Για θετική εξέλιξη ειδικά σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενα στην συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός με τον τούρκο Πρόεδρο.

«Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν το παράδοξο η ελληνική κοινή γνώμη να μαθαίνει για την συνάντηση μέσω των Τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ χθες ο τομεαρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε απάντηση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας ωστόσο παράλληλα «για πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον» τον πρωθυπουργό.

«Καλά απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς ως απαράδεκτες τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών» περί αντι-ρωσικής πληροφοριακής εκστρατείας στην Ελλάδα, είπε, τονίζοντας πως επειδή έχουμε έκτακτες συνθήκες, θα περιμένουμε και πράγματα που συνήθως δεν γίνονται.

«Έχει βέβαια μια αντίφαση η απάντηση, όταν στο τέλος εύχεται να παραμείνουν οι διμερείς σχέσεις στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενώ θα έπρεπε να είναι ευχή να παραμείνουν σε καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, προφανώς αυτό αντιφάσκει με την πλειοδοσία πίστης προς την Αμερική όχι προς την Ευρώπη που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν», επισήμανε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η θέση της χώρας θα πρέπει να είναι πάντοτε υπέρ του διεθνούς Δικαίου, υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κρατικής κυριαρχίας κάθε χώρας, και για αυτό το λόγο πολύ καλά κάναμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή. Από εκεί και πέρα, όμως, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να βλέπουμε τι γίνεται και την επόμενη μέρα. Να θέλουμε να υπάρξει μια Ευρώπη η οποία να είναι αυτοτελής πόλος στη διεθνή σκηνή και να μπορέσει με έναν εξισορροπιστικό ρόλο που θα παίξει να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου πολύ επικίνδυνου Ψυχρού Πολέμου», επισήμανε.

«Εάν δεν κάνουμε κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκεί να οδηγηθούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ορατοί πόλοι στην παγκόσμια σκηνή, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η φιλία Κίνας-Ρωσίας είναι σαν βράχος. Είναι έντονη, επομένως, η πιθανότητα στο μέλλον να έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο διπολισμό, με τη Ρωσία και την Κίνα από την μια πλευρά, και τη Δύση από την άλλη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς για τη στάση του Πούτιν ο οποίος κατάφερε να ενώσει μια διχασμένη Ευρώπη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι υπάρχουν δυο προτάσεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη. Η μία είναι «της Γαλλίας, η ΕΕ να εγγυάται τα σύνορα κάθε χώρας σαν να είναι δικά της» και υπάρχει και «η πρόταση της Πολωνίας των Βαλτικών χωρών που θέλουν η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι απλώς καθρέφτης του ΝΑΤΟ και να μην απογαλακτιστεί. Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον που έχει επιδείξει πολλές φορές, πηγαίνει με την πλευρά της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30% εμφανίζεται να είναι υπέρ της αποστολής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ένα 4% θεωρεί ότι θα έπρεπε να στείλουμε μόνο στρατιωτική βοήθεια ενώ το 66 % θέλει η Ελλάδα να στέλνει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.