Εφ΄ όλης της ύλης και όχι μόνο επί της υγειονομικής επικαιρότητας, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα την «αποτυχημένη διαχείριση, την υγειονομική τραγωδία και τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους - θανάτους εκτός ΜΕΘ».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε σχολιάζοντας πως τα καθυστερημένα θεσμικά αντανακλαστικά του κοινοβουλίου, λέγοντας «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συζήτηση διεξάγεται τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της επερώτησης. Ο ίδιος σημείωσε πως «έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» για να γίνει η συζήτηση για την πανδημία, παρ' όλο που, όπως είπε, δεν χάνει την «επικαιρότητά» της.

Περνώντας στην κατά μέτωπο επίθεση προς την κυβέρνηση είπε πως «Δεν είναι υπερβολή ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση την χειρότερη στιγμή» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την υγειονομική κρίση και την ενεργειακή στρατηγική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι είναι ενδιαφέρον πως το κλίμα της συζήτησης χαρακτηρίζεται από τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο και την ακρίβεια, τονίζοντας ότι είναι «λάθος», όμως, να συνηθίσουμε την «απώλεια» 50-60 ανθρώπων την ημέρα.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε πως ήρθαν σήμερα εδώ, να μας πουν πως «όλα τα έκαναν καλά» και ότι «για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση».

«Θα περίμενε κανείς από την πλευρά σας να παίξετε πιο χαμηλά τη μπάλα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχετε στη δική σας πλάτη ως υπουργός Υγείας και στης κ. Γκάγκα από τη μέρα που διοριστήκατε 12.733 απώλειες, σχεδόν οι μισές απώλειες σε δύο χρόνια».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον χαρακτήρισε ειρωνικά «Σπουδαίο ηγέτη», για τις εκτιμήσεις που έχει κάνει και για την πορεία της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε, την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παριστάνει τον τροχονόμο και το σχολιαστή της ακρίβειας, κάνοντας λόγο επίσης για εγκληματικές επιλογές της, «αντί να στηρίζει την κερδοσκοπία και τα καρτέλ στο χώρο της ενέργειας αρνείστε από το Σεπτέμβριο να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, υπάρχει ρήτρα διαφυγής από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Είναι 18 οι χώρες της ΕΕ που μείωσαν τον ΕΦΚ. Μόνο εμείς και η Εσθονία δεν έχουμε αυξήσει στην ουσία τον κατώτατο μισθό. Λέτε πως δεν θέλετε να ευνοήσετε τα Καγιέν εσείς που ψηφίσατε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές ακινήτων των 800.000 ευρώ. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Να βάλετε πλαφόν στα υπερκέρδη και με διμερή προθεσμιακά συμβόλαια. Χρηματοδοτείτε τα υπερκέρδη από τους ειδικούς λογαριασμούς ΑΠΕ».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψέματα και μέσα στη Βουλή σε σχέση με το αν είναι φτηνότερος ή ακριβότερος ο λιγνίτης.

Μίλησε, επίσης, για «παιχνιδάκια» και «θέατρο» σε σχέση με τη δήθεν πρόταση του πρωθυπουργού για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πρόταση που είχε γίνει νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία αρνείται να εφαρμόσει στην Ελλάδα. Τον κατηγόρησε πως τώρα η Κομισιόν ζητά ακόμα και κρατικοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση είχε προχωρήσει εν μέσω κρίσης στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε είστε «Ιδεοληπτικοί και επικίνδυνοι» και συνέχισε «Τις τελευταίες μεριές ο κ. Πλεύρης και όλοι οι αλλοι υπουργοί δεν ασχολούνται καν με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα υπουργεία τους. Έχετε σηκώσει τα μανίκια και σκέφτεστε τπου θα κατεβείτε υποψήφιοι. Εκλογές τώρα κάντε, εμείς σαν εκλιπαρούμε τον Μάϊο όχι τον Μάρτιο. Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Φέρτε τον. Είστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε όποτε κι αν έρθουν οι εκλογές. Κάντε εκλογές για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί σε αυτόν τον τόπο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.