Τις θέσεις της Ελλάδος αναφορικώς με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, συνεπεία της Ρωσικής εισβολής στη χώρα αυτή, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας στην έκτακτη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Επισήμανε ότι, η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξεως του Ελσίνκι, υπογραμμίζοντας ότι η διπλωματική οδός αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Φ2

Σε άλλο σημείο και αναφορικώς με την ανθρωπιστική κρίση, που προέκυψε από τη ρωσική εισβολή, ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και επανέλαβε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη, οι οποίοι δοκιμάζονται από τον πόλεμο και τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Τόνισε επίσης ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ (NRF), όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την ΕΕ, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, παρά το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις σε όλους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδος.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε μια στενή άποψη της ασφάλειας που εστιάζει αποκλειστικά στις τρέχουσες απειλές, όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές, αλλά η Συμμαχία οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται επίσης από τον Νότο και τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους στη σταθερότητα των μελών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι, η Ελλάδα συμβάλλει συνεχώς στην ενίσχυση της ετοιμότητος και της ανταποκρίσεως του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων, αλλά και με τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλλην ΥΕΘΑ, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΑΜ συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο Ομόλογό του, Ντραγκομίρ Ζάκωφ.