Ένα βήμα πριν τη διαγραφή έφτασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σάκης Παπαδόπουλος, καθώς οι δηλώσεις του για την Νovartis προκάλεσαν τεράστια ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρωινές δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλο σύμφωνα με τις οποίες  «πρέπει το κόμμα  να αποδεχθεί το πόρισμα αρχειοθέτησης και αφετέρου ότι η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε δεν βρήκε στοιχεία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα», επέφεραν αναστάτωση στην Κουμουνδούρου και έφεραν τον κ. Τσίπρα ένα βήμα πριν τη διαγραφή του.  Ιδίως το γεγονός ότι λιγές ημέρες μετά την ερώτωση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποδοχής και του σεβασμού της πράξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης του Άδωνι Γεωργιάδη για τη Novartis. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως διαμηνύθηκε στον βουλευτή πως αν δεν υπάρξει διευκρινιστική δήλωση θα τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Παπαδόπουλος προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση όταν σημείωσε πως η Εξεταστική Επιτροπή που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία δεν εντόπισε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

«Είμαστε αναγκασμένοι να το αποδεχθούμε το πόρισμα αρχειοθέτησης, γιατί δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Κι εμείς στο πόρισμα που είχαμε στην εξεταστική για την υγεία δεν βρήκαμε στοιχεία για 10 άτομα. Μόνο για 3 είπαμε ότι πρέπει να ψάξουμε. Για τους δύο είδαμε ότι αρχειοθετήθηκε. Εύχομαι και στον Ανδρέα τον Λοβέρδο να αθωωθεί», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε ανακοινώσει στη Βουλή πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής.

Η εξεταστική δεν βρήκε τίποτα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ονομαστική αναφορά στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Πικραμμένο, Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Σαλμά και Κουτρουμάνη, επισημαίνοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική δεν βρήκε τίποτα για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

«Θελήσαμε τη διερεύνηση ευθυνών από τη δικαιοσύνη και η εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έκανε άριστη δουλειά. Συμφώνησε στο τέλος η εισαγγελία ότι για τις τρεις περιπτώσεις έπρεπε να διερευνηθούν», ανέφερε και συνέχισε

«Όφειλα μια καθαρή απάντηση εκ μέρους όλης της ομάδας των βουλευτών που συμμετείχαμε στην εξεταστική και του αείμνηστου Προέδρου της Αντώνη Μπαλωμενάκη».

Βέβαια δεν έλειψε να αναφέρει πως «στο παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis και προέτρεψε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποζημίωση της χώρας μας».

Πλεύρης : Σε αντίθετη κατεύθυνση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Παπαδόπουλος

«Τα όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έχει εκφράσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή όμως είναι η λογική στάση σε σχέση με τη διάκριση των εξουσιών. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η εξεταστική κατέληξε σε μια πρόταση με περιορισμένη αναφορά και μετά ήρθε εδώ και αποτυπώθηκε σε δέκα κάλπες. Στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν και τώρα που αρχειοθετούνται οι υποθέσεις του , κάνετε τους εισαγγελείς και σχολιάζετε τις εισαγγελικές πράξεις. Έτσι την προστατεύετε τη δημοκρατία κύριε Φάμελλε. Αν λάβετε εσείς τον ρόλο εισαγγελικών αρχών;» συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέφρασε την απορία πως κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται στην υπόθεση τιμολογίων απευθείας αναθέσεων για υπηρεσίες φύλαξης τα οποία ανέγραφαν ότι πρέπει να πληρωθούν με εντολή αναπληρωτή υπουργού .

«Λέει το τιμολόγιο ότι πρέπει να πληρωθεί με εντολή Πολάκη. Αν το έλεγε για υπουργό της Νέας Δημοκρατίας θα είχατε ανεβεί στα έδρανα» τόνισε και αναφέρθηκε στην αποζημίωση της χώρας από τη Novartis τονίζοντας ότι ήδη έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Υπάρχει πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους . Στήνουμε επιτροπές και θα απευθυνθούμε σε δικηγορικό γραφείο για παράσταση στην Αμερική. Είτε υπερσυνταγογράφηση είτε συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Ο όρος κρατικός αξιωματούχος απευθύνεται σε ιατρούς επειδή συμμετείχαν στη συνταγογράφηση. Και αυτή τη δουλειά που δεν κάνατε εσείς θα το κάνουμε εμείς. Θα τα διεκδικήσουμε στη βάση του σκανδάλου υπερσυνταγογράφησης και κλινικών δοκιμών και όχι στη βάση που εσείς επιλέξατε, να στοχοποίησετε δέκα πολιτικούς που τώρα αθωώνονται» είπε κλείνοντας ο Θ. Πλεύρης.

Παπαδόπουλος: Παρερμηνεύτηκαν τα όσα είπα στη Βουλή
 

Δεν πέρασε λίγη ώρα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας πως όσα είπε από το βήμα της Βουλής παρερμηνεύτηκαν

Η δήλωσή του

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά :

Δήλωσα πολύ καθαρά ότι σέβομαι την ετυμηγορία της δικαιοσύνης στο σύνολο της για το ποινικό μέρος της διερεύνησης ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα σκάνδαλα στην υγεία και στο φάρμακο. Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς εξέτασε ως όφειλε τους φακέλους που σωστά απέστειλε στην Δικαιοσύνη η προανακριτική επιτροπή με βάση και την νομοθεσία και τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καταλήγοντας να αρχειοθετήσει τις 7 από τις 10 περιπτώσεις ελέγχου.

2. Ζήτησα από την κυβέρνηση να απαντήσει αν σέβεται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.

3. Για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου- Γεωργιάδη, δήλωσα ότι σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, παρά τα ερωτηματικά που συνεχίζουν να υπάρχουν. Ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης.

4. Ζήτησα από τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγνώμη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα απαράδεκτα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί.

5. Για το πολιτικό μέρος των ευθυνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγειά και στο Φάρμακο, η Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαμε στην εξεταστική Επιτροπή, καταλογίσαμε ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Σαμαρά- Βενιζέλου και τονίσαμε ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι παγκόσμιο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού, διαφθοράς συνειδήσεων , υπερτιμολογήσεων και δωροδοκιών με σαφή στοιχεία και για την Ελλάδα.

6. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλογίσει την υπόθεση NOVARTIS στην Ελλάδα ως τεράστιο σκάνδαλο για να μπορούμε:

α )Να ζητήσουμε αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου ,όπως έκαναν οι ΗΠΑ. β) Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επενδυτές έρχονται σε μια χώρα που δεν επιτρέπει αθέμιτο ανταγωνισμό, μίζες, ρεμούλες, λαδώματα.

Και γ) Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με νέο παραγωγικό πρότυπο, σεβασμό στα δημόσια αγαθά, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρε