Την τακτική των ίσων αποστάσεων που κράτησε η Κομισιόν αλλά και το Στεητ Ντιπάρτμεντ για τις επιθέσεις του Ταγιπ Ερντογαν εναντίον του πρωθυπουργού επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία υποστηρίζουν «ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ κάνοντας εξυπηρετήσεις, καθώς η αλληλεγγύη των εταίρων μας μένει να αποδειχθεί».

Λένε ακόμα ότι η εκτίμηση που υπάρχει στην Ελληνική κυβέρνηση, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση, δεν ευσταθεί καθώς αποδεικνύεται ότι ο εκβιασμός που κάνει στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και την Φιλανδία όπως φαίνεται αποδίδει.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ εμφανίζεται να θέλει να εργαλιοποιήσει για μια ακόμη φορα το μεταναστευτικό.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη μάλιστα στις δηλώσεις Ερντογάν τις χαρακτήρισε απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η επί της αρχής κριτική μας για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν για το αν υπάρχουν απτά αποτελέσματα, σε σχέση και με τα όσα έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ. Απτά αποτελέσματα σημαίνει σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ των διαρκών τουρκικών παραβιάσεων, ακύρωση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, όροι για το πώς εντάσσεται η Τουρκία στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην περιοχή».

«Κινδυνεύουμε να τελειώσει η θητεία Μητσοτάκη με την τουρκική προκλητικότητα οξυμένη, τις ΗΠΑ να μην κάνουν τίποτα και τη χώρα χρεωμένη με πάνω από 13 δισ. ευρώ ανέφερε ακόμα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να καλύψει ένα διπλωματικό κενό με μία κούρσα εξοπλισμών και φορτώνει διαρκώς δημοσιονομικά τη χώρα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή» ανέφερε τονίζοντας ότι «με τη στρατηγική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου δίνει εκ των προτέρων τα πάντα, όπως την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων επ’ αόριστο», ενώ η κυβέρνηση «αναπαράγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη».

Εν τω μεταξύ χθες η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στον Νίκο Παναγιωτόπουλο με αφορμή την είδηση που αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει και πάλι όπλα στην Ουκρανία.

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το γεγονός ότι η «ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό –όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου- δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θέτουν μάλιστα και μία σειρά από ερωτήματα

-Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον;

-Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή;

-Με ποιες διαδικασίες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

- Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;