«Η Ελλάδα και η Κίνα είναι ισχυροί στρατηγικοί εταίροι», τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στα «Π» ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ, ο οποίος απαντά αναλυτικά για τη θέση της χώρας του έναντι του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για το μέλλον των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Ο έμπειρος διπλωμάτης συμμετείχε πρόσφατα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και άλλοι Δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στήριξη της Κίνας στη Ρωσία, την ώρα που η τελευταία συνεχίζει την πολεμική επιχείρηση αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία. Τι απαντάτε σε αυτό;

Εσχάτως, κάποιες χώρες επιδίδονται σε παραπληροφόρηση σχετικά με την Κίνα αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας. Η σχέση Κίνας - Ρωσίας βασίζεται σε μη συμμαχία-μη σύγκρουση-μη στοχοποίηση κανενός τρίτου. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Η κινεζική πλευρά έχει κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Η Κίνα έχει επίσης βάλει μπροστά μια πρωτοβουλία έξι σημείων, για να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση, και έχει παράσχει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να γίνει μια προσπάθεια να διευκολύνει την κατάσταση, να επιλυθεί η κρίση και να οικοδομηθεί ξανά η ειρήνη.

kina
Βλέπετε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων να αναδύεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ο κόσμος μας απέχει πολύ από το να είναι ήρεμος. Μπροστά μας ξεδιπλώνονται βαθιές αλλαγές, που δεν έχουμε δει εδώ και έναν αιώνα. Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει ότι η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και το να τροφοδοτείς την αντιπαράθεση μεταξύ μπλοκ το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αστάθεια και τη διχόνοια. Ο σωστός δρόμος βρίσκεται στη μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία, υπό το πρίσμα της πολυπολικότητας και της κοινής προσπάθειας να δημιουργήσουμε μια κοινότητα με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Πρώτον και κυριότερο, πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρήνη. Είναι σημαντικό να δούμε την αιτία που βρίσκεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία. Για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση, πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές με διάλογο και διαπραγμάτευση. Και πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, να έχουμε κατά νου τη μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής και να έχουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Δεύτερον, πρέπει να αγκαλιάσουμε την ανοικτότητα. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι η τάση της εποχής. Πρέπει να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και στον απομονωτισμό και να στηρίξουμε ισχυρά ένα ελεύθερο, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις πολυπολικό σύστημα εμπορίου. Τρίτον, πρέπει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία. Πρέπει να ενισχύσουμε την επικοινωνία και τον συντονισμό για τον Covid-19, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, την κυβερνοασφάλεια και άλλα παγκόσμια ζητήματα, να χτίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να επιδιώξουμε σύγκλιση συμφερόντων, όπου είναι εφικτό. Η οικοδόμηση της κοινωνίας ενός κοινού μέλλοντος είναι ο ορθός δρόμος προς τον οποίο η παγκόσμια τάξη πρέπει να κινείται και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να διευκολύνουμε αυτή την εξέλιξη.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας; Σε ποιους τομείς και σε ποια σχέδια βλέπετε τις περισσότερες ευκαιρίες;

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι ισχυροί στρατηγικοί εταίροι. Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στη βάση του ρεαλισμού είναι αμοιβαία επωφελής, έχει αποφέρει αποτελέσματα επικερδή και για τους δύο (win-win) και έχει συμβάλει στην αμοιβαία ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road» (Μία ζώνη, ένας δρόµος) και της συνεργασίας Κίνας - CEEC (συνεργασία µεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), η Κίνα και η Ελλάδα έχουν επιδείξει εποικοδοµητική συνεργασία σε διάφορους τοµείς. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά και η Γραµµή-Εξπρές Κίνα - Ευρώπη Στεριά-Θάλασσα αποτελούν εµβληµατικά έργα. Κατά τη διάρκεια της επίσηµης επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, η Κίνα και η Ελλάδα συµφώνησαν να προωθήσουν το Σχέδιο Συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας 2020-2022 σε Τοµείς-Κλειδιά, ενισχύοντας τη συνεργασία σε πεδία όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η οικονοµία. Πριν από δύο εβδοµάδες υπέγραψαν το Κοινό Σχέδιο ∆ράσης 2022-2024 στο Πεδίο του Τουρισµού, ενώ η τέταρτη συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής για το Σχέδιο Συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας 2020-2022 είναι υπό προετοιµασία.

kina-2

Η φετινή χρονιά σηµατοδοτεί την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωµατικών σχέσεων µεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Η Κίνα και η Ελλάδα θα πραγµατοποιήσουν µια σειρά από εκδηλώσεις και θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να αναπτύξουν περαιτέρω έργα-κλειδιά, όπως το λιµάνι του Πειραιά και η Γραµµή-Εξπρές Κίνα - Ευρώπη Στεριά-Θάλασσα, καθώς και να εµβαθύνουν τη συνεργασία στις µεταφορές, την ενέργεια, την πράσινη οικονοµία, τον τουρισµό κ.λπ. Περισσότερα σχέδια συνεργασίας και περισσότερες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στο µέλλον.

