Οι αμυντικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της ρωσικής επιθέσεως στην Ουκρανία, αλλά και «τρέχοντα θέματα άμυνας» είναι το τρίπτυχο των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Αμύνης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων- Άμυνας, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Συμφώνως με πηγές των Βρυξελλών τα βασικά σημεία της ατζέντας που θα συζητηθούν σήμερα είναι τρία:

Πρώτο, τρέχοντα θέματα Άμυνας.

Δεύτερο, αμυντικές δυνατότητες (capabilities).

Τρίτο, παγκόσμιες επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Αναφορικώς με το θέμα των «τρεχόντων θεμάτων», δίδεται έμφαση στην έναρξη της αποστολής για τη στρατιωτική συνδρομή της ΕΕ για την Ουκρανία (EUMAM), επικεντρώνοντας στην εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού, αλλά και την παροχή πυρομαχικών, για την οποία θα υπάρξει κονδύλιο 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Άλλα ζητήματα της ενότητος «τρέχοντα θέματα» είναι τα συμβαίνοντα στο Νίγηρα και το Κέρας της Αφρικής, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη.

Αναφορικώς με το θέμα των capabilities, επισημαίνεται ότι οι βασικές διαστάσεις της συζητήσεως θα αφορούν την αναπλήρωση αποθεμάτων, που έχουν επηρεασθεί από την παροχή εξοπλισμού στην Ουκρανία, τα κενά και την ικανότητα αναπτύξεως σε σχέση με το Rapid Deployment Capacity και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Αναφορικώς με το τρίτο θέμα, επισημαίνεται ότι στη συζήτηση των ΥΠΑΜ της ΕΕ θα συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενώ μέσω τηλεδιασκέψεως θα ενημερώσει τη σύνοδο ο Ουκρανός ομόλογός τους, ο οποίος και θα τους ενημερώσει για την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση και τις ανάγκες της Ουκρανίας.