Με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας να δρομολογείται, αλλά το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο να «σκοντάφτει» στο βέτο της Ουγγαρίας και του Βίκτορ Όρμπαν, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με τρία ζητήματα να βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα: Η αντίδραση της Ε.Ε. στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συνεργασία της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και οι τιμές ενέργειας και ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν αρμόδιοι παράγοντες, θέτει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 και έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.

H Ελλάδα θα συνεχίσει, όμως, επισημαίνουν οι ίδιες παράγοντες, να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.



«Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι επί του παρόντος πιεζόμαστε», ανέφερε σχετικά προ ημερών ο πρωθυπουργός από το Νταβός της Ελβετίας.

«Πληρώνουμε το φυσικό αέριο στη Ρωσία φυσικού αερίου, σε τιμές που είναι υπερβολικά υψηλές. Και δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της αγοράς φυσικού αερίου. Και αυτός είναι ο λόγος που υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, η κυβέρνηση εκτιμά πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν επίσης ότι οι προτάσεις δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα τεθεί επίσης στο τραπέζι από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή, αναμένεται να τονίσει.