Στο κενό έπεσαν οι βαρύτατες καταγγελίες εις βάρος των Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη σκευωρία Novartis και τέθηκαν στο αρχείο.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, η αυξομείωση πιστώσεων στους λογαριασμούς εταιρειών δεν αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με άρθρο-παρέμβαση στα Παραπολιτικά, δίνει τις δικές του «απαντήσεις» και τονίζει ότι πλέον «έχει μεγάλη σημασία η τιμωρία όσων εξύφαναν τη σκευωρία της Novartis»

Το άρθρου του Άδωνι Γεωργιάδη

«Πέρασαν περίπου πέντε χρόνια από την ηµέρα που ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κύριος ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, έξω από το Μέγαρο Μαξίµου εξεστόµισε τη φράση ότι «το σκάνδαλο της Novartis είναι το µεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους», ισχυριζόµενος ότι γνώριζε τα στοιχεία του φακέλου που μόλις εκείνη τη στιγµή είχαν αποσταλεί από την Εισαγγελέα ∆ιαφθοράς προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Βάσει του Συντάγµατος και των νόµων, η µόνη δουλειά που θα είχε θα ήταν να µεταφέρει τον φάκελο στη Βουλή, απαγορεύοντας ακόµα και να τον ανοίξει. Η δήλωσή του αυτή, αλλά και η προηγούµενη δηµοσίευση στην εφηµερίδα «Documento» των αποσπασµάτων των καταθέσεων των λεγόµενων προστατευοµένων µαρτύρων εναντίον εµού και άλλων 9 πολιτικών προσώπων, αποτελούν τα πιο ισχυρά αποτυπώµατα έως σήµερα της µεγαλύτερης σκευωρίας για την αλλοίωση του δηµοκρατικού µας πολιτεύµατος, όπως εξυφάνθηκε από ορισµένα στελέχη της προηγούµενης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται σε συνέργεια µε ορισµένους επίορκους δικαστικούς λειτουργούς.

Η αρχειοθέτηση, την περασµένη ∆ευτέρα, και της δικής µου υποθέσεως, αλλά και του κυρίου Αβραµόπουλου από την Οικονοµική Εισαγγελία, κλείνει το κεφάλαιο αυτό


Η αρχειοθέτηση, την περασµένη ∆ευτέρα, και της δικής µου υποθέσεως, αλλά και του κυρίου Αβραµόπουλου από την Οικονοµική Εισαγγελία, κλείνει το κεφάλαιο αυτό, καθώς από τα 10 τότε κατηγορούµενα πολιτικά πρόσωπα, τα 9 αρχειοθετηθήκαµε χωρίς να κρίνει είτε η Εισαγγελέας ∆ιαφθοράς, κυρία Τουλουπάκη, είτε ο νέος Εισαγγελέας Οικονοµικού Εγκλήµατος, κύριος Μπαρδάκης, ότι προέκυψε οποιαδήποτε ένδειξη για την άσκηση εναντίον µας ποινικής διώξεως.

Ο δε δέκατος, ο κύριος Λοβέρδος, εκκρεµεί η απόφαση στο Συµβούλιο Πληµµελειοδικών. Όπως αντιλαµβάνεστε, η αρχειοθέτηση αυτή, αν και ήρθε για µένα καθυστερηµένα, µου προξενεί πολύ µεγάλη χαρά. Κυρίως διότι δεν χρησιµοποιείται ως επιχείρηµα η όποια ενδεχόµενη παραγραφή, αλλά διότι το σκεπτικό της αρχειοθέτησής µου µπαίνει στην ουσία της υποθέσεως και µε παραδίδει απολύτως ακέραιο στην ελληνική κοινωνία, όπως άλλωστε από την πρώτη στιγµή έλεγα σε όλους τους τόνους ότι είµαι. Η πράξη αρχειοθέτησης συγκεκριµένα αναφέρει τα εξής: «Εκ του προαναφερθέντος αποδεικτικού υλικού η συµπεριφορά του πρώην Υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ως σύνολο ενεργειών αλλά και µεµονωµένα, σε κάθε περίπτωση δεν δεικνύει δωροδοκηθέν άτοµο που έχει έλθει σε κρυφή διαβούλευση µε τους υπευθύνους της εταιρίας Novartis. Στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του φαρµάκου, αυτό που επιδιώκει ο δωροδοκών είναι η επικράτηση επί των ανταγωνιστών του.

Προβλέπει δε ή και απαιτεί από τον δωροδοκούµενο την ευνοϊκή, προνοµιακή µεταχείριση. Το αποτύπωµα αυτής της ευνοϊκής, προνοµιακής µεταχείρισης αναµένεται να είναι ορατό και ευκρινές στις ενέργειες του δωροδοκηθέντος. Αυτή την ευνοϊκή, προνοµιακή µεταχείριση θα πρέπει να µπορούµε να τη διαπιστώσουµε είτε ποσοτικά είτε και στην τηρούµενη διαδικασία.

