«Η μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, ο ίδιος προανήγγειλε στοχευμένους εμβολιασμούς σε όποιον έχει νοσήσει, ενώ αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού είπε ότι υπάρχει μια λελογισμένη άνοδος των κρουσμάτων ενώ εκτίμησε ότι δεν θα δημιουργηθεί πίεση τους θερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναμνηστικής δόσης κατά της covid-19 από το Σεπτέμβριο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε ότι η επόμενη εξέταση της αναστολής θα γίνει στο τέλος του έτους, ενώ για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι οι γιατροί θα πληρώνονται μεσοσταθμικά σε 60.000 ευρώ.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες από 50 έως 69 ετών στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Τέλος, ανέφερε πως θα ακολουθήσουν ο τράχηλος μήτρας, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του παχέως εντέρου και πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει σχέση με τον covid υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και άρα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρχές και έτσι μπορούμε να έχουμε απόλυτη ιχνηλάτηση των περιστατικών. Το συγκεκριμένο περιστατικό αυτή τη στιγμή έχει μια σταθερή πορεία το οποίο ήρθε από το εξωτερικό ,γύρισε από την Πορτογαλία. Δεν έχουμε συμπτώματα μετάδοσης όπως του covid και για αυτό μιλάμε για 570 συνολικά κρούσματα στην Ευρώπη, υπάρχει πλήρη ενημέρωση όλων των αρχών για το τι θα πράξουν. Δεν συζητάμε για μαζικούς εμβολιασμούς, συζητάμε εάν και εφόσον χρειαστεί στοχευμένους εμβολιασμούς και εκεί που κάποιος έχει εκτεθεί στη νόσο. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις, είναι κάτι που παρακολουθούμε, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στο ευρύ κοινό.

Οι ιχνηλατήσεις που έγιναν και σε άλλες χώρες έδειξαν ότι ήταν πολύ μικρή η διασπορά και κυρίως αφορούσε εκεί που υπήρχε όχι απλώς έκθεση του ατόμου με το νοσούντα αλλά υπήρχε και πιο έντονη επαφή συνήθως σωματική επαφή άρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολύ πιο περιορισμένο κίνδυνο διασποράς. Η μεταδοτικότητα που υπήρχε με τον covid ειδικά πριν τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση η απλή και μόνο έκθεση με περιστατικό covid σχεδόν μαθηματικά οδηγούσε στη νόσο δεν έχει σε καμια περίπτωση τέτοια χαρακτηριστικά η ευλογιά των πιθήκων.

Αναφορικά με την αύξηση της διασποράς του κορονοϊού: Ήδη από τον Απρίλιο που έχουμε ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των μέτρων ακολουθούσε μια φθίνουσα πορεία της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια λελογισμένη άνοδος κρουσμάτων την οποία και την είχαμε προβλέψει και την περιμέναμε, ότι θα υπάρχουν δηλαδή αυξομειώσεις. Αυτό το οποίο είχαμε πει είναι ότι δεν φαίνεται ότι η πανδημία να έχει δυναμική στους θερινούς μήνες επανόδου κατά τέτοιο τρόπο που θα πιέσει το ΕΣΥ και για αυτό το λόγο βλέπετε ότι παρά τις αυξομειώσεις συνεχίζουν να μειώνονται οι νοσηλείες στις ΜΕΘ αλλά ακόμα και οι νοσηλείες στις απλές κλίνες παραμένουν σε ένα απόλυτο ελεγχόμενο λογικό πλαίσιο. Είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε θεωρούμε ότι δεν θα δημιουργήσει πίεση τους θερινούς μήνες ωστόσο δεν πρέπει υπάρχει κανενας εφησυχασμός και αντιθέτως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι από το Σεπτέμβριο όταν ο κόσμος θα αρχίσει να βρίσκεται στους κλειστούς χώρους αλλά θα έχουμε και την πορεία που έχουν όλες και οι ενδημικές νόσοι που συνδυάζονται με το αναπνευστικό τους χειμερινούς μήνες να υπάρχει μια αύξηση και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα εμβόλια, αν θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για συγκεκριμένες ομάδες ή για το σύνολο του πληθυσμού ή αν καταφέρουμε αυτό το οποίο θα επιθυμούσαμε να είναι έτοιμη η επιστημονική κοινότητα να έχουμε ένα εποχικό εμβόλιο που να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνεται. Εμείς με τις εταιρείες ήδη έχουμε αναστείλει τις παραγγελίες τους θερινούς μήνες του εμβολίου, όλη η ΕΕ, οι παραλαβές θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο ώστε να είναι το πιο σύγχρονο εμβόλιο υπό την έννοια ότι συνεχώς τροποποιούνται τα εμβόλια για να είναι πιο ανθεκτικά απέναντι στις μεταλλάξεις που αναπτύσσονται.

