Τα χαρτιά του σχετικά με τις εθνικές εκλογές άνοιξε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και βάζοντας τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τερμάτισε την έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας πως οι επαναληπτικές κάλπες θα διεξαχθούν με το πλαίσιο που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2020.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των εκλογών κατά την ομιλία του στο ΟΤ Forum, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Mε τρόπο κατηγορηματικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας πως η έως τώρα στάση του στην πολιτική δεν θα του επέτρεπε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

«Έχουμε εκλογικό νόμο. Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη. Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών. Γι ‘αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα των επόμενων εκλογών με τόσες λεπτομέρειες, αναφέροντας ρητά ότι ο επόμενες κάλπες θα στηθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023, κόντρα στη σεναριολογία που έκανε λόγο για εκλογές το φθινόπωρο του 2022.

Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη μέχρι τις επόμενες κάλπες

Ο πρωθυπουργός έδωσε σημαντικά στοιχεία από την στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι τον Μάιο του 2023 – που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές – με την προβολή του κυβερνητικού έργου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα πολλαπλά μέτωπα που ανέκυψαν κατά την τετραετία σε πρώτο πλάνο.

«Εμείς θα προβάλουμε το έργο μας. Δεν νομίζω να υπήρξε κυβέρνηση που να διαχειριστεί και τόσες πολλές κρίσεις. Η Ελλάδα αλλάζει και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή. Σύγχρονη ευρωπαϊκή. Αυτός παραμένει στόχος τον οποίο πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου και είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία. Όμως, οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν» είπε ξεδιπλώνοντας την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

Όσον αφορά την πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, είπε ότι ο λαός θα υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. «Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή που προκάλεσε πλήθος συζητήσεων, καθώς για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα χείλη πως το ενδεχόμενο συνεργασιών μένει ανοιχτό.