Το πολύ έως την Πέμπτη, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακοινώσει το πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσανατολιζόταν τις τελευταίες ώρες στο  να ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του στους πολίτες τα μέτρα και στη συνέχεια, να εξειδικευτούν από τους συναρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, ίσως  αλλάξει τον προγραμματισμό.

Να σημειωθεί ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει μια γενική κατεύθυνση για τα μέτρα που θα αφορούν πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες. Παράλληλα, οι συσκέψεις στο Μαξίμου για το φλέγον θέμα της ακρίβειας είναι αλλεπάλληλες. Πάντως, σήμερα θα καταθέσουν και προτάσεις ορισμένοι συναρμόδιοι υπουργοί, ώστε εντός της ημέρας να «κλειδώσουν» τα μέτρα.

Οι τρεις άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης θα είναι τρεις:
  1. Η απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους.
  2. Οι τιμές των καυσίμων.
  3. Η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επιταγή ακρίβειας

Η «επιταγή ακρίβειας», θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιδότηση καυσίμων

Η επιδότηση των καυσίμων θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην σημερινή σύσκεψη θα προσδιοριστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι. Στο τραπέζι  βρίσκεται η ιδέα για την δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα που αγοράζουν. Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο στοιχείο του οικονομικού πακέτου στήριξης.

Επιδότητηση λογαριασμών

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των φαινομένων κερδοσκοπίας που δημιουργεί ο πληθωρισμός.