Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και η αντίστοιχη στρατιωτική των Ενόπλων Δυνάμεων με την επισκεπτόμενη επισήμως την Αθήνα Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ (Victoria Nuland) και την αντιπροσωπεία της Ελληνοαμερικανικής οργανώσεως ΑΗΕΡΑ.

 Πιο συγκεκριμένα, οΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Πρέσβη Victoria Nuland.

 Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών τονίστηκε ότι η ανανεωμένη, με την προσθήκη νέων τοποθεσιών, «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (ΜDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλει στην επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, ενώ υπογραμμίστηκε η ευρεία συνεργασία τους στον εξοπλιστικό τομέα και οι δυνατότητες περαιτέρω ενισχύσεώς της με, αμοιβαίως επωφελή, εξοπλιστικά προγράμματα.

 Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η σημασία παροχής κάθε δυνατής υποστηρίξεως προς τη χώρα, και προστασίας της εδαφικής ακεραιότητος, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.


 Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΥΕΘΑ μιλώντας για την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι «η Ελλάδα προωθεί, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, διμερείς και τριμερείς συνεργασίες, με χώρες της ευρύτερης περιοχής, καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, τις παραβατικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές και υποστηρίζει την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας».

 Προηγουμένως σήμερα ο Ν.Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ΑΗΕΡΑ, που επισκέπτεται την Ελλάδα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ, παρουσία και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Υπαρχηγού ΓΕΑ Υποπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Χρυσουλάκη.

 Ο ΥΕΘΑ, απευθυνόμενος προς τον Ύπατο Πρόεδρο ΑΗΕΡΑ Τζίμυ Κόκοτα και στα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς με την οργάνωση AHEPA, η οποία φέτος εορτάζει τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυσή της, που εργάζεται και επικοινωνεί προς πάσα κατεύθυνση επιχειρήματα και εθνικές θέσεις της χώρας μας. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, ιδίως προς τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει αναπτυχθεί μια στρατηγική σχέση που εδράζεται σε ιστορικές αξίες.

 Τέλος, ο ΥΕΘΑ παρουσίασε με λεπτομέρειες, μέσω των αρμοδίων επιτελών, τη στρατηγική που εφαρμόζεται για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητος, αφ’ ενός με τη σύναψη συμφωνιών στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και τη συμμετοχή σε πολυμερή σχήματα και αφ’ ετέρου με την προσπάθεια να αυξηθεί περαιτέρω η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει ενός πολύ μελετημένου και οργανωμένου σχεδίου που ήδη υλοποιείται.