Ερωτηθεις αν θα έχουμε και νέα μέτρα από το Σεπτέμβριο: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πανδημία θα ακολουθήσει την πορεία που ακολουθούν όλες οι πανδημίες όπου από τον δεύτερο προς τον και τρίτο χρόνο έχουν πιο ενδημικά χαρακτηριστικά. Άρα συνυπάρχουμε με την πανδημία, δεν πάμε σε οριζόντια μέτρα, αν χρειαστεί να πάμε σε μέτρα θα είναι τα απολύτως απαραίτητα που δεν θα συνδυάζονται σε καμία περίπτωση με τα χαρακτηριστικά αυτά τα οποία ζήσαμε δηλαδή οριζόντιους περιορισμούς.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Έχουμε πει ότι μέχρι τις 31/12 έχουμε παρατείνει όλες τις συμβάσεις που έχουν γίνει για covid άρα εκτιμούμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και συνεπώς για όσο διαρκεί η πανδημία όσοι είναι στο ΕΣΥ ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες. Αν έχει άλλα χαρακτηριστικά η πανδημία είναι δυναμικό και αυτό αλλά η απόφαση που έχει παρθεί είναι ότι συνεχώς θα επανεξετάζεται το μέτρο της αναστολής και επόμενη επανεξέταση θα γίνει 31/12. Ειμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει ύφεση αντιστοίχως τώρα υπάρχει μια λελογισμένη αύξηση την οποία την περιμένουμε και συνδυάζεται και με την μεγαλύτερη κινητικότητα αλλά και την κινητικότητα περισσοτέρων ανθρώπων όσο θα έρχονται εδώ τουρίστες οπότε με μεγάλη προσοχή διαχειριζόμαστε την κατάσταση και πιστεύουμε ότι σιγά –σιγά θα πάμε προς την ενδημία από την πανδημία

Αναφορικά με την υπουργική απόφαση για τον προσωπικό γιατρό: Θα αφορά και το κομμάτι των αμοιβών. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο βάσει ηλικιακών ομάδων που οι αμοιβές κυμαίνονται μεσοσταθμικά τα 60.000€ ετησίως είναι δηλαδή υψηλού επιπέδου αμοιβές για τα δεδομένα της Ελλάδος. Μάλιστα είναι και αρκετά ελεύθερο το πλαίσιο δηλαδή ο γιατρός θα πληρώνεται με το κατά πόσο εγγράφει κόσμο και ο ίδιος θα μπορεί να επιλέγει τον βαθμό των εγγραφών. Δηλαδή άλλες απαιτήσεις έχει η πολιτεία από αυτόν και άλλα χρήματα δίνει που θα εγγράψει το μάξιμουμ των 2000 ατόμων αλλά αντιστοίχως και ο γιατρός που θα εγγράψει 500 άτομα θα έχει πιο περιορισμένο καθηκοντολόγιο ως προς τις ώρες που θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες άρα έχουμε μια ευελιξία για να μπουν περισσότεροι γιατροί. Ο ασθενής θα δει αμέσως τα οφέλη γιατί θα έχει έναν γιατρό δωρεάν από το κράτος για να τον κατευθύνει σε όλο το σύστημα. Σήμερα ανακοινώνουμε με τον πρωθυπουργό ουσιαστικά είναι μια συνολική εργασία που κάνουμε πάνω στο κομμάτι της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικές εξετάσεις το πρόγραμμα Δοξιάδη. Σήμερα ανακοινώνεται το πρόγραμμα Φ. Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού όπου θα αφορά 1 εκατομμύριο 300 χιλιαδες γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι και σήμερα μπορεί κάποιος να πάει να κάνει αυτές τις εξετάσεις αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στη δική του επιθυμία να πάει να κάνει μια κλινική εξέταση και να πάρει ένα παραπεμπτικό, τώρα μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής απλοποιούμε τις διαδικασίες και εμείς θα αναζητήσουμε αυτές τις γυναίκες. Δηλαδή θα πάει sms σε αυτές τις γυναίκες και παράλληλα και παραπεμπτικό που μπορούν να το εκτελέσουν δωρεάν σε οποιαδήποτε δομή.

Δεν μένουμε όμως μόνο στην εξέταση πάμε ένα στάδιο παραπάνω ότι έχουμε δωρεάν και τον κλινικό έλεγχο από γιατρό να της εξηγήσει δηλαδή τα αποτελεσμένα της εξέτασης και αν χρειάζεται κάτι παραπάνω θα καλύπτεται δωρεάν γιατί μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα δηλαδή είναι ένα πλήρες πρόγραμμα. Ξεκινάμε με το μαστό, πάμε στον τράχηλο μήτρας, καρδιαγγειακές παθήσεις, στον καρκίνο του παχέως εντέρου και κάνουμε ένα συνολικό πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης για την παιδική παχυσαρκία γιατι δυστυχώς είμαστε αναλόγως των ηλικιών πρώτη και δεύτερη χώρα. Όλο αυτό το συνολικό πρόγραμμα της πρόληψης κουμπώνει και με τον προσωπικό γιατρό διότι τα αποτελέσματα αυτής της πρόληψης που θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού εν συνεχεία θα αποτελέσει τμήμα του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς και ο προσωπικός γιατρός, που θα μπει και θα τον πληρώνει το κράτος, θα μπορεί να κατευθύνει τον πολίτη και με βάση αυτά τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν.

Ακούστε τη συνέντευξή του