Εκ των ενεργειών του Αδωνι Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή, προνοµιακή µεταχείριση της ως άνω εταιρείας ή και βλάβη των συµφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών, σε κάθε δε περίπτωση η συµπεριφορά του δεν δεικνύει δωροδοκηθέν άτοµο που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συµφέροντα του δωροδοκούντα».

Ενώ λίγο παρακάτω, εξετάζοντας την τιµολόγηση των φαρµάκων, γράφει: «Περαιτέρω και όσον αφορά την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Novartis από το ∆ηµόσιο και τον ΕΟΠΥΥ, αυτή σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να κριθεί ως προνοµιακή. Εκ µέρους του Αδωνι Γεωργιάδη ακολουθήθηκε το πλάνο καταβολών όπως αυτό είχε προϋπολογισθεί, µε τις όποιες ιδιαιτερότητες παγίως ακολουθούνταν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των φαρµακευτικών εταιρειών. Εξ αυτού του λόγου και δεν υφίσταται ποσοστιαία σύµµετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων». Οσον αφορά τις υπουργικές µου αποφάσεις, αναφέρει: «Αναζητώντας περαιτέρω το άτοµο που ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κατ’ ουσίαν έπληξε τα συµφέροντα των φαρµακευτικών εταιρειών, διαπιστώνω ότι ο υπογράψας και καταθέσας την τροπολογία δεν είναι άλλος από τον ελεγχόµενο για δωροδοκία, Αδωνι Γεωργιάδη. Στο σηµείο αυτό τίθεται ένας αδιαπέραστος λογικός φραγµός. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί να συνδεθεί πράξη δωροδοκίας µε τη συγκεκριµένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως µε τη λογική.

Σε κάθε περίπτωση ο Αδωνις Γεωργιάδης ή αν έχει δωροδοκηθεί είναι άτοµο χαρακτηριστικής κουφότητας, που δεν αντιλαµβάνεται τι πράττει και γιατί το πράττει ή είναι αµέτοχος δωροδοκίας». Και στο κλείσιµο γράφει: «Στις ενέργειες συνεπώς του Αδωνι Γεωργιάδη, όχι µόνο δεν δύναται να διαπιστωθεί το αποτύπωµα της ευνοϊκής µεταχείρισης της εταιρείας Novartis, αλλά αντιθέτως διαπιστώνεται ευθεία προσβολή των συµφερόντων της».

Κανένας από τους πολιτικούς µου αντιπάλους που τότε µε στοχοποίησε δεν µου έχει ζητήσει µια συγγνώµη

Αυτά που αναγνωρίζει η πράξη αρχειοθέτησης του Εισαγγελέως Οικονοµικού Εγκλήµατος είναι αυτά που έλεγα από την πρώτη στιγµή που αδίκως στοχοποιήθηκα και σπιλώθηκα από τους πολιτικούς µου αντιπάλους. Προφανώς για πολιτικούς λόγους. Και αυτό που περισσότερο από όλα σήµερα µε έχει πληγώσει είναι ότι, µετά από όλη αυτή την ιστορία, κανένας από τους πολιτικούς µου αντιπάλους που τότε µε στοχοποίησε δεν µου έχει ζητήσει µια συγγνώµη. Και αυτό είναι δείγµα ελλείψεως πολιτικού ήθους από την πλευρά των πολιτικών µου αντιπάλων.

Κλείνοντας, η ευθύνη µας έναντι της δηµοκρατίας και όχι ως πράξης αντεκδίκησης, δεν µας επιτρέπει να αδιαφορήσουµε για τη συνέχεια αυτής της ιστορίας. Έχει µεγάλη σηµασία η τιµωρία όσων εξύφαναν αυτή τη σκευωρία και διότι προσπάθησαν να αλλοιώσουν τη δηµοκρατία µας και διότι έβλαψαν τα συµφέροντα του κράτους, καθώς χάνοντας η κυρία Τουλουπάκη πολύτιµο χρόνο κυνηγώντας εµάς, δεν προχώρησε στη δίωξη των γιατρών που κατά τεκµήριο συµµετείχαν στις πράξεις υπερκοστολόγησης και υπερσυνταγογράφησης της εταιρίας Novartis, µε αποτέλεσµα σήµερα να έχουν παρέλθει οι προθεσµίες που προβλέπει ο νόµος για την άσκηση αντίστοιχων ποινικών διώξεων όταν αυτές είναι σε βαθµό πληµµελήµατος.

Αυτή είναι µια πράξη που ευθέως βλάπτει τα συµφέροντα του κράτους και ωφελεί την εταιρία Novartis και τη χρεώνεται εξολοκλήρου η προηγούµενη Κυβέρνηση, που, αντί να κάνει το καθήκον της, κυνήγησε εµάς».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Ιανουαρίου 2022.