Το σενάριο της αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες εντός του 2022 έχει αρχίσει να κυκλοφορεί με ολοένα και αυξανόμενη ένταση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στους πολιτικοδημοσιογραφικούς διαδρόμους.

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη τάσσονται πλέον υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πολλοί εξ αυτών (των κυβερνητικών) είναι της άποψης ότι, πριν από την εκδήλωση οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο που ψήφισε στην αρχή της θητείας της.

Αν και όλα αυτά δεν θα ήθελε ούτε καν να τα ακούει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εσχάτως φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αναλύει τα νέα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο (και) του εκλογικού αιφνιδιασμού, η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να το σκέφτεται.

Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και το επίμονο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τοποθετήσει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα το αίτημα των εκλογών. Ανεξάρτητα, όμως, από το τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός και τι ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλές φορές η διαμόρφωση της πραγματικότητας επηρεάζει καταλυτικά και σε πολλές περιπτώσεις καθορίζει τις αποφάσεις των κυβερνώντων.

Για παράδειγμα, όσο και να μη θέλει τις εκλογές ο Μητσοτάκης, γίνεται αντιληπτό ότι, από τη στιγμή που θα έχει διαμορφωθεί έντονα εκλογικό κλίμα, από τη μία, και θα κυριαρχεί η τοξικότητα στον δημόσιο βίο, από την άλλη, εκ των πραγμάτων θα δυσκολεύει η όποια προσπάθεια καταβάλλει ο επικεφαλής του Μαξίμου για την ταχύτερη παραγωγή κυβερνητικού έργου, πολλώ δε μάλλον για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Πέραν αυτών, πλέον η κυβέρνηση, εξερχόμενη από τη διετή περιπέτεια της πανδημίας, προσγειώνεται σε αυτήν των ανεξέλεγκτων πληθωριστικών τάσεων, που δημιουργούν μια έκρηξη ακρίβειας. Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα στο συγκεκριμένο πεδίο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μοναδική ευκαιρία να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα από την επέλαση της ακρίβειας.

Και επειδή κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκταση που θα έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο, θεωρούν ότι, όσο πιο γρήγορα ζητηθεί η ψήφος των πολιτών τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά για το κυβερνών κόμμα.

Μια άλλη παράμετρος που έχει εσχάτως προκύψει έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο τελευταίος δείχνει να διεμβολίζει το κεντρογενές εκλογικό ακροατήριο τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή μιλάμε για μια πραγματικότητα που ενδεχομένως να γίνει πιο δύσκολη για τα δύο μεγάλα κόμματα, αν αφεθεί χρόνος να οργανωθεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο εκλογικός αιφνιδιασμός σε συνδυασμό με την πόλωση εκτιμάται ότι θα ζημίωναν πρώτιστα τον κ. Ανδρουλάκη.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος που ο κ. Τσίπρας ζητά εδώ και τώρα εκλογές, αφού φοβάται ότι, όσο περνά ο χρόνος, θα πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να απολέσει τη δεύτερη θέση. Μπροστά σε αυτό το νέο σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται (αν και δεν το λέει) να αναζητά κυρίως υγειονομικό παράθυρο, για να προσφύγει στην ετυμηγορία των πολιτών. Απλώς, αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την άνοιξη ή τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου.

Δημοσιεύθηκε στην στήλη Πολιτικός Καφές της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 5/2