Το βασικό μήνυμα από τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ΝΑ Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και αντιμετωπίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό ως έναν ηγέτη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.

Το κλίμα στο Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ καλύτερο σε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, ανφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, ικανοποίηση υπήρξε από πρώτη μέρα της επίσκεψης και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ η ηγεσία του Κογκρέσου ήταν παρούσα στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο.

mitsotakis_leukos-oikos

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περιοχή ΝΑ Μεσογείου, ενώ έχει και έντονα θετικά αισθήματα για ελληνομερικανική κοινότητα. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη», επισημαίνουν.

«Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει το δικό του status, γνωρίζει τα διεθνή θέματα, και έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό στη Δύση. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έρχονται αμερικανικές εταιρείες, φάνηκε ότι δεν είναι μια χώρα που πήγε ως φτωχός συγγενής αλλά ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με μια οικονομία που αναπτύσσεται και την επιλέγουν κολοσσοί για να επενδύσουν. Μια χώρα που έχει αλλάξει πίστα. Από χώρα της κρίσης είναι πια μια χώρα που μπαίνει δυναμικά στο χάρτη σε όλους τους τομείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στη διμερείς επαφές τέθηκαν όλα τα θέματα που ακούστηκαν και δημόσια και επανεπιβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.

biden_mitsotakis

Παράλληλα συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία, και το γεγονός ότι Ευρώπη και Αμερική προτάσσουν ενιαίο μέτωπο κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Ακόμη μεγάλη συζήτηση έγινε για τα θέματα της ενέργειας, για το πώς η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από ρωσικό φυσικό αέριο και πως η Αμερική θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα έγινε αναλυτική κουβέντα για το ρόλο Αλεξανδρούπολης και τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τις πρόσφατες αμερικανικές επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι συζητήθηκε λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος Μπάιντεν και η αντιπαράθεση μεταξύ των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων, με την Ελλάδα να έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή τη συζήτηση λόγω ιστορίας της αλλά και ανθεκτικότητας που φάνηκε στην οικονομική κρίση. «Είμαστε μια ισχυρή Δημοκρατία, βγαίνουμε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά και θεσμικά, θεσμικά θωρακισμένοι», υπογραμμίζουν.

mitsotakis_ipa

Επιπρόεθστα επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν πολλά πεδία όπου μπορούμε να δουλέψουμε Ελλάδα και ΗΠΑ και υπήρξε η πρόσκληση για επίσκεψη σε Ελλάδα.

Στο τραπέζι συζήτησης βρέθηκε και η Κύπρος, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να μιλάει και δημόσια χωρίς περιστροφές και με τον πρόεδρος Μπάιντεν να αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά η συζήτηση δεν έγινε όχι στη λογική αντιπαράθεσης – συζητήθηκε περιφερειακά στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στο νέο παγκόσμιο τοπίο.

mitsotakis_biden_symfonies

Για την αμυντική συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκς εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, αεροσκάφη 5ης γενιάς. Αυτή είναι μια μακροχρόνια επένδυση για τη χώρα όχι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά. Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε. «Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.