Βλέπετε ανοδική τάση στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα; Τι µπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η τάση αυτή ακόµα περισσότερο;

Η οικονοµική και εµπορική συνεργασία µεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας είναι αµοιβαία επωφελής και έχει ξεπεράσει δυσκολίες όπως η πανδηµία COVID-19. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα έχουν γνωρίσει ανοδική τάση τα τελευταία αρκετά χρόνια, πηγαίνοντας από τα 562 εκατ. δολάρια το 2018 στα 973 εκατ. δολάρια το 2020. Η Κίνα έχει δεσµευθεί να υποστηρίζει την υψηλής ποιότητας ανοιχτή οικονοµία και να µοιράζεται τις εµπορικές ευκαιρίες µε τον υπόλοιπο κόσµο. Η Κίνα έχει πληθυσµό πάνω από 1,4 δισ. και µια µεσαία τάξη άνω των 400.000.000 ανθρώπων, προσφέροντας µια τεράστια αγορά.
Ο κόσµος αντιµετωπίζει συνδυαστικές συνέπειες µεγάλων αλλαγών και µιας πανδηµίας που δεν έχει ξαναδεί τον τελευταίο αιώνα. Η µονοπολικότητα και ο προστατευτισµός είναι σε άνοδο και η οικονοµική παγκοσµιοποίηση αντιµετωπίζει εµπόδια. Η Κίνα και η Ελλάδα, όπως και συνολικά η Ε.Ε., πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιµετωπίσουν τη µονοπολικότητα και τον προστατευτισµό και να στηρίξουν το ελεύθερο εµπόριο και την πολυπολικότητα. Η επενδυτική συµφωνία Κίνας - Ε.Ε. εκφράζει τα συµφέροντα και της Κίνας και της Ε.Ε. Το ξεπάγωµα της διαδικασίας έγκρισης της συµφωνίας θα δώσει σίγουρα νέα ώθηση στην οικονοµική συνεργασία Κίνας - Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά πρέπει επίσης να αξιοποιήσει πλήρως πλατφόρµες όπως η China International Import Expo και η έκθεση Canton Fair. Το µέλλον για την εµπορική συνεργασία Κίνας - Ελλάδας είναι λαµπρό και ενθαρρυντικό.

Η Κίνα είναι έτοιµη να συνεργαστεί µε τη διεθνή κοινότητα για να διευκολύνει την κατάσταση, να επιλυθεί η κρίση και να οικοδοµηθεί η ειρήνη


Το Συµβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα µπλόκαρε αρκετά σχέδια στο λιµάνι του Πειραιά. Πώς επηρεάζει αυτή η απόφαση την επένδυση της Cosco στον Πειραιά;

Η µεγάλη επιτυχία που σηµειώθηκε τα τελευταία αρκετά χρόνια στο λιµάνι του Πειραιά βασίζεται στις κοινές προσπάθειες που έγιναν από την Κίνα και την Ελλάδα και επίσης στη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας. Η µελλοντική ανάπτυξη του Πειραιά επίσης απαιτεί τη συνεργασία Κίνας - Ελλάδας, καθώς και την υποστήριξη και συµβολή της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των τµηµάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η κινεζική πλευρά πιστεύει πως αποτελεί κοινό µας στόχο να κάνουµε τον Πειραιά µεγαλύτερη επιτυχία. Η µελλοντική ανάπτυξη του Πειραιά θα είναι επωφελής και για τους δύο λαούς. Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι οι διαφωνίες και οι διαφορές µπορούν να επιλυθούν µε τον σωστό τρόπο.

Έχετε υπηρετήσει για τέσσερα χρόνια στην πρεσβεία της Κίνας στην Αγκυρα. Πώς βλέπετε τη διαρκή ένταση µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Ποιος είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών, κατά τη γνώµη σας;

Η σταθερή θέση της Κίνας είναι πως την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να τις σεβόµαστε και να τις υπερασπιζόµαστε. Η κλιµάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν συµφέρει κανέναν. Ελπίζουµε ότι τα ενδιαφερόµενα µέρη θα επιλύσουν τις διαφορές τους µε διάλογο και διαβούλευση, θα αποφύγουν να κάνουν ενέργειες που µπορεί να ανεβάσουν την ένταση και θα διαφυλάξουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.