«Δεν έχω να σας πω τίποτε περισσότερο, δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση παραπάνω», ήταν σήμερα το απόγευμα η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την τύχη των περίπου 4.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι θα αρνηθούν και πέραν της 31ης Μαρτίου 2022 να λάβουν καν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού και τελούν σήμερα υπό καθεστώς αναστολής εργασίας.

Η αμήχανη απάντηση της Μίνας Γκάγκα δεν ήταν έκπληξη ούτε ήταν τυχαία. Ιδιαίτερα έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης σχετικά με την πρώτη σκέψη, η οποία έχει διατυπωθεί δημοσίως από κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και προβλέπει την οριστική απόλυση των υγειονομικών εκείνων οι οποίοι θα αρνηθούν και πέραν της 31ης Μαρτίου 2022 να λάβουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου.

Γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση ότι τα αρμόδια δικαστήρια δεν πρόκειται να κρίνουν ως σύννομες τις μονομερώς βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων εργασίας για τους εν λόγω υγειονομικούς, καθώς ρήτρα απόλυσης υπό την αίρεση του εμβολιασμού θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μόνον οι νέες συμβάσεις με τους πρωτοδιοριζόμενους μετά την 31η Μαρτίου 2022 υγειονομικούς.

Έτσι, η μόνη φόρμουλα, την οποία έχει ήδη αρχίσει να μελετά ακροθιγώς η κυβέρνηση είναι η υποχρεωτική μετάταξη των εν λόγω αρνητών υγειονομικών σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αν και πάλι, και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ικανό μέρος των υπό μετάταξη υγειονομικών δεν θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια κατά του Δημοσίου, και πάλι για μονομερώς βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας τους...

Συνεπώς, πράγματι η Μίνα Γκάγκα δεν μπορούσε σήμερα να δώσει την παραμικρή θετική απάντηση σε οποιοδήποτε σχετικό με το θέμα ερώτημα. Άλλωστε ο χρόνος, ο οποίος μας χωρίζει από την 31η Μαρτίου 2022, είναι ακόμη αρκετός…

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι «ανοιχτή» απάντηση στο σχετικό ερώτημα του Παναγιώτη Τζένου επέλεξε επίσης σήμερα το πρωί να διατυπώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην εκπομπή «SECRET», στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM:

Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ως εξής στο σχετικό ερώτημα του Παναγιώτη Τζένου: «Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε τα ακόλουθα είτε θα συνεχιστεί αυτό να παρατείνεται δηλαδή θα τίθεται σε αναστολή μέχρι να εμβολιαστούν, είτε θα υπάρξει ρύθμιση που αν εκτιμηθεί ότι αυτός ο εμβολιασμός πρέπει να είναι απαραίτητο τυπικό προσόν για να είσαι και να εργάζεσαι στο ΕΣΥ τότε θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός συστήματος Υγείας. Η εισήγησή μου είναι προς αυτή την κατεύθυνση ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που πλέον όποιος δεν εμβολιάζεται όχι απλά να βρίσκεται σε αναστολή, αλλά να μην μπορεί να παραμείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».