Τον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές του 2023 – αλλά και αμέσως μετά από αυτές, παρουσίασε ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του χθες το βράδυ στην ΕΡΤ1 και τον Γιώργο Κουβαρά. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ούτε πρόωρες εκλογές θα γίνουν ούτε ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει, ενώ έστειλε σαφή μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν και προς τη διεθνή κοινότητα, για τη στάση της Τουρκίας.

Τα βήματα αυτά που οδηγούν την κυβερνητική πορεία μέχρι τις εκλογές του ’23, όπως τα εξέθεσε μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών έναντι των συνεχών και κλιμακούμενων απειλών που εκτοξεύει η Τουρκία. «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους», επεσήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την πολιτική διεθνοποίησης των προβλημάτων που δημιουργεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Δεύτερο βήμα είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία διότι με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010. Μια περιπέτεια η οποία κράτησε 12 χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθεί η επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου, του χρόνου δηλαδή η Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι σε επενδυτική βαθμίδα.

Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός περιέγραψε άλλο ένα βήμα, αυτό της στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Στήριξη τόσο έναντι της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία όπως είπε «θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται», όσο και στα καύσιμα, όπου αποκάλυψε το σχεδιασμό μιας νέας παρέμβασης, λέγοντας: «Θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

Πέμπτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, ώστε οι εκλογές να γίνουν κανονικά, στο τέλος της άνοιξης του 2023. «Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έκτο βήμα αφορά την επομένη των εθνικών εκλογών: Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία – κάτι που εξάλλου με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι δύσκολο – η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες κάλπες, το καλοκαίρι του 2023. «Οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το έβδομο και τελευταίο βήμα που περιέγραψε ουσιαστικά στη συνέντευξή του τοποθετείται μετά τις δεύτερες κάλπες, εφόσον η Νέα Δημοκρατία έχει την πρωτιά και την αυτοδυναμία, με τον νέο πλέον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που έχει ψηφιστεί προ διετίας. Τότε, όπως δεσμεύτηκε, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια της ΝΔ: «Η αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία».