Φυγή προς τα εμπρός, δίνοντας έμφαση στην προώθηση μιας ρεαλιστικής κοινωνικής ατζέντας για άρση των σοβαρών αδικιών που προκλήθηκαν από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιδιώκει ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης. Η ανάγκη για αλλαγή ατζέντας με βασική προτεραιότητα την ανάδειξη των οικονομικών προβλημάτων των πολιτών είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απότοκο της δύσκολης θέσης στην οποία περιήλθε τις προηγούμενες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη, μεταξύ άλλων λόγω και -κατά την άποψή τους- της ξεκάθαρης θέσης που πήρε η ηγεσία του κόμματος υπέρ της επιβολής αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία.

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη, ναι μεν η στάση αυτή θεωρήθηκε ορθή και επιβεβλημένη, ωστόσο αποδείχτηκε σε μεγάλο βαθμό επιζήμια, καθώς στις δημοσκοπήσεις που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεσούσης της πολεμικής σύρραξης το ΚΙΝ.ΑΛ. άρχισε να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%-1,5%. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αποδίδουν ευθέως την πτώση των ποσοστών του κόμματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην «αντιρωσική» τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη και προς επίρρωση των αναλύσεών τους φέρνουν ως παράδειγμα πως τις επίμαχες ποσοστιαίες μονάδες τις εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή του να κρατήσει πιο «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Άμεση διόρθωση

Με βάση τα παραπάνω, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την άμεση διόρθωση της δημοσκοπικής εικόνας του κόμματος στο εκλογικό σώμα, εγκαταλείποντας διακριτικά την «αντιρωσική» ρητορική και στρέφοντας την προσοχή του μόνο στα προβλήματα και τις ανάγκες του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, ασχέτως εάν αυτά στην παρούσα συγκυρία προέρχονται απο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κατευθύνσεις

Στο πλαίσιο αυτό, και με σκοπό να υπερκεράσει τις επιπτώσεις που εισέπραξε στο μέτωπο της καταγραφής των αντιδράσεων της κοινής γνώμης από τη στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας, επικεντρώνει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα στην ενεργειακή κρίση και τις δυσκολίες που απορρέουν από αυτήν. Και μάλιστα, ως διαλυτική συνέχεια, στον οικονομικό προϋπολογισμό όλων των κοινωνικών τάξεων και κατηγοριών, μιας άλλης, σκληρής δοκιμασίας: της πανδημικής κρίσης.

Η κλιμάκωση αυτής της στρατηγικής εκδηλώνεται με την πίεση που ασκεί ο Ν. Ανδρουλάκης για την υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της «κοινωνικής κατοικίας» (μιας πολιτικής που πάντως ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και επεξεργάζεται η κυβέρνηση). Στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει και θέτει εδώ και καιρό μετ’ επιτάσεως στον δημόσιο διάλογο τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
  1. Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Ακίνητα του Δημοσίου, καθώς και δημόσιες εκτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
  2. Χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν χιλιάδες κατοικίες και θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές.
  3. Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει για τις νέες οικογένειες.
  4. Τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από αυτά τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες συντήρησης των εν λόγω κατοικιών, την κατασκευή νέων ή την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών.
  5. Παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και χρηματοδότηση της ανακαίνισής τους, με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σειρά επισκέψεων στις αγορές αθηναϊκών και επαρχιακών πόλεων, με στόχο την ανάδειξη της ακρίβειας και τις επιπτώσεις στην αγοραστική δυνατότητα των πολιτών...

Ο κατώτατος μισθός

Σημειωτέον, δε, πως τις προηγούμενες ημέρες ο Ν. Ανδρουλάκης επιχείρησε να δώσει και κινηματική διάσταση στην αντιπολιτευτική του δραστηριότητα, συμμετέχοντας στις απεργιακές πορείες των συνδικάτων. Εμφανίστηκε στην πορεία της ΓΣΕΕ, όπου τόνισε την ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. «Είναι ανάγκη να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πολιτικές στήριξης των κατώτατων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μειωθεί. Να υπάρξει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα υπολογίζει στα 200 δισ. ευρώ για το 2022. Αυτά τα χρήματα πρέπει να γίνουν δημοσιονομικά εργαλεία για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους πολίτες. Θεωρούμε ότι τα 751 ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Θα δώσουμε αγώνα δίπλα τους, δίπλα στους ευάλωτους, δίπλα στους μικροσυνταξιούχους, για να γίνει μια αξιοκρατική δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 16 Απριλίου 2022.