Τριπλό πακέτο ενίσχυσης που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου τα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Έξτρα επίδομα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, που θα προσομοιάζει ως προς τη λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Το δεύτερο πακέτο μέτρων είναι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο. Το συνολικό ύψος θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ.

Επιταγή ακρίβειας

Όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

«Το 1,50 ευρώ είναι φόρος»

Η πρόεδρος βενζινοπωλών του Ν. Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA. «Αυτό το κουπόνι καυσίμων δεν ξέρουμε τι είναι. Τρομάζω σαν πρατηριούχος ότι θα μου έρχονται τα κουπόνια, την ίδια στιγμή που εγώ θα πρέπει να πληρώνω τα καύσιμα», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Το πετρέλαιο μέχρι και εχθές ήταν 2,005. Με το που ανέβηκε αυτή η τιμή στα μαγαζιά μας, άρχισαν να διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες. Πολλοί κατεβάσαμε από μόνοι μας την τιμή», τόνισε.

«Όταν άρχισαν τα μνημόνια, πήραν τον ειδικό φόρο και τον έκαναν διπλάσιο. Ο ΦΠΑ από 19% πήγε σιγά-σιγά στο 24%. Δε θέλουν να μειώσουν το φόρο. Στη βενζίνη και στο πετρέλαιο έχουμε ελάχιστο κέρδος. Στην τιμή των 2,10 της βενζίνης, το 1,50 είναι φόρος», τόνισε η κ. Ζάγκα.

«Σήμερα η τιμή είναι στο 2,10-2,13 η βενζίνη. Δεν μπορεί να πέσει η βενζίνη από μία στιγμή στην άλλη. Ζητάμε ραντεβού με υπουργούς και δε μας δέχονται», εξήγησε κλείνοντας η κ. Ζάγκα.