Τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη της εικόνας της κοινωνίας για την κυβέρνηση εν γένει, αλλά και συγκεκριµένα για τα κορυφαία στελέχη της, συνιστούν οι µετρήσεις που έχουν δει εσχάτως το φως της δηµοσιότητας σχετικά µε τη δηµοτικότητα και τα πεπραγµένα των υπουργών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βεβαίως, παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των κυβερνητικών παραγόντων που εµπλέκονται στη διαχείριση της πανδηµίας, αλλά και στην αξιοποίηση των προοπτικών που ανοίγονται στη µετα-COVID εποχή, σε όλα τα επίπεδα. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι επιδόσεις των αντίστοιχων υπουργών και υφυπουργών συνιστούν την «πυξίδα» για το Μέγαρο Μαξίµου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τις βελτιωτικές κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει όταν κρίνει πως είναι κατάλληλες οι συνθήκες, µε φόντο τη συµπλήρωση δύο χρόνων από την άνοδο της Ν.∆. στην εξουσία, καθώς και τη νέα πραγµατικότητα που θα διαµορφωθεί τους επόµενους µήνες. Πρόκειται για ένα ορόσηµο που, µε δεδοµένη την εξαγγελία Μητσοτάκη για διενέργεια εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας, σηµατοδοτεί, εκτός των άλλων, και την ολοκλήρωση του πρώτου µισού της κυβερνητικής θητείας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εντάσσονταν τις προηγούµενες ηµέρες και οι πληροφορίες περί σκέψεων του πρωθυπουργού να προχωρήσει άµεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, και µάλιστα µε δοµικά χαρακτηριστικά, αφού στη σχετική εξίσωση προβλέπεται να συµπεριλαµβάνονται και ορισµένα από τα σηµαντικότερα χαρτοφυλάκια.

Τελικώς, επί του παρόντος επελέγη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να µην υπάρξουν ανακατατάξεις, αφού ακόµη το εγχείρηµα της εξόδου από την πανδηµία αποτελεί µια δυναµική διαδικασία, στην οποία προκύπτουν συνεχώς νέα ζητούµενα και ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα εκκρεµεί η µεταρρύθµιση του Εργασιακού, µία από τις πλέον κοµβικές πολιτικές δράσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, µε την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη.

5324868
Ο Κωστής Χατζηδάκης

Από τη στιγµή, µάλιστα, που, παρά την κλιµάκωση της ρητορικής της αντιπολίτευσης για τους χειρισµούς της κυβέρνησης έναντι της οργάνωσης του µετώπου για τον εµβολιασµό του πληθυσµού και γενικότερα για την απόκρουση του δεύτερου και του τρίτου κύµατος, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται στη δεύτερη θέση της δηµοτικότητας των υπουργών στη µέτρηση της GPO για το powergame.gr, κατέστη σαφές πως δεν υπήρχε λόγος για µετασχηµατισµούς, τουλάχιστον σε αυτήν τη συγκυρία.

5321880
Ο Βασίλης Κικίλιας

Σηµαντική, αν µη τι άλλο, ένδειξη των διαθέσεων των πολιτών όσον αφορά αυτά τα κρίσιµα στοιχήµατα είναι πως, µε βάση τα ευρήµατα της ίδιας δηµοσκόπησης, στην τρίτη θέση µεταξύ των δηµοφιλέστερων κυβερνητικών στελεχών βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ανέλαβε να φέρεις εις πέρας ένα ευρύ φάσµα πρωτοβουλιών και ενεργειών της κυβέρνησης εδώ και ενάµιση χρόνο: από τις πλατφόρµες για τους δικαιούχους των παροχών που θεσµοθέτησε το οικονοµικό επιτελείο µέχρι τον εκσυγχρονισµό των κρατικών υπηρεσιών και, φυσικά, το εµβολιαστικό πρόγραµµα.

5321418
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Θετικό πρόσηµο στον δείκτη θετικών και αρνητικών απόψεων έχει και ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γεγονός που, αν µη τι άλλο, απαντά και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί ελλιπούς στήριξης από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση στις κοινωνικές οµάδες που πλήττονται όλους αυτούς τους µήνες.

5324690
Ο Χρήστος Σταϊκούρας


Ο Δένδιας δίνει ώθηση σε ολόκληρη την κυβέρνηση


Μεγάλη ώθηση στην κυβέρνηση δίνουν, όπως φαίνεται, σε όλες τις µετρήσεις τόσο οι διπλωµατικές κινήσεις του Νίκου ∆ένδια όσο και ο τρόπος µε τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών συµπεριφέρεται έναντι των τουρκικών προκλήσεων, µε αποκορύφωµα την παρουσία του στην Αγκυρα δίπλα στον οµόλογό του της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

gdhdgdsgh
Ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια δηλώσεων τους

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας φιγουράρει πρώτος στη λίστα δηµοτικότητας των υπουργών, ενώ τέταρτος είναι ο υπουργός Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αν και η µετριοπάθειά του απέχει παρασάγγας από τα ξεσπάσµατα στα οποία είχαν συνηθίσει τους πολίτες άλλοι προκάτοχοί του, µε κορυφαίο σχετικό παράδειγµα τον Πάνο Καµµένο.

5323022
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η παράµετρος αυτή συνιστά ακόµα ένα ισχυρό χαρτί για το κυβερνών κόµµα έναντι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς απεικονίζεται µε τον πλέον γλαφυρό τρόπο η εµπιστοσύνη των πολιτών για τους χειρισµούς των εθνικών θεµάτων και της διεθνούς πολιτικής, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση ενός παραδοσιακού κεντροδεξιού ακροατηρίου, καθώς και για την εκποµπή µηνύµατος ασφάλειας εντός κι εκτός συνόρων - στοιχείο απαραίτητο για την επίτευξη των φιλόδοξων γεωστρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων που έχουν τεθεί από κυβερνητικής πλευράς για την περίοδο που θα µεσολαβήσει µέχρι την επόµενη προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία.

1

2