πρωθυπουργός όπως το έχει θέσει παντού άλλωστε το έθεσε και στο Κογκρέσο, υποθέτω ότι είτε στις διμερείς συναντήσεις ή αν κρίνει ο ίδιος σκόπιμο στη συνέλευση θα το θέσει. Η ρητορική Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είναι μια επιθετική ρητορική, είναι μια αναθεωρητική ρητορική που θέλει να αλλάξει τα πάντα στην περιοχή, προσπαθεί να ανατρέψει συνθήκες 80 ή 100 ετών και αυτό δεν μπορεί να μένει αναπάντητο.

«Θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας και το ζητάμε από όλους τους εταίρους σε όλους τους Οργανισμούς και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ένας οργανισμός ο οποίος να κινηθεί λίγο περισσότερο γιατί δυστυχώς οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα εμένα τουλάχιστον με αφήνουν εντελώς ανικανοποίητο θεωρώ ότι δεν μπορεί να κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο μερών λες και είναι μια προκλητική στάση οποία ξεκινάει από την Ελλάδα. Δεν έχουμε ευτυχήσει να έχουμε καλούς γενικούς γραμματείς εδώ και πολλές δεκαετίες σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ και αυτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι και στις διμερείς συναντήσεις που θα κάνει και πιθανότατα ο ίδιος γνωρίζει την κρίσιμη στιγμή στην οποία στην συνέλευση θα το θέσει όπως θα το θέσει ή θα μείνει στις συναντήσεις τις κατ’ ιδίαν. Υποθέτω ότι αφού το έθεσε στο Κογκρέσο θα το θέσει και εκεί ως ένα στοιχείο προκλητικότητας από ένα μέλος του ΝΑΤΟ που εδώ και δεκαετίες ακολουθεί την προκλητική αυτή στάση η οποία έχει φτάσει πια στα όριά της», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση που ο κ. Ερντογάν πραγματοποιήσει επί του πεδίου τις απειλές του η Ελλάδα θα απαντήσει επίσης επί του πεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Αυτό θεωρείται αυτονόητο, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές γιατί εδώ μιλάμε για επίθεση. Η άποψη μου είναι ότι σε κρίσιμες περιόδους έχουμε διάλογο-κρίση-διάλογο ο σκοπός είναι πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το ενδιάμεσο στάδιο της κρίσης που μπορεί να οδηγήσει άλλοτε σε μια μικροί ένοπλη άλλοτε σε μεγαλύτερη σύρραξη, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μιας πολιτισμένης χώρας».

«Η Χάγη είναι μια απόφαση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και η Τουρκία είναι που δεν συμφωνεί να πάμε στη Χάγη γιατί η Τουρκία δεν συμφωνεί ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά αυτή της υφαλοκρηπίδας», διευκρίνισε στη συνέχεια.

Αναφορικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Ρουσόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εγώ δεν μπορώ να μπω σε ημερομηνίες εκλογών, ο Πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι θα πάμε στο τέλος της τετραετίας. Γνωρίζετε ότι ακόμα και χώρες όπως η Μεγ. Βρετανία με πολύ μεγαλύτερη παράδοση κοινοβουλευτική παράδοση εάν έκριναν ότι πρέπει να πάνε νωρίτερα σε εκλογές οι πρωθυπουργοί πήγαιναν. Η δε Θάτσερ μονίμως έλεγε ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινάει από την επόμενη των εκλογών. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός με βάση και τις τελευταίες του δηλώσεις θα συνεκτιμήσει ανάλογα με τα γεγονότα και τα αποτελέσματα και ότι ενώ μέχρι στιγμής η απόφαση είναι για το τέλος της τετραετίας εάν υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα χρειαστεί να πάει νωρίτερα πιθανά να το ανακοινώσει».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει τα κόμματα προεκλογικά να πουν πως θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα με την ενεργειακή κρίση ή θα είναι μια εκστρατεία που θα περιοριστεί σε συγκεκριμένα πράγματα, ο βουλευτής απάντησε: «Είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να τα πουν και θα πρέπει να τα πουν. Η κυβέρνηση για παράδειγμα με ανακοινώσεις και του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών έχει πει ξεκάθαρα και συγκεκριμένα ότι ως το τέλος του ’22 8,5 δις € μέτρα επιπλέον λαμβάνονται για να ενισχυθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν εισόδημα ως 45 χιλιάδες ευρώ και πλήττονται από την ενεργειακή κρίση οπότε θα πρέπει να ακούσουμε και από την αντιπολίτευση τι είδους μέτρα διαφορετικά θα έπαιρνε στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές».

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών λόγω εκλογών, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει τον κ. Βορίδη στην εκλογική του περιφέρεια γιατί όλη αυτή η επίθεση μόνο το Βορίδη βοηθάει. Μάλλον στο πλαίσιο του να ζητήσει εκλογές και να δημιουργήσει ένα κλίμα όπως σωστά είπε η κα Μπακογιάννη, ο κ.Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει αριστερά ή δεξιά για να δημιουργήσει αυτό το κλίμα. Νομίζω ότι είναι, δεν θα έλεγα τη δικαιολόγηση της ήττας του υπό την έννοια ότι πιστεύουν πως θα γίνει νοθεία γιατί έτσι κι αλλιώς ο υπουργός Εσωτερικών και το ξέρουμε όλοι μας δεκαετίες, τώρα φεύγει πάντα, αλλάζει ένα μήνα πριν. Είναι δυνατόν να συζητάμε τον 21ο αιώνα σε εκλογές ότι στην Ελλάδα θα γίνει νοθεία, μόνο ως αστείο το ακούω».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα συνεργαζόταν με την ελληνική Λύση και με τον κ. Ανδρουλάκη, είπε: «Πιστεύω ότι η ΝΔ θα είναι μακράν το πρώτο κόμμα. Με την απλή αναλογική δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, εμείς θα επιδιώξουμε δεύτερες εκλογές και στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε αυτοδυναμία».