Μάχη σε δύο µέτωπα, εναντίον της Νέας Δηµοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειµένου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να µη συνθλιβεί στις µυλόπετρες του δικοµµατισµού και αποτελέσει στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές παράπλευρη απώλεια στη µονοµαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Αλ. Τσίπρα για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., αξιοποιώντας στο έπακρο τις εσωτερικές διαδικασίες µε την εκλογή νέων νοµαρχιακών οργανώσεων, την ψηφοφορία για την αλλαγή στην ονοµασία του κόµµατος και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου (20-22 Μαΐου), επιδιώκει να δώσει νέα ορµή στην αντιπολιτευτική δράση του κόµµατος και στον παρεµβατικό του ρόλο στο κοινωνικό πεδίο. Με την ελπίδα πως και ο ίδιος θα καταγραφεί ως «ισότιµος αντίπαλος» του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και δεν θα παραµείνει «κοµπάρσος» στις εκλογικές εξελίξεις, αφήνοντας το έργο της διακυβέρνησης της χώρας να αποτελέσει υπόθεση για δύο.
 

Πρόωρες εκλογές

Στο πλαίσιο αυτό -και υπό το βάρος της δηµοσκοπικής ακινησίας που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. εδώ και αρκετές εβδοµάδες- εντάσσεται και η αλλαγή πλεύσης της Χαριλάου Τρικούπη στο ζήτηµα των πρόωρων εκλογών, µε τον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη να τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της άµεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυµηγορία.

Ωστόσο, από το περιβάλλον της Χαρ. Τρικούπη διευκρινίζεται πως το αίτηµα πλέον για εκλογές δεν συνιστά αντίφαση ή αλλαγή γραµµής, από τη στιγµή που η πανδηµία έχει υποχωρήσει και η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε καθεστώς υγειονοµικής κανονικότητας. Επίσης, στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη αξιολογήθηκε ως «αναποτελεσµατική» η διαιώνιση της µονόπλευρης βεντέτας µε τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επέτρεψε στον Αλ. Τσίπρα να την ερµηνεύει µε αυθαίρετο τρόπο, ισχυριζόµενος πως ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. «ασκεί αντιπολίτευση µόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και διευκολύνει τη Ν.Δ., ρίχνοντας νερό στον µύλο του Κ. Μητσοτάκη».
 

Ψηλά ο πήχης

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., θέλοντας να καταστήσει σαφές πως η πολιτική αυτονοµία του χώρου είναι αδιαπραγµάτευτη και δεν ετεροκαθορίζεται από το δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει ανοιχτά πλέον στην πολιτική αποδόµηση και του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και του Αλ. Τσίπρα, ανεβάζοντας και σε προσωπικό επίπεδο τον πήχη ψηλά. «Δεν ήρθα για να µείνω τρίτος και καταϊδρωµένος», φέρεται να λέει σε συνοµιλητές του, γεγονός που δείχνει ότι το επόµενο διάστηµα θα θελήσει να οικοδοµήσει προφίλ κεντρικού πρωταγωνιστή στη διακυβέρνηση της χώρας. Με την προσοχή πάντα στραµµένη στην προσπάθεια αποδόµησης τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
 

«Είχαν καλομάθει»

«Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν καλοµάθει να βολεύονται ο ένας µε τον άλλον. Ο κ. Μητσοτάκης να λέει: Μη φεύγετε από το µαντρί, έρχεται ο Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας να αντιτείνει: Ελάτε πίσω, δείτε τον Μητσοτάκη και τη Δεξιά. Αυτό είναι ένα καταστροφικό τανγκό για τον ελληνικό λαό», ανέφερε πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθµό Κontra.  

